Sefa extremei-drepte din Franta, pe primul loc intr-un sondaj pentru prezidentiale

Sambata, 05 Martie 2011, ora 23:58
1857 citiri
Sefa extremei-drepte din Franta, pe primul loc intr-un sondaj pentru prezidentiale
Foto: Le Point

Marine Le Pen, fiica liderului istoric al extremei-drepte franceze, ar castiga primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta cu 23% din intentiile de vot, daca scrutinul ar avea loc in prezent, potrivit unui sondaj realizat pentru editia de duminica a publicatiei Le Parisien.

Marine Le Pen l-ar devansa astfel pe presedintele Nicolas Sarkozy, care, pentru a intra in al doilea tur de scrutin, va trebui sa lupte cu socialista Martine Aubry. Ambii sunt creditati cu 21% din voturi.

Daca primul tur de scrutin se va desfasura duminica viitoare, scenariul din 21 aprilie 2002 ar fi chiar depasit, scrie Le Parisien, reamintind ca, la data mentionata, tatal lui Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului National - partidul de extrema-dreapta din Franta - a intrat, insa de pe pozitia a doua, in turul al doilea de scrutin al prezidentialelor, alaturi de Jacques Chirac, reusind sa-l devanseze pe premierul socialist Lionel Jospin.

Ancheta a fost realizata online de Institutul Harris Interactive in perioada 28 februarie - 3 martie 2011, pe un esantion de 1.618 persoane reprezentative pentru populatia franceza cu drept de vot.

Sarkozy incoltit

In orice caz, este pentru prima data cand un sondaj nu numai ca o plaseaza turul doi pentru alegerile prezidentiale pe noua sefa a Frontului National, dar si in fruntea preferintelor electoratului. Ea i-a succedat la conducere tatalui ei la mijlocul lunii ianuarie, dar a anuntat deja ca se simte indreptatita sa reprezinte partidul in cursa pentru Elysee.

A declansat de cateva saptamani o campanie de seducere a electoratului, in special in randul claselor mai numeroase. Pe teren, mostenitoarea lui Jean-Marie Le Pen se descurca bine, iar capitalul sau de simpatie creste, scrie Le Parisien.

Astfel, la salonul de agricultura, vizita sa a fost foarte urmarita si nu a fost insotita de obisnuitele remarci dezagreabile. Ea pare sa profite de actualitatea politica densa, chiar confuza de la varful puterii: demisia ministrului de externe Michele Alliot-Marie pe fondul polemicii legate de revolutia din Tunisia, la care se adauga dezbaterea asupra laicitatii, ce se concentreaza pe locul islamului in Franta (peste o luna intra in vigoare interdictia purtarii valului integral, burqa), dar si ingrijorarea legata de valul de imigranti din Magreb catre Europa si mai ales Franta.

Pe de alta parte, comenteaza Le Parisien, acest sondaj ar trebui sa le dea dreptate celor care, in randurile dreptei, considera periculos ca majoritatea prezidentiala lanseaza toate aceste subiecte de discutie, destinate sa ia din electoratul Frontului National, dar al caror efect este exact invers.

In acelasi sondaj, presedintele Miscarii Democrate, centristul Francois Bayrou, este creditat cu 8% din intentiile de vot, devansand-o pe ecologista Eva Joly, dar si pe fostul premier de dreapta Dominique de Villepin, aflati la egalitate, cu 7% din voturi.

Intr-un interviu publicat sambata de cotidianul Le Figaro, seful guvernului francez, Francois Fillon, considera ca Nicolas Sarkozy este "cel mai bun candidat posibil" al dreptei pentru alegerile din 2012. "El este cel care aduna cea mai larga majoritate posibila", a declarat seful guvernului, a carui cota de popularitate - ca si cea a sefului statului, de altfel - este la cel mai scazut nivel fata de 2007, anul precedentului scrutin prezidential. "Orice alta candidatura ar fi o candidatura de diviziune, care ar deschide un spatiu amplu de manevra pentru stanga", a adaugat Fillon. El s-a pronuntat pentru o candidatura unica la centru-dreapta.

Urmatoarele alegeri prezidentiale ar urma sa aiba loc in primavara anului 2012. La alegerile din 2007, principala rivala a lui Sarkozy a fost socialista Segolene Royale, pe care a invins-o insa fara dificultati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marine Le pen prezidentiale, #alegeri prezidentiale Franta, #Le Pen partid Franta , #Franta
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Sarkozy este Iliescu 2 - Dupa ce l-a copiat pe Iliescu prin transformarea lozincii din 1992 "rege-presedinte" in varianta franceza "Royale pour le président" acum vrea sa copieze si formula electorala din 2000 "Decat Vadim mai bine Iliescu"