Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Enigmele istoriei: Misterul insulei daruite de Fidel Castro Germaniei comuniste

Luni, 27 Mai 2013, ora 23:36
7221 citiri
Enigmele istoriei: Misterul insulei daruite de Fidel Castro Germaniei comuniste
Foto: lagartoverde.com

Aproape nimeni nu isi mai aduce aminte de aceasta intamplare, dar ea este atat de fascinanta incat merita sa o reamintim. Totul incepe asa: a fost odata o tara care se numea RDG. Intr-o zi ea s-a ales cu o insula indepartata.

Pe 19 iunie 1972, Berlinul de Est astepta un oaspete important: pe aeroportul Berlin Schonefeld ateriza avionul in care se afla Fidel Castro, revolutionarul slavit al Americii Latine si presedintele Cubei socialiste.

A fost intampinat de Eric Honecker, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Socialist Unit German (PSUG). Cei doi sefi de stat se saluta, dupa care urmeaza onorurile de primire si impartirea de cadouri, scrie Deutsche Welle.

Cadoul pe care Honecker i-l face lui Castro este destul de modest: un ursulet de plus, simbolul Berlinului. Cadoul pe care il aduce Fidel pentru "fratele stat RDG" este de-a dreptul incredibil. Pe harta geografica intinsa in fata lui Honecker o insula era notata cu numele "Ernst Telman"(n.r. numele germanizat este Ernst Thalmann).

In acel moment, acest nume era cunoscut oricarui cetatean al RDG, fiind numele liderului comunist din Weimar Republic, care a murit in lupta cu fascismul. A fost arestat de Gestapo in 1933, fiind impuscat in 1944 din ordinul direct al lui Adolf Hitler. Deci, un nume la mare pret in aceasta tara comunista. In afara de strazi, piete si cartiere, chiar si organizatia de pionieri a RDG purta numele "Ernst Telman".

Uniune vesnica

Cu alte cuvinte, oaspetele cubanez ii daruia RDG-ului inca un Telman, o insula in Caraibe cu o clima minunata si plaje de vis. Organul central de presa al partidului socialist, Neues Deutschland, in mod festiv, remarca ca "acesta este un gest al uniunii de netagaduit dintre Cuba si RDG".

O luna mai tarziu, Fidel Castro completeaza cadoul cu un imens bust al lui Telman, care a fost ridicat pe "Insula RDG". Bustul a fost inaugurat oficial pe 18 august, 1972, la 28 de ani de la moartea fascismului, in prezenta unui consilier de la ambasada RDG in Cuba si ofiteri de rang inalt ai flotei maritime est-germane.

Bustul, mai degraba, strica privelistea, dupa cum a declarat unul dintre putinii locuitori ai RDG-ului caruia i-a fost permis sa viziteze insula, cantaretul Frank Schobel. In 1975 acesta filmeaza aici o productie pentru televiziunea nationala din RDG. Marile valuri se spargeau direct in fata lui Telman, iar privelistea era destul de comica, isi aducea aminte solistul. Insa insula era un adevarata Rai, mai spune el.

A cui e insula?

Oferind acest dar, Castro trebuie sa-si fi facut calcule, stiind ca are nevoie de RDG ca partener comercial, pentru a carpi economia cubaneza care, si atunci, ca si astazi, de-abia rasufla sub embargoul american. Insula "Ernst Telman" avea si un alt nume. Oamenii din RDG o numeau si Honni, deoarece se credea ca e un cadou personal pentru Eric Honecker.

A cui este astazi insula, dupa ce Honecker si RDG au devenit amintire? In realitate, aceasta apartine Cubei, dupa cum remarca redactorii unei publicatii berlineze. In 2001, ei readuc din trecut aceasta farsa a socialismului comunistoid si decid ca, de drept, insula ar apartine Germaniei. Ministerul german de Externe, insa, refuza sa-si asume aceste pretentii. Darul din 1972 a fost dopar un cadou simbolic, spune ministerul.

Cu bustul lui Telman se intampla ceva cu adevarat crud: in 1998 uraganul Mitch il darama. De atunci zace ingropat in nisip. Batut de vanturi, la fel ca defuncta RDG.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#insula Fidel Castro Germania, #cadou Fidel Castro Germania , #Germania