Un oras francez a ramas fara domnisoare

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 19:09
4242 citiri
Un oras francez a ramas fara domnisoare
Foto: thefrisky.com

Un oras francez din nord-vestul tarii a interzis apelativul "domnisoara", ca urmare a unei campanii desfasurate de doua grupuri de feministe, care considera ca o femeie nu trebuie definita in functie de starea ei civila.

Astfel, in orasul Cesson-Sevigne, situat in regiunia Bretania, nu mai exista "domnisoare", ci doar "doamne" si "domni", dupa ce micul oras a interzis utilizarea acestui apelativ in orice document oficial, transmite BBC.

Argumentul a fost acela ca femeile, asemenea barbatilor, nu ar trebui sa fie catalogate in functie de starea lor civila. Feministele au considerat ca acest termen este unul sexist si discriminatoriu pentru femei si cauzeaza complexe de inferioritate in randul lor, in functie de starea civila.

De acum inainte, atat adolescentele, cat si batranele cu parul alb, dar si femeile trecute de 30 de ani care sunt preocupate in primul rand de cariera vor fi toate "doamne", la fel cum barbatii de toate varstele vor fi numiti "domni".

Masura a intrat in vigoare pe 1 ianuarie si a urmat unei campanii incepute in luna septembrie de doua grupuri de feministe.

Feministele au spus ca mai degraba ar fi reintrodus termenul de "damoiseau" (folosit in urma cu zeci de ani pentru a denumi barbatii necasatoriti - n. red.) decat sa mai continue sa fie numite "mademoiselles".

Barbatii din orasul respectiv au declarat ca apelativul "domnisoara" era "un semn de politete si de apreciere fata de femei".

Cuvantul "mademoiselle" provine din cuvantul "damsel", adica "mica doamna" sau "fata".

Germania a renuntat la termenul similar, "fraulein", inca din 1972, in timp ce in Anglia termenul "miss" este folosit din ce in ce mai rar. In schimb, italienii pastreaza "signorina", in timp ce spaniolii folosesc in continuare "senorita" pentru a denumi o domnisoara.

Cesson-Sevigne este un orasel din apropierea orasului Rennes, din nord-vestul Frantei, avand o populatie de putin peste 15.000 de locuitori.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cesson Sevigne, #oras Franta interzis termenul domnisoara, #domnisoara interzis Cesson Sevigne, #oras francez cuvant domnisoara , #Franta