Turnul Eiffel, mai ecologic: Va produce energie solara si eoliana

Joi, 02 August 2012, ora 20:40
1602 citiri
Turnul Eiffel, mai ecologic: Va produce energie solara si eoliana
Foto: The Telegraph

Turnul Eiffel, monumentul emblematic al capitalei franceze, va deveni tot mai ecologic. Potrivit firmei care administreaza turnul, pana la sfarsitul lui 2013, constructia va produce energie cu ajutorul instalatiilor eoliene si al panourilor solare.

Pentru acest proiect autoritatile intentioneaza sa investeasca 25 de milioane de euro.

Panouri solare si turbine eoliene vor fi instalate pe prima platforma a turnului, dar nu vor schimba aspectul monumentului. De asemenea, se va incerca recuperarea apelor pluviale, in scopul imbunatatirii performantelor energetice ale turnului cu 30%.

Potrivit The Telegraph, Turnul Eiffel foloseste 20.000 de becuri pentru a produce lumina in fiecare seara si consuma 7,8 milioane de kWh pe an.

Gandit de inginerul Gustave Eiffel, insa realizat de arhitectul Stephen Sauvestre, constructia masoara 324 de metri inaltime (variind cu 15 cm in functie de temperatura) si are o greutate de 7.300 de tone. Impreuna cu fundatia, se ajunge la greutatea de 10.000 de tone.

Turnul Eiffel sta intr-un singur lift, asteptat zilnic de 20.000 de turisti

A fost ridicat in doi ani si nu multi stiu ca s-au folosit aproape 20.000 de module de otel pe care scria "Made in Resita - Romania", dar si otel de la Govasdia, localitatea Ghelar, din Hunedoara. De atunci a devenit, spre surpriza multora, cel mai vizitat loc din lume, unde se plateste bilet.

Nu intotdeauna turnul, construit pentru Expozitia Mondiala din 1889, a fost adulat. Au existat oameni de arta, care si-au inchinat viata frumosului, care nu au avut deloc cuvinte frumoase la adresa sa. Printre ei se afla si scriitorul Guy de Maupassant , dar si Emil Zola.

Turnul Eiffel a implinit 123 de ani

Cu toate acestea, turnul a ramas in picioare si dupa 1909, cand ar fi trebuit sa fie demolat, dovedindu-se util in comunicatiile radio transatlantice.

La fiecare 7 ani este revopsit, pentru a nu rugini, investitia fiind de peste 5 milioane de dolari. Sunt necesare circa 50 - 60 de tone de vopsea. Insa merita, din moment ce anual genereaza cate 29 de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#turnul Eiffel energie eoliana, #turnul Eiffel ecologic, #turnul Eiffel panouri solare , #Franta