Raport ingrijorator: Unul din 3 francezi recunoaste ca e rasist. Rromii, principala tinta

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 21:56
5659 citiri
Raport ingrijorator: Unul din 3 francezi recunoaste ca e rasist. Rromii, principala tinta
Foto: Press TV

O mare parte a cetatenilor din Franta se considera rasisti, intr-o anumita masura, arata un raport publicat recent, sugerand ca nivelul intolerantei fata de imigranti se afla intr-o continua crestere in Hexagon.

Raportul, realizat de Comisia Nationala Consultativa pentru Drepturile Omului din Franta (CNCDH), urmareste in fiecare an nivelul rasismului si al intolerantei in randul populatiei franceze, calculele fiind bazate pe rezultatele sondajelor de opinie, informeaza The Local.

Raportul evidentiaza, pentru al patrulea an consecutiv, cresterea ingrijorarii populatiei fata de fenomenul imigratiei, aceasta atingand cel mai mare nivel din 2002.

Potrivit raportului, 35% dintre francezi admit faptul ca sunt "destul de" sau "putin" rasisti. Rezultatele au fost publicate in aceasta saptamana, dupa ce partidul anti-imigrationist, Frontul National, a obtinut cel mai bun rezultat din istorie, castigand conducerea a 11 localitati din tara.

Una dintre cele mai grave concluzii ale raportului este insa aceea ca sase din zece francezi sunt de parere ca "anumite comportamente justifica uneori reactiile rasiste", facand astfel scuzabile opiniile discriminatorii, afirma Louis-Georges Tin, presedintele unei asociatii ce lupta pentru apararea drepturilor persoanelor de culoare.

Acesta mai crede ca trendul ascendent pe care se afla Frontul National este in stransa legatura cu cel al intolerantei fata de imigranti, insa problema rasismului in Franta nu este limitata doar la extrema dreapta.

Rromii au luat locul nord-africanilor

Christine Lazerges, presedintele CNCDH, sustine insa ca, in pofida datelor ingrijoratoare, rasismul din Franta se afla pe o panta descendenta. "Vremea ratonnades-lor (atacuri violente asupra imigrantilor nord-africani) a trecut, insa rasimul existent in prezent este mai ascuns si penetreaza toate nivelurile societatii", spune Lazerges.

"Tapii ispasitori din prezent sunt, in principal, rromii, care au fost stigmatizati inclusiv de guvern, alaturi de musulmanii nord-africani", mai crede aceasta.

Din ce in ce mai multi francezi considera ca politicile pentru integrarea imigrantilor nu functioneaza, procentul acestora crescand de la 56% in 2012, la 63% in 2012. Islamul este, de asemenea, si cea mai putin atragatoare religie in Franta, 80% dintre cetatenii tarii sustinand ca purtarea valului pe cap reprezinta o problema pentru societatea lor.

Si comunitatea rroma a inregistrat o scadere a imaginii in randurile francezilor, 85% dintre acestia fiind de parere ca adultii din aceasta comunitate isi exploateaza copiii, in crestere fata de 75% in 2012.

Pentru Lazerges, rezutatele cercetarii arata o scadere a gradului de toleranta fata de persoanele diferite, precum si o atitudine sfidatoare fata de campaniile anti-rasism, vazute ca o incercare de cenzurare, ceea ce face ca organizatiile din acest domeniu sa aiba mare dificultate in atragerea sprijinului populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#raport rasism Franta, #romi discriminare Franta, #musulmani Franta , #Franta
Comentarii
Poza FiulCiorii
FiulCiorii
rank 5
Presupun ca unul din trei francezi
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5