Un alpinist a gasit pe Mont Blanc bijuterii de peste 200.000 de lire. Ale cui erau

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:02
3503 citiri
Un alpinist a gasit pe Mont Blanc bijuterii de peste 200.000 de lire. Ale cui erau
Foto: The Guardian

Un alpinist francez a gasit pe Mont Blanc bijuterii despre care se crede ca apartin unui pasager indian al unuia dintre cele doua avioane ale companiei Air India care s-au prabusit pe munte in 1950 si 1966.

Alpinistul a facut neasteptata descoperire in timp ce urca spre varf, pe versantul de vest al celui mai inalt munte din Europa, scrie The Guardian.

El a vazut o cutie de metal incastrata in gheata. Dupa ce a deschis-o, a gasit inauntru smaralde, rubine si safire in valoare de sute de mii de euro care statusera ascunse timp de mai mult de jumatate de secol. Pietrele pretioase, aproape 100 la numar, erau bine impachetate in saculeti, unii dintre ei marcati cu "Made in India".

Ulterior, a devenit clar ca bijuteriile, evaluate acum la 205.000 de lire sterline (246.000 euro), au apartinut unuia dintre pasagerii avioanelor Air India care s-au prabusit pe Mont Blanc in 1950 si 1966, in care au murit mai mult de 150 de oameni.

Alpinistul a dus comoara direct la politia locala. Prefectura franceza locala a contactat autoritatile indiene pentru a vedea daca este posibil sa fie gasite indicii despre proprietar sau rudele lui.

"Se poate spune ca alpinistul care le-a gasit este cineva foarte cinstit", a spus seful jandarmeriei locale, Sylvain Merly. "A vazut foarte bine ca are in maini ceva extrem de valoros. Este alpinist si stia istoria celor doua avioane care s-au prabusit aici. Si-a dat seama ca ce gasise era legat de acele catastrofe. Poate ca nu a vrut sa pastreze ceva care apartinuse cuiva care murise. Asa ca le-a dat".

Merly spune ca descoperirea a fost facuta pe ghetarul Bossons, care a adus de multe ori la suprafata tot felul de ramasite ale avioanelor Air India, inclusiv ziare de la bord, scrisori, pantofi, cabluri, ramasite ale avionului sau chiar resturi umane.

Anul trecut, doi alpinisti au gasit pe ghetar o geanta foarte bine pastrata care purta insemnele Ministerului Afacerilor Externe al Indiei si care apartinuse unui diplomat aflat in avionul care s-a prabusit in ianuarie 1966. In accident au murit 11 membri ai echipajului si 106 pasageri, printre care si unul dintre initiatorii programului nuclear al Indiei, Homi Jehangir Bhaba.

In 1950, alt zbor al Air India, s-a prabusit aproape in acelasi loc, cu 48 de pasageri la bord. Se crede ca e mai probabil ca bijuteriile gasite sa fi apartinut unui pasager al zborului din 1966. Conform legii franceze, daca proprietarul nu este gasit, comoara ar putea reveni celui care a gasit-o, al carui nume nu a fost facut public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Mont Blanc alpinist comoara avion, #Mont Blanc bijuterii avion prabusit, #Mont Blanc alpinist bijuterii , #Franta