Surpriza demografica: populatia Frantei a crescut cu 4,2 milioane in 10 ani

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 11:04
14260 citiri
Surpriza demografica: populatia Frantei a crescut cu 4,2 milioane in 10 ani
Foto: Arhiva

Desi, in multe tari europene, populatia se afla in continua scadere, datele statistice, publicate de INSEE, arata ca populatia Frantei a crescut, in deceniul trecut, cu 4,2 milioane locuitori, ajungand astfel la 64 milioane.

Prin comparatie, in aceeasi perioada, populatia Germaniei a scazut cu 0,4 milioane locuitori, conform institutului german Destatis. O crestere atat de spectaculoasa a populatiei in Franta este explicata pe de o parte prin diferenta intre numarul deceselor si al celor nascuti, iar pe de alta parte prin imigrari - indeosebi din lumea francofona.

Nu incape indoiala ca, printre cei care au contribuit la cresterea populatiei Frantei sunt si ceva romani care, cu acesta ocazie, au contribuit si la scaderea populatiei Romaniei. C'est la vie!

Judecand dupa regiuni, in sudul tarii, cresterea populatiei a fost mai accentuata decat in nord, in varful topului situandu-se regiunea Languedoc-Roussillon, cu o crestere de 14%, dubla fata de media pe tara, de 7%, scrie La Tribune.

O particularitate putin cunoscuta, legata de demografia franceza, consta in aceea ca tara este dominata de localitati mici. Jumatate din cele 36.680 localitati ale Frantei numara sub 426 locuitori, iar trei sferturi din totalul localitatilor numara mai putin de o mie locuitori fiecare.

Pe de alta parte, concentrarea puternica a populatiei in marile centre urbane face ca procentul celor aflati in comunele mici sa nu treaca de 15% din populatia tarii.

In orice caz, numarul ridicat al localitatilor mici face ca cifra media a persoanelor aflate intr-o localitate franceza sa fie de 1.750 persoane, foarte mica, in raport cu media UE de 4.100 persoane.

In ce priveste cresterea populatiei pe localitati, segmentul cuprins intre o mie si zece mii de locuitori s-a dovedit cel mai dinamic, inregistrand o medie de peste 9%.

Multi dintre acestia fiind imigranti, se confirma faptul ca cei care isi cauta azil in Franta nu se indreapta in princial spre Paris sau alte orase mari - unde somajul este maxim - ci spre localitatile mai mici, putin cunoscute, dar mai receptive in oferta locurilor de munca sau a posibilitatilor de afaceri.

La primavara, cand se vor da publicitatii rezultatele recensamantului din Romania, vom afla si despre noi cati am mai ramas, dupa ce nu s-au mai intors cei care au plecat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#populatie Franta, #demografie Franta, #crestere populatie Franta , #Franta