Cine mai tine partea imigrantilor romani: Nu mai dramatizati

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 16:57
1898 citiri
Cine mai tine partea imigrantilor romani: Nu mai dramatizati
Foto: DPA

Denumiti "imigrantii saraciei" in Germania si "turisti pentru ajutoare sociale" in Anglia, imigrantii, in majoritatea rromi, proveniti din Romania si Bulgaria, sunt obiectul unor dispute politice in crestere in acest an. Orasele germane ii asteapta, presa ii blameaza.

Asociatia Oraselor Germane avertizeaza ca discutia, alimentata de politicieni din partidul Uniunea Social Crestina, ameninta sa scape de sub control. "Nu e o problema nationala. Probleme sunt concentrate in aproximativ 12 orase mari, iar probleme sociale se gasesc doar in anumite parti din aceste orase", a declarat Ulrich Maly, presedintele acestei asociatii si primar al Nurembergului, scrie Der Spiegel.

Maly avertizeaza si ca actuala dezbatere creaza "impresia dezastruoasa ca toti bulgarii si romanii care vin sunt emigranti ai saraciei si ca multi dintre ei vin ca sa pacaleasca sistemul de ajutoare sociale". El i-a indemnat pe compatriotii sai germani sa nu dramatizeze problemele cu imigrantii si sa faca din asta un fenomen de masa.

De cateva zile, presa din Germania se concentreaza pe aceasta chestiune. Membrii CSU, care este partidul din Bavaria ce corespunde crestin-democratilor din care face parte cancelarul Angela Merkel, au incins dezbaterea, spunand ca imigrantilor nepregatiti din Bulgaria si Romania nu ar trebui sa li se dea acces la sistemul generos de ajutoare sociale din Germania.

Hans-Peter Friedrich, care a fost ministru de Interne pana in decembrie, se afla in fruntea acestei dispute impotriva a ceea ce el numeste "imigranti ai saraciei".

Agentia Federala Germana pentru Locuri de Munca a raportat miercuri ca "in acest moment exista numai indicatori foarte mici privind imigratia legata de saracie din Romania si Bulgaria" si si-a exprimat optimismul in legatura cu viitorul.

"Ne asteptam ca unul din doi imigranti care vor veni sa fie bine educat si instruit", a declarat Heinrich Alt, membru al consiliului de conducere a Agentiei.

Expertii in problemele legate de domeniul Muncii spun ca este nedrept sa se vorbeasca de o venire masiva a imigrantilor din cele doua tari.

Cifrele oferite de Institutul pentru Studierea Angajarilor, o filiala a Agentiei Federale pentru Locuri de Munca, arata ca, pana la mijlocul lui 2013, numai 0,6% dintre cei care primesc ajutoare sociale pe termen lung din cauza lipsei locului de munca sunt romani sau bulgari.

Statisticile arata de asemenea ca, desi imigrantii din cele doua tari estice tind sa fie mai putin pregatiti profesional, rata de somaj pentru cele doua nationalitati este mai mica decat media pe intreaga populatie si mult mai mica decat cea a altor grupuri de imigranti.

In general, imigrantii aflati in campul muncii dau bani statului prin taxe si impozite. Ceea ce este adevarat, totusi, e ca anumite comunitati se confrunta cu o crestere a imigrantilor care cauta sa primeasca ajutoare sociale. In anumite orase, cum ar fi Duisburg, Dortmund si Berlin, procentajul somerilor si a ajutoarelor de somaj printre romani si bulgari este destul de ridicat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Germania imigranti romani acceptati, #Germania imigranti romani orase, #orase germane accepta romani , #Germania