Cat de aproape suntem de Germania?

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 16:10
13981 citiri

Orice discutie despre Germania care se poarta in Romania nu poate sa evite un adevar simplu, dar important.

Atunci cand Romania se lupta cu sine insasi pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana (2000-2004) si toata intelighentia noastra presupunea o legatura ascunsa germano-rusa cu agenda potrivnica noua, ei bine, atunci, Germania nu ne-a cerut nici sa cumparam doua fregate de la ea, nici sa preluam la datoria publica datoriile de 3 miliarde de dolari de la Sidexul dat lui Mittal, nici sa preluam la datoria publica datorii de peste 1 miliard de dolari de la Dacia cumparata de Renault, nici sa vindem Petrom-ul la pret de dumping impreuna cu rezervele de titei si gaze.

Nu, preaputernica Germanie nu ne-a cerut nimic la schimb pentru a ne accepta in Uniunea Europeana, spre deosebire de toate celelalte viitoare colege de Uniune; pana si polonezii se gasisera sa "sugereze" anumite hotarari ale instantelor de la Galati, numai germanii, nu.

Al doilea lucru important care sta intre noi si ei este situatia complicata a minoritatii germane din tara noastra, a doua cea mai importanta minoritate nationala in 1940 (780.000 oameni inainte de razboi, din care au ramas numai cateva zeci de mii). Desi Romania a fost singura tara estica care nu si-a expulzat germanii dupa razboi (si URSS si Polonia si Cehoslovacia si Iugoslavia au facut-o!), prima taiere masiva a acestui numar s-a petrecut in ianuarie 1945, cand sovieticii au deportat aproximativ 100.000 de germani in Siberia, invocand o vina colectiva in perioada razboiului; aceasta venea dupa plecarea multor germani din teritoriile cedate Ungariei si URSS in 1940.

A urmat o perioada relativ calma de "reunire a familiilor" in deceniile 50 si 60 cand au plecat in total nu mai putin de 20.000 germani; in anii 70 si 80, insa, Romania a pierdut cate 7.500, respectiv cate 15.000 de germani in fiecare an, ajungand in situatia dramatica din 1989, cand am ramas, practic, fara minoritatea germana atat de pretuita astazi.

Se spune ca Germania este principalul partener comercial al Romaniei si este adevarat, dar pentru asta nu avem niciun merit, aceasta se intampla numai pentru ca Germania este cea mai mare economie europeana. Si, apropos, asa este de cand lumea, asa era si in anii 30 cand eram francofili.

Se mai spune ca relatiile Berlinului cu Varsovia si Budapesta sunt reci iar cu noi sunt cordiale. Oare cum se reflecta acest lucru in economie?

Ei bine, "apropiata" Romanie este abia a 18-a cea mai importanta destinatie de export pentru nemti, cu o valoare de 15,2 miliarde USD (1,2% din total), in schimb ce Polonia, cu aproape 60 miliarde USD (4,4% din total) este a 8-a cea mai mare piata de export pentru Germania, iar Republica Ceha (locul 12 - 42 miliarde USD, 3,2% din total) si Ungaria (locul 14 - peste 25 miliarde USD, 1,9% din total) sunt si ele mai importante decat Romania. Spre comparatie, Turcia (locul 15, sub 25 miliarde USD, 1,9%) este mai putin importanta decat cele trei campioane ale Estului pentru economia germana.

La importurile in Germania lucrurile stau cam la fel: Romania este a 19-a cea mai importanta origine a importurilor germane, cu o valoare de 13,8 miliarde USD (1,3% din total), in vreme ce Polonia, cu aproape 52 miliarde USD (4,9% din total) este a 6-a cea mai semnificativa origine de import pentru Germania, iar Republica Ceha (locul 8 - 47 miliarde USD, 4,5% din total) si Ungaria (locul 14 - peste 27 miliarde USD, 2,6% din total) sunt si ele mai importante decat Romania. Din nou, Turcia (locul 17, 17 miliarde USD, 1,6%) este mai putin importanta decat cele trei campioane ale Estului pentru economia germana.

Pai, daca Ungaria (o economie cu 40% mai mica decat cea romaneasca) are schimburi comerciale de doua ori mai mari cu Germania decat noi, cum anume se traduce faptul ca Orban Viktor e un proscris, iar romanii sunt favoritii matusii Angela?

Poate stam mai bine la investitii? Nu prea. In Polonia, stocul de investitii germane a atins 30 de miliarde de euro, Germania fiind primul investitor strain. Germania este al treilea cel mai mare investitor strain in Republica Ceha, cu aproape 15 miliarde de euro si este al doilea investitor strain in Ungaria, cu aproape 14 miliarde de euro. La noi, Germania este pe locul trei (dupa Olanda si Austria), cu aproximativ...7 miliarde USD anul trecut:

Adica, avem de patru ori mai putine investitii germane decat polonezii si de doua ori mai putine decat ungurii, in conditiile in care economia Poloniei este cam de doua ori si jumatate cat a noastra iar cea maghiara este mult mai mica.

Polonia a devenit destinatia favorita a investitiilor germane, de speriati ce sunt nemtii de "devierile de la democratie" ale polonezilor. Este urmata de Franta, Marea Britanie, Austria, Elvetia, Republica Ceha, Rusia, Italia, Olanda iar Romania este abia a 10-a cea mai importanta destinatie a investitiilor germane dupa 2016 (sursa - KfW Research), desi suntem o piata si o tara mare si, credem noi, liberala si atractiva.

Poate mai observam si calitatea investitiilor din diferite tari: cele 7.500 de firme germane prezente la noi au avut in 2015 o cifra de afaceri agregata de 20 de miliarde de euro, cu un profit agregat de 880 milioane de euro, in vreme ce in Polonia cifra de afaceri a firmelor germane atinge 90 de miliarde de euro si profituri agregate de peste 7 miliarde de euro, iar in Ungaria cifra de afaceri a tuturor companiilor germane atinge 45 de miliarde de euro, cu profituri agregate de peste 3 miliarde de euro. Nici nu ati vrea sa stiti si datele pentru Cehia....

Pentru a intregi acest tablou sa mai spunem si ca Germania este un partener comercial mult mai important pentru Polonia, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia (aprox. 30% din total) decat pentru Romania (aprox. 20% din total).

O raza de speranta poate aparea de la cei 533.000 de romani plecati in Germania dupa 1990 (a cincea cea mai mare comunitate de imigranti, peste 5% din total), care contribuie cam cu 20 de miliarde USD la uriasul PIB german.

Ca o concluzie "de etapa" sa zicem ca politic suntem foarte apropiati de nucleul nucleului dur european, dar economic suntem cam periferici. Si atunci, cum sa traducem dragostea asta pentru nemti a noastra? Se pare ca vorbitul in lozinci nu prea pune paine pe masa, stimabililor germanofili de ultim moment...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#relatii Romania Germania, #investitii Germania Romania , #Germania