Cel mai mare proces impotriva neonazistilor, deschis luni in Germania

Sambata, 04 Mai 2013, ora 21:23
2216 citiri
Cel mai mare proces impotriva neonazistilor, deschis luni in Germania

Cel mai mare proces impotriva neonazistilor va demara, luni, in Germania, fiind indreptat impotriva lui Beate Zschape, care este acuzata de noua crime rasiste.

Sirul de crime a socat Germania, dar a ramas nerezolvat timp ce mai multi ani, dezvaluind ulterior o retea nazista subterana si ridicand intrebari in legatura cu competenta serviciilor de informatii germane.

Supravietuitoarea unei bande neonaziste, acuzata de noua crime rasiste si de uciderea unui politist, va fi judecata luni intr-unul dintre cele mai importante astfel de procese de dupa al Doilea Razboi Mondial, scrie The Guardian.

Beate Zschape este acuzata de complicitate la uciderea a opt cetateni turci, un grec si un politist german, dar si in 15 jafuri de banci. In plus, i se mai aduc acuzatii de incendiere, finantarea unei organizatii teroriste si facilitarea unui jaf.

Femeia in varsta de 38 de ani va fi insotita in boxa acuzatilor de alte patru persoane.

Organizatia neonazista a operat timp de 13 ani, iar crimele au avut loc intre anii 2000 si 2007. Existenta sa a intrat in atentia autoritatilor de-abia in noiembrie 2011, din intamplare, cand doi dintre presupusii complici ai lui Zschape s-au sinucis, respectand un pact comun dupa ce un jaf bancar a esuat.

Agentiile de informatii germane au fost remaniate, de la demararea investigatiei, iar cancelarul Angela Merkel s-a referit la evenimente ca la o "rusine" pentru Germania. Inainte de iesirea la iveala a organizatiei neonaziste, investigatorii au luat in considerare faptul ca crimele ar fi avut legatura cu crima organizata.

Procesul ar fi trebuit sa demareze pe 17 aprilie, dar a fost amanat pana pe 6 mai, urmand a se desfasura la Munchen. Motivul amanarii l-au reprezentat neintelegerile pe marginea numarului de locuri alocate presei, la prima impartire a celor 50 de locuri din sala de judecata jurnalistii turci sau greci neprimind niciun loc. S-a creat astfel o disputa diplomatica intre Berlin si Atena.

Ulterior, televiziunea de stat ZDF sau cotidianele Suddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine si Die Welt au ramas fara reprezentant in sala de judecata, in detrimentul unor statii radio locale si a unei reviste pentru femei. Sugestia ca procesul sa fie mutat intr-o sala mai mare sau sa fie instalat un ecran in afara salii de judecata - asemanator procesului din 2012 al criminalului norvegian Anders Behring Breivik - a fost respinsa ca fiind neconstitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#proces neonazisti Germania, #cel mai mare proces neonazisti, #crime neonazisti Germania , #Germania