Criza din Germania: Presedintele se implica sa-i impace pe Merkel si Schulz

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 17:26
2804 citiri
Criza din Germania: Presedintele se implica sa-i impace pe Merkel si Schulz
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier (foto), va avea saptamana viitoare o intalnire comuna cu cancelarul Angela Merkel (CDU), cu liderul SPD, Martin Schulz, si cu seful CSU, Horst Seehofer, in speranta ca va deschide calea pentru o noua mare coalitie.

"Dupa ce s-a intalnit separat in aceasta saptamana cu liderii CDU, CSU si SPD, presedintele federal a convenit sa aiba o intalnire comuna cu ei la Schloss Bellevue. Intalnirea va avea loc saptamana viitoare. Data exacta a intalnirii va fi comunicata ulterior", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintiei intr-un comunicat, citat de Reuters si preluat de Agerpres.

Comunicatul survine dupa esuarea, duminica seara, a negocierilor pentru formarea unui nou guvern intre conservatorii cancelarului Merkel - Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si ramura sa bavareza Uniunea Crestin-Sociala (CSU) -, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) si Verzii (ecologistii).

Pe de alta parte, liderul social-democratilor, Martin Schulz, a renuntat vineri la opozitia sa de principiu fata de o coalitie cu cancelarul in exercitiu, cu scopul de a facilita o iesire din criza provocata de esecul Angelei Merkel de a forma un guvern, relateaza AFP, preluata de News.ro.

"Un lucru trebuie sa fie clar totusi: daca aceste negocieri vor conduce intr-un fel sau altul la o participare la formarea unui guvern, atunci activistii partidului nostru se vor pronunta prin vot", a avertizat el intr-o scurta declaratie.

Insa intentiile partidului sunt vagi in continuare. Schulz nu a precizat ce anume este SPD pregatit sa negocieze cu conservatorii - sa formeze o noua mare coalitie sau sa sustina un guvern minoritar format de Merkel.

Anterior, dupa o lunga noapte de negocieri, conducerea partidului a anuntat deja ca este pregatita sa incerce sa scoata Germania din actuala criza politica.

Acum Germania este condusa de un guvern interimar.

CDU/CSU a guvernat impreuna cu SPD intr-o mare coalitie incepand din 2013 si guvernul lor interimar ramane in functie dupa alegerile din septembrie.

Citeste si

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#criza politica Merkel Germania , #Germania