Violente la Paris: Protestatarii reclama brutalitatea Politiei care a ucis un chinez

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:06
2007 citiri
Violente la Paris: Protestatarii reclama brutalitatea Politiei care a ucis un chinez
Foto: Arhiva Hepta.ro

Peste 6.000 de persoane, potrivit politiei franceze, au manifestat duminica la Paris pentru a protesta fata de uciderea de catre un politist a unui chinez, miting punctat de ciocniri cu fortele de ordine.

In mijlocul banderolelor "Adevar, justitie, demnitate" si afiselor "Iubesc Franta" sau "Pentru pace, justitie! Impotriva violentei", manifestantii, cu trandafiri albi in maini, s-au intalnit la orele dupa-amiezii in Piata Republicii pentru "un miting de comemorare" la apelul mai multor asociatii ale comunitatii chineze, transmite AFP.

Ei au pastrat un minut de tacere langa statuia din centrul pietei, in jurul careia a fost intinsa o banderola cu sloganul "Politie criminala, vrem dreptate" si fotografia lui Liu Shaoyao, un tata de familie in varsta de 56 de ani ucis de un politist, la 26 martie, la domiciliul sau din arondismentul XIX.

La fel ca la precedentele proteste organizate in ultima saptamana, manifestatia a fost marcata de incidente.

Protestatarii, tineri si mai putin tineri, din randul comunitatii asiatice sau nu, au aruncat cu diverse obiecte, in special sticle, fructe si oua, in directia fortelor de ordine, a constatat un fotoreporter AFP.

Politistii au replicat mai ales cu gaze lacrimogene in cursul acestor violente ce au durat peste o ora, potrivit aceleiasi surse.

Inainte de izbucnirea incidentelor, Sacha Lin Jung, din partea asociatiei Chinez rezident in Franta - care a fost unul dintre organizatori-, a explicat: "Vrem sa facem presiuni si sa sustinem familia pentru a stabili adevarul si a lupta impotriva violentelor politiei".

In multime, Chen Hui, 21 de ani, a afirmat ca a venit "pentru a nu fi urmatorul ucis de un politist", deoarece are sentimentul ca membrii comunitatii asiatice sunt "tinta" violentelor.

Potrivit politiei, Liu Shaoyao a fost impuscat pentru ca agresa un alt agent cu o foarfeca, versiune dezmintita in bloc de familia acestuia.

Beijingul a cerut public sa se faca lumina asupra circumstantelor acestui deces. Prefectul politiei din Paris a subliniat sambata, cu prilejul unei intalniri cu ambasadorul Chinei, "prioritatea" acordata securitatii comunitatii asiatice.

O ancheta a fost deschisa de Inspectia generala a politiei nationale, mai scrie AFP.

Citeste si Campanie fierbinte in Franta: Macron, favorit la prezidentiale, este acuzat ca s-a intalnit cu un agent secret chinez

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste violente Paris chinez Politie , #Franta