Ipocrizia Germaniei: Se face ca nu vede in propria ograda, dar se ratoieste la restul Europei

Miercuri, 02 August 2017, ora 14:08
14899 citiri
Ipocrizia Germaniei: Se face ca nu vede in propria ograda, dar se ratoieste la restul Europei
Foto: Arhiva Pixabay

Data viitoare cand un oficial german va spune pe un ton arogant UE ca trebuie sa se supuna regulilor, ar fi mai bine sa priveasca in propria ograda.

Germania, tara care se ratoieste in fata altor state europene, cerandu-le sa respecte regulile, sa aplice cu strictete normele fiscale, tara care spune despre statele din sudul Europei ca sunt corupte, practic vede paiul din ochiul altuia, insa nu si barna din ochiul sau, arata o analiza Politico.

Se face ca nu vede scandalurile si problemele din interiorul granitelor sale, precizeaza sursa, amintind doar cateva dintre scandalurile in care este implicata aceasta tara. Unul este cel din industria producatoare de automobile, un altul implica un gigant din domeniul tehnologiei, iar un altul cea mai mare banca din tara. Toate aceste scandaluri sunt trecute cu vederea de Berlin.

De fapt, "Germania nu e nici mai cinstita, nici mai corupta decat alte tari europene", sustine Politico. Dar cu siguranta practica politica dublului standard, din moment ce unele dintre cele mai mari branduri ale sale au grave probleme de comportament, daca nu cumva chiar au un comportament ilicit.

Gigantii auto, comportament ilegal

Dar sa luam cazurile pe rand, cazuri care arata ca este o relatie frumoasa, calda, "cu beneficii", intre mediul de afaceri si politica in Germania.

O ancheta a scos la iveala faptul ca Daimler, Volkswagen, BMW, toate trei din Germania, dar si Porsche si Audi au facut parte dintr-un cartel tehnologic, timp de 20 de ani, care se reunea periodic in intalniri secrete, in care se discutau standarde tehnice, preturi si multe altele, in detrimentul competitorilor straini. S-au gasit inclusiv documente care releva intelegerea intre constructorii auto.

In prezent, companiile implicate sunt anchetate. BMW a negat ca ar fi implicata in ilegalitati. Ceilalti constructori auto nu au comentat deocamdata.

Cea mai mare banca germana a "pus umarul" la declansarea crizei globale din 2008

Insa nu numai industria producatoare de automobile este "patata". Anul trecut, Deutsche Bank a ajuns la o intelegere cu Departamentul american de Justitie, fiind obligata sa plateasca suma de 7,2 miliarde de dolari pentru "pagube grave" provocate clientilor in vanzarea de credite ipotecare, in perioada 2005 - 2007, dar si pentru contributia directa la criza financiara internationala.

Atunci, Deutsche Bank a fost gasita raspunzatoare de "comportament ilegal si de practici de creditare iresponsabila, care au provocat pagube grave si de lunga durata".

Acest comportament ilegal al Deutsche Bank a fost un factor major in declansarea crizei financiare globale din 2008.

In plus, banca a fost amendata si pentru spalare ilegala de bani proveniti din Rusia.

A incalcat sanctiunile internationale impuse Rusiei?

Nu in ultimul rand, gigantul german din domeniul tehnologiei, Siemens, e in miezul unui alt scandal. Este acuzat ca a furnizat Rusiei motoare cu turbina, pentru generatoare de energie electrica, care au fost livrate de Moscova regiunii Crimeea. Acestea ar duce la incetarea dependentei peninsulei anexate de energia din Ucraina.

Prin acest contract, practic Berlinul a incalcat sanctiunile internationale impuse Rusiei.

Siemens sustine ca nu a stiut ca produsele livrate Rusiei au ajuns in Crimeea si a deschis propria ancheta. A anuntat apoi chiar ca va da in judecata clientul rus, compania detinuta de stat Technopromexport. A transmis si ca intrerupe livrarea de echipamente pentru generatoare de putere clientilor controlati de statul rus si a suspendat licentele convenite pentru astfel de instalatii.

Explicatiile companiei au fost considerate "naive", in cel mai bun caz. Presa ucraineana sustine ca existau dovezi clare ca Moscova construia centrale electrice in Crimeea, calibrate sa foloseasca turbine Siemens.

In ciuda acuzelor foarte vocale la adresa Rusiei venite din partea Siemens, afacerea este o bila neagra pentru Berlin, mai arata sursa.

Desi afacerea a fost considerata de autoritatile germane "inacceptabila", criticata inclusiv de cancelarul Angela Merkel, pana acum nu au fost luate in discutii eventuale masuri vizavi de Siemens.

De fapt, in toate aceste scandaluri exista un numitor comun. Autoritatile germane par sa ascunda fapte si sa nu deschida anchete decat in ultimul moment, daca nu au incotro. Sa nu uitam ca in scandalurile Deutsche Bank si Volkswagen, in ceea ce priveste emisiile, americanii au fost cei care au demascat comportamentele ilegale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Germania dublu standard UE, #Germania afaceri Rusia, #Germania scandaluri companii, #Germania comportament ipocrit , #Germania