Sute de moldoveni traficati si angajati ilegal in Germania. Erau terorizati de rusi cu arme cu electrosocuri

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 10:11
4481 citiri
Sute de moldoveni traficati si angajati ilegal in Germania. Erau terorizati de rusi cu arme cu electrosocuri
Foto: Arhiva Twitter/Bundespolizei Mitteldeutschland

O razie de proportii a avut loc in Germania. Sute de cetateni moldoveni au fost angajati la negru si exploatati de catre un grup de traficanti de persoane. Moldovenii aveau si acte de identitate romanesti falsificate.

In urma raziei de amploare efectuata de politia germana in Hamburg, Bremen, Saxonia Anhaltina si Saxonia Inferioara, au fost arestati preventiv principalii suspecti.

Oamenii erau exploatati la maximum, platiti cu salarii de mizerie si traiau in conditii precare. Cei mai multi erau plasati in posturi de gardieni, fiind platiti cu mult sub salariul minim pe economie. Din banii castigati - de regula circa 500 de euro, muncitorii erau obligati sa-si plateasca si chiriile (300 de euro), cazarea nefiindu-le asigurata.

Cetatenie romana falsificata sau reala?

In jur de 800 de politisti si vamesi germani au participat la aceasta actiune, cercetand 16 locuinte si birouri in patru landuri germane, a confirmat purtatorul de cuvant al politiei din orasul Pirna, in landul Saxonia.

Multi dintre cetatenii moldoveni detineau carti de identitate romanesti falsificate sau modificate probabil chiar de traficanti.

Un purtator de cuvant al procuraturii din Luneburg, in landul Saxonia Inferioara, a declarat ca "cercetarile se desfasoara doar impotriva traficantilor si nu impotriva celor traficati".

Dupa o prima analiza, nu se stie exact daca si cati dintre muncitorii moldoveni detin si cetatenie romana reala.

Ambasada Republicii Moldova la Berlin nu a fost contactata inca (marti) de niciun cetatean moldovean in cauza, pentru servicii consulare. In schimb, procuratura din Luneburg a transmis ca autoritatile germane colaboreaza pentru solutionarea acestui caz cu cele de la Chisinau.

La randul sau, ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, a declarat ca au fost solicitate Ministerului federal de Interne informatii suplimentare despre acest caz.

Munitie si arme cu electrosocuri

Se pare ca traficantii ii supravegheau si chiar terorizau pe muncitorii moldoveni. "In momentul de fata sunt cercetati 13 suspecti", inclusiv capii bandei, care au fost arestati preventiv la Hamburg, spune purtatorul de cuvant al procuraturii Luneburg.

Doi dintre acestia sunt cetateni germani si unul cetatean rus, cu varste cuprinse intre 30 si 43 de ani.

Conform unor surse neoficiale ce doresc sa-si pastreze anonimatul s-ar parea ca cei doi cetateni germani ar fi de origine rusa. In timpul raziei, politia germana a confiscat munitie si arme cu electrosocuri. Au mai fost gasite in locuintele perchezitionate droguri si cateva mii de euro cash.

Persoanele care detin pasaport moldovenesc au dreptul la sedere 90 de zile consecutive pe teritoriul UE, dar nu pot munci fara a obtine drept de munca.

Lavinia Pitu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#moldoveni traficati munca Germania, #razie Germania moldoveni traficati , #Germania