Revarsare fara precedent a unui rau din Franta - 6 oameni au murit (Foto&Video)

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 11:57
3958 citiri
Revarsare fara precedent a unui rau din Franta - 6 oameni au murit (Foto&Video)
Foto: Captura video Twitter/ @StormchaserUKEU

Cel putin sase persoane au murit in inundatii in departamentul Aude, din sudul Frantei, plasat in alerta de tip cod rosu de catre Meteo-France din cauza unor ploi puternice, a anuntat luni prefectura.

Potrivit Vigicrues, serviciul de informatii privind riscurile de inundatii din Franta, revarsarea raului Aude, in Valea Aude, a atins un nivel fara precedent din 1891 - de "aproape sapte metri", relateaza AFP.

"La acea vreme eram aproape de sapte metri si ne apropiem de acest nivel", a precizat Vigicrues.

Continua sa ploua, dar dupa ce a crescut "foarte rapid in prima parte a noptii (de duminica spre luni), nivelul (raului) Aude nu mai urca mult si se pare ca am atins punctul maxim", a declarat pentru AFP un reprezentant al Vigicrues.

Potrivit Reuters, in noaptea de duminica spre luni s-au inregistrat peste 180 de milimetri de apa de ploaie. In comuna Trebes, raul Aude a crescut pana la sapte metri. El ar putea sa atinga sase metri la Puicheric, a anuntat prefectura pe Twitter.

Transportul rutier a fost blocat.

"Cel putin o persoana a fost luata de ape, in timp de dormea. In cazul celorlalte, circumstantele nu au fost intru totul clarificate", a declarat la BFMTV prefectul din Aude Alain Thirion.

"In unele dintre aceste comune, accesul salvatorilor este aproape imposibil, pentru ca nu se poate intra cu vehicule sau ambarcatiuni. Puterea apei este prea mare", a adaugat el.

Sase elicoptere vor fi trimise in zona imediat ce conditiile meteorologice vor permite acest lucru. Securitatea Civila urmeaza sa trimita de asemenea intariri. Pentru moment, serviciile de salvare au efectuat 200-250 de interventii in acest sector, a precizat prefectul.

"Dar ceea ce e mai rau abia urmeaza in aceste comune, pentru ca fenomenul meteo nu s-a terminat", a adaugat el.

Continua sa ploua luni dimineata.

Toate scolile, colegiile si liceele din departament au fost inchise. "Trebuie sa se inteleaga mesajul ca (oamenii) nu trebuie sa iasa din case (...) . Trebuie sa astepte ca fenomenul meteo sa se termine", a insistat prefectul.

Meteo France preconizeaza ca aceste intemperii "exceptionale" vor dura pana la ora locala 19:00 (20:00, ora Romaniei).

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#inundatii Aude, #morti inundatii Aude, #morti inundatii Franta , #Franta