De ce se tem germanii cel mai mult

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 23:37
7016 citiri
De ce se tem germanii cel mai mult
Foto: Arhiva Pixabay

Germanii se tem de terorism, extremism si problemele cauzate de migratie, releva un studiu. Pe de alta parte, sunt destul de multumiti de situatia economica, datorita somajului scazut.

Nu, germanii nu sunt o natie de fricosi: cliseul despre asa-numita "German angst" e un diagnostic gresit, explica politologul Manfred G. Schmidt.

Coordonatorul studiului "Fricile germanilor" subliniaza ca cele mai multe dintre acestea se bazeaza pe probleme reale. Germanii intervievati in cadrul studiului "reactioneaza oarecum obiectiv la schimbari de mare avengura". Printre principalele motive de ingrijorare sunt "temele nefacute" din politica si economie.

Pe locul intai e frica de terorism, care ii preocupa pe 71 la suta dintre germanii intervievati, explica Brigitte Romstedt, purtatoare de cuvant a casei de asigurari R+V, care a finantat studiul.

Din punct de vedere statistic, probabilitatea de a muri intr-un accident de masina e mai mare decat cea de a deveni victima unui atac terorist. Dar germanii isi fac mai multe griji despre problemele generale ale politicii si societatii, nefiind egoisti, crede Brigitte Romstedt. O caracteristica tipica a germanilor e ca iubesc stabilitatea si securitatea.

Pe al doilea si al treilea loc urmeaza alte temeri legate de violenta: studiul arata ca 61 la suta dintre cei intervievati se tem de "extremism politic" - procentul a fost mai ridicat doar o singura data, in 1992. Intrebarea din sondaj nu a specificat daca e vorba de extremism de dreapta sau de stanga. Iar pe locul trei pe lista se afla frica de "tensiuni din cauza strainilor".

In general, frica a scazut

Politologul Schmidt considera ca cei 2.400 de germani intervievati sunt mai realisti decat multi politicieni in legatura cu riscul de a plati eventual miliarde pentru datoriile altor state din Zona Euro: ingrijorarile cauzate de criza euro sunt pe locul patru in sondaj, cu toate ca politicienii repeta ca aceasta criza a fost gestionata.

In general, nivelul de teama si anxietate in Germania e insa mai scazut decat in anii trecuti, releva studiul: indicele general al fricii a scazut de la 52 la 46.

Doua probleme reprezinta insa cazuri de exceptie: tot mai multi germani se tem de toxine in alimente si de dezastre naturale. Interviurile au fost facute la inceputul verii, inainte de scandalul din jurul fipronilului din oua. Schmidt considera ca accentuarea acestor temeri e cauzata de interesul crescut al mass-media pentru problemele ecologice.

Germanii sunt mai optimisti cand e vorba de economie

Frica de a-si pierde locul de munca a scazut la 27 de procente - cu 17 procente mai putin decat anul trecut, fiind cea mai mica rata din toti anii in care a fost efectuat sondajul. Numarul germanilor care isi fac griji in legatura cu situatia economica a scazut la 37 de procente.

Aceste cifre sunt usor de explicat: situatia economica e buna si somajul e in continua scadere din 2005, precizeaza Schmidt.

Aceste evolutii pozitive se resimt si in landurile federale din fosta RDG, unde rata de somaj e in general mai ridicata decat in vestul Germaniei. Autorii studiului au renuntat in acest an, pentru prima data, la o diferentiere clara intre est si vest, dar si la cea dintre barbati si femei, explicand ca nu mai exista decat diferente marginale intre situatia si raspunsurile acestor grupuri.

Politologul Schmidt a observat ca fricile formulate de cei intervievati nu pot fi grupate in functie de optiuni politice concrete: "Rezultatele studiului nostru nu ofera nicio explicatie pentru fenomenul AfD (partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania) ".

Pe termen lung, rezultatele studiului arata ca grijile legate de politica sociala si de protectia mediului sunt luate in serios de politicieni in Germania.

Exista insa alte temeri pe care clasa politica germana "le ignora destul de consecvent": criza refugiatilor si criza datoriilor din Zona Euro.

Citeste si Cum s-a transformat Germania din bolnavul Europei in motorul de crestere al continentului

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#studiu temeri germani, #Germania somaj, #Germania economie, #Germania terorism , #Germania