Alegeri cu miza mare in Germania Merkel a castigat!

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 22:29
46667 citiri
Alegeri cu miza mare in Germania Merkel a castigat!
Foto: Reuters

Germania si-a ales duminica cei 598 de membri ai Bundestagului, principala camera legislativa a tarii. Partidul Angelei Merkel, Uniunea Crestin Democrata (CDU), a castigat 42% dintre voturi, iar liderul sau se indreapta cu pasi siguri catre al treilea mandat de cancelar.

Totusi, nu este clar daca Angela Merkel va putea sa pastreze coalitia de centru-dreapta sau va fi nevoita sa colaboreze cu rivalii de stanga. Exit-poll-ul comandat de televiziunea publica germana ARD acorda blocului conservator CDU/CSU 42% dintre voturi, cel mai mare procent din 1990.

Principalii rivali, Social democratii (SDP), au strans 26% dintre voturi, iar Verzii 8%. Stanga (Die Linke) a adunat 8,5% dintre sufragii.

In urma exit-poll-urilor nu ne putem da seama daca aliatii lui Merkel, FDP, vor reusi sa intre in Parlament, cu cele 4,7% procente pe care le-au strans. Daca FDP nu trece de pragul de 5%, atunci Merkel va trebui sa inceapa discutiile cu rivalii de la SPD, impreuna cu care a guvernat in perioada 2005-2009.

Negocierile ar putea dura mai multe luni, iar un astfel de Executiv ar putea adopta mai multe politici de stanga, cum ar fi un salariu minim si taxe mai mari pentru cei cu venituri peste medie, scrie Reuters.

Exit-poll-ul televiziunii publice ZDF arata cifre similare: CDU/CSU 42,5%, SDP 26,5%, FDP 4,5%, Stanga (Die Linke) 8,5%, iar AfD 4,8%.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii despre alegerile care vor avea implicatii majore pentru Germania, dar si pentru Europa:

22:23 - Merkel a dansat pe scena de la sediul partidului sau cu liderii CDU, pe melodia "Tage wie dieser" a rockerilor de la "Tote hosen". Chiar si dupa ce Merkel a plecat, cativa sustinatori au ramas sa se bucure de atmosfera.

22:20 - "Azi sarbatorim si maine ne intoarcem la munca", a spus Merkel, cand s-a intors la sediul CDU, sustinatorii strigand in cor "nuuuu". Asa ca a revenit: "Ok, ne intoarcem la munca poimaine. Oamenii de de aici de pe scena se vor intoarce la munca maine dimineata iar voi restul va puteti intoarce la munca poimaine".

22:14 - Desi noul partid eursceptic Alternativa pentru Germania (AfD) pare ca nu a intrat in Parlament, liderul sau, Bernd Lucke ramane optimist: "Un rezultat puternic pentru un partid atat de tanar", ar fi spus el. "Bineinteles ca ne-am fi dorit sa obtinem un scor peste pragul de 5% - dar oricum, suntem fericiti ca am atins aceasta cifra. Asteptam sa vedem se ce se va intampla in aceasta seara. Totul este inca deschis".

22:10 - Angela Merkel spune ca nu este responsabila pentru rezultatele slabe ale partenerilor de coalitie - FDP. "Nu suntem oblicati in calitate de conservatori sa facem campanie pentru FDP", a afirmat ea.

21:50 - Felicitarile vin si de la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu i-a adresat, duminica, un mesaj cancelarului german Angela Merkel in care o felicita pentru victoria CDU in alegerile generale legislative.

21:15 - Si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy o felicita pe Merkel pentru rezultatele la alegeri: "Am incredere ca Germania si noul sau Guvern isi vor continua angajamentul si contributia la constructia unei Europe pasnice si prospere, in serviciul tutoror cetatenilor sai."

20:49 - Incep sa apara si reactiile externe. Presedintele francez, Francois Hollande, o felicita pe Angela Merkel pentru succesul la alegerile federale si o invita la Paris dupa ce formeaza Guvernul.

20:20 - Ultimele proiectii ale televiziunilor publice germane, ARD (18:55) si ZDF (19:01), arata cifrele de mai jos:

CDI/CSU: 42,5% / 42,5%

SPD: 25,6% / 25,9%

FDP: 4,6% / 4,6%

Verzii: 8% / 8%

Stanga (Die Linke): 8,0% / 8,4%

AfD: 4,9% / 4,9%

Altii: 6,4% / 5,7%

20:00 - Unul dintre candidatii de marca ai Verzilor (FDP), Bruderle, declara: "Este o ora neagra pentru partidul nostru. Imi asum responsabilitatea pentru aceasta infrangere".

19:55 - Si Peer Steinbrueck le-a vorbit sustinatorilor sai, spunand ca este prea devreme pentru a trage concluzii si nu se poate vorbi pe rezultate preliminarii. "Mingea este in curtea doamne Merkel, ea trebuie sa-si formeze majoritatea", a mai spus rivalul actualului cancelar.

19:50 - Dupa ora locala 18:00, rezultatele date de Deutsche Welle difera de cele publicate inainte inchidere urnelor si sunt cele de mai jos:

19:46 - Angela Merkel sustine un discurs de multumire de la sediul partidului, la Berlin. Printre cei pe care ii mentioneaza sunt tinerii germani, dar si sotul sau. "Vom face totul pentru a mentine prosperitatea Germaniei. [...] Acum vom astepta rezultatele finale, este prea devreme sa spun cum vom proceda. Vom discuta toate astea maine in intalnirea conducerii. Dar putem sarbatori deja azi, pentru ca ne-am descurcat minunat", a mai spus ea.

19:25 - Televiziunea publica ZDF crediteaza CDU, prin exit-poll-ul sau, cu 301 de fotolii dintr-un total de 606 locuri in Parlament, cu 2 mandate mai putin decat i-ar fi trebuit pentru a obtine mahoritatea. In plus, atat AfD, cat si Verzii, nu ar reusi sa intre in Bundestag.

19:10 - Exit-poll-ul televiziunii publice ZDF arata cifre similare:

CDU/CSU 42,5%

SDP 26,5%

FDP 4,5%

Stanga (Die Linke) 8,5%

AfD 4,8%.

19:06 - Prezenta la vot a ajuns la 73%.

19:01 - Au aparut si rezultatele primului exit-poll, comandat de televiziunea publica germana ARD, citate de Reuters. Cancelarul Merkel castiga, dar partidul sau nu poate forma singur majoritatea.

CDU/CSU 42%

SPD 26%

FDP 4,7%

Stanga (Die Linke) 8,5%

Verzii 8%

AfD 4,9%

Potrivit ARD, rezultatele nu sunt suficiente pentru o coalitie de centru-dreapta sau una de centru-stanga.

19:00 - Rezultatele publicate inainte de termen de Deutsche Welle au disparut de pe site.

19:00 - S-au inchis urnele.

18:51 - Deutsche Welle a furat startul rezultatelor pe Internet, publicand cifre cu 18 minute inainte de inchiderea urnelor. Ora la care graficul a aparut pe site se poate observa in imaginea de mai jos: ora locala 17:42 (18:42 ora Romaniei - n.red). Sursa cifrelor nu este precizata.

18:50 - Si sediul partidului Social Democrat (SPD) s-a aglomerat. Lumea s-a strans si afara, formand cozi, insa atmosfera aici este una tensionata.

18:45 - Jurnalistii din presa straina povestesc ca au inceput deja sa se vehiculeze cifre in legatura cu rezultatele exit-poll-urilor, insa mai sunt inca 15 minute pana la inchiderea urnelor si oricine publica rezultate pana la aceasta ora risca o amenta de 50.000 de euro.

18:42 - Mai sunt doar cateva zeci de minute pana la inchiderea urnelor si aflarea primelor rezultate de la exit-poll-uri. Pana atunci, va invitam sa urmariti un video BBC, care incearca sa descurce, sub forma de benzi desenate, complicatele alegeri germane, despre care se spune ca sunt complexe, dar... corecte.

18:00 - Oficialii responsabili de scrutin pregatesc voturile exprimate prin corespondenta, pentru ca acestea sa poata fi numarate. O imagine Reuteres documenteaza procesul.

17:35 - Rata de participare la alegerile de duminica ajunsese la 41,4% la ora locala 14:00 (15:00 ora Romaniei - n.red), au anuntat oficialii germani, care au sugerat ca procentul celor care se vor prezenta la vot va fi mai mare decat in 2009. La ultimele alegeri, pana la pranz se prezentasera la urne 36,1% dintre germanii cu drept de vot. Aceste cifre nu includ sufragiile exprimate prin corespondenta, scrie agentia de presa germana dpa.

17:25 - Din ce in ce mai multa lume ajunge la sediul central al CDU, la Berlin, care este deja plin de jurnalisti, fotografi si echipe de televiziune. O parte dintre vizitatori isi fac poze cu logo-ul CDU de la intrarem dupa cum arata Reuters. Pana la anuntarea primelor exit-poll-uri mai avem de asteptat doar o ora si jumatate.

16:25 - Primele rezultate oficiale intermediare ale scrutinului de duminica vor fi anuntate luni dimineata.

16:10 - Primele rezultate intermediare oficiale despre prezenta la vot vor fi anuntate in jurul orei locale 15:30 (16:30 ora Romaniei - n.red).

15:20 - Intrucat intreg mapamondul este azi cu ochii pe Germania, publicatiile locale si internationale au alocat spatii generoase subiectului alegerilor si Bundestagului. Pe Deutsche Welle puteti face chiar un tur virtual al Parlamentului german.

15:05 - Cancelarul Angela Merkel a votat la un intr-un colegiu electoral situat la Universitatea Humboldt, din centrul Berlinului. In stanga sa, in imaginea Reuters, il putem observa pe sotul acesteia, Joachim Sauer.

15:00 - Der Spiegel publica un grafic al evolutiei prezentei la vot de-a lungul timpului, comentand ca daca predictiile specialistilor se adeveresc, urmatorul Parlament german va avea cea mai slaba legitimitate democratica de pana acum.

14:45 - BBC explica cum funcioneaza coalitiile in Germania, cu un filmulet amuzant, in limba engleza, pe care il puteti urmari mai jos.

14:30 - Unii germani au venit sa voteze imbracati in costume traditionale bavareze. In imaginea publicata de Reuters ii puteti vedea pe Veronika Stuerzer, Monika Merk, Johann Merk si Michael Merk.

14:00 - 630.000 de voluntari ajuta duminica la bunul mers al lucrurilor in sectiile de votare. Astfel, in fiecare sectie exista 8-9 voluntari (cu varsta de peste 18 ani) care au verificat urnele inainte de inceperea scrutinului si care se asigura ca niciun reprezentant al partidelor nu influenteaza alegatorii.

Procesul de vot din Germania este foarte bine pus la punct impotriva fraudei electorale. Chiar si aparatele de vot electronic, care s-ar putea defecta, au fost interzise de Curtea Constitutionala a tarii.

13:30 - Karamba Diaby a venit in Germania de Est in 1986, din Senegal, pentru a studia. Povesteste ca, la acea vreme, tot ce putea sa spuna in limba germana erau cuvintele "BMW" si "Bundesliga", scrie Deutsche Welle. A devenit cetatean german in 2001 si acum ar putea deveni primul parlamentar german de culoare.

13:00 - "Alegerile sunt foarte importante pentru viitorul Germaniei", spune o avocata care a votat duminica dimineata, in acelasi loc cu presedintele german Joachim Gauck. "Cred ca rezultatul va fi o mare coalitie intre CDU/CSU si SPD", a mai spus aceasta.

12:25 - Germanii pot participa la scrutin in 80.000 de sectii de votare, care au fost deschise duminica in scoli si alte institutii publice. Alte 10.000 de sectii de votare vor primi sufragiile exprimate prin corespondenta, pana la ora locala 18:00.

11:55 - Presedintele german Joachim Gauck a votat la Berlin.

11:45 - Cancelarul Angela Merkel va vota in centrul Berlinului, la ora locala 14:30 (15:30 ora Romaniei - n.red).

11:40 - Datele oficiala arata ca pentru fotoliile din Bundestag candideaza un total de 4.451 de persoane, dintre care 1.149 de femei. Cel mai tanar candidat s-a nascut in 1995, iar cel mai in varsta, in 1923, scrie Xinhua.

11:35 - "Ma simt foarte bine... Acum este in sfarsit timpul ca alegatorii sa decida", le-a spus Steinbrueck reporterilor. Foarte bine se pare ca se simt si sustinatorii lui, dupa cum puteti observa in imaginea Reuters de mai jos.

11:30 - Peer Steinbrueck, candidatul Partidului Social Democrat (SPD) la functia de cancelar al Germaniei, a votat duminica dimineata impreuna cu sotia sa, Gertrud, la Bonn, in Germania de Vest.

11:00 - Alegerile din Germania sunt prezente si pe pagina principala a Google, marcate printr-un doodle care invita la vot.

9:00 - S-au deschis urnele de vot.

_____

INFO: Urnele s-au deschis la ora locala 8:00 (9:00 ora Romaniei - n.red) si s-au inchis la ora locala 18:00 (19:00 - ora Romaniei - n.red). Primele exit poll-uri au fost anuntate la ora locala 18:00.

INFO: La urne au fost asteptati 62 milioane de germani cu drept de vot. Aproape o treime dintre ei nu erau decisi pe cine voteaza la acest scrutin.

Alegeri in Germania: Ultimele miscari inainte de vot

Cum e procesul de votare in Germania?

Germanii voteaza de doua ori: o data pentru un candidat local si o data pentru un partid. Numarul traditional de locuri este de 598, dar acesta poate creste prin suplimentarea mandatelor (Uberhangmandat).

Cele 598 de locuri din Bundestag de la alegerile de duminica sunt impartite intre cele doua tipuri de voturi: o parte merg spre candidatii locali, iar alta parte sunt alocate politicienilor de pe listele de partid, intr-o baza de reprezentare proportionala.

Pentru a intra in Parlament, fiecare partid trebuie sa treaca de un prag de 5% din voturi. Voturile acordate partidelor care nu trec de acest prag sunt redistribuite celor castigatoare, scrie CNN.

In Germania, politica este guvernata in principiu de coalitii si aliante; de la reunificare, niciun partid nu a condus singur.

De ce trebuie sa ne pese si noua ce se intampla in Germania?

Germania este cea mai mare economie a Europei, iar guvernul sau are un cuvant important de spus in conducerea zonei euro. Daca germanii o inlocuiesc pe conservatoarea Merkel cu socialistul Peer Steinbrueck, s-ar putea resimti efecte in toata zona euro.

Cum va arata Europa dupa alegerile de Germania

Steinbrueck este sceptic in legatura cu politicile de austeritate sustinute de Merkel si a anuntat ca va milita pentru incurajarea cresterii si a investitiilor. Desi cei doi nu se inteleg in legatura cu politicile economice, Steinbrueck a punctat in multe randuri ca, in caz ca va castiga alegerile, va continua drumul deschis de Merkel si va cere tuturor tarilor din zona euro sa continue "disciplina fiscala".

Posibile permutari, insa politica ramane aceeasi

Semnalele venite din partea Bavariei, la 15 septembrie, cand partenerii lui Merkel, CSU, au castigat fara drept de apel batalia pentru legislatura landului, au fost pozitive pentru cancelar, in pofida faptului ca social-crestinii promoveaza si politici contrare pozitiilor crestin-democratilor.

Complicand putin situatia, partenerul de coalitie al lui Merkel, FDP, partid neoliberal, a fost anihilat in Bavaria de CSU, nereusind sa intre in Legislativ.

Cu toate ca, in primul mandat, Merkel a condus o ampla coalitie alaturi de SPD, atat cancelarul cat si principalul sau rival, socialistul Peer Steinbruck, au exclus de aceasta data posibilitatea formarii unei aliante. Daca se ajunge aici, ceea ce este foarte probabil in urma rezultatelor exit-poll-urilor, negocierile se anunta prelungite si ar mentine suspansul in intreaga Europa.

Merkel si Steinbruck aproape ca nu au mentionat politica europeana si externa in singura dezbatere televizata la care au participat, insa Steinbruck a acuzat-o pe Merkel ca a complicat criza din zona euro adoptand o politica a pasilor mici si a masurilor dure de austeritate in Grecia si alte tari ce au avut nevoie de planuri de salvare.

Observatorii alegerilor spun insa ca indiferent de alianta ce va conduce Germania dupa 22 septembrie, este cert ca tara va continua sa lucreze pentru salvarea monedei unice euro, cerand masuri de austeritate in tarile din Est, afectate de criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alegeri Germania duminica, #Angela Merkel alegeri, #Steinbrueck alegeri Germania , #Germania