Germania cere iertare Greciei pentru atrocitatile nazistilor. Va da si bani?

Sambata, 08 Martie 2014, ora 10:34
2740 citiri
Germania cere iertare Greciei pentru atrocitatile nazistilor. Va da si bani?

Presedintele german Joachim Gauck le-a cerut iertare familiilor victimelor unui oras din Grecia care a fost distrus de soldatii germani in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Gauck a vizitat monumentul ridicat in urma acestui eveniment, in contextul in care grecii cer plati compensatorii.

In ultima zi de vizita in Grecia, Joachim Gauck s-a intalnit cu oameni de afaceri locali si stagiari la o scoala de turism din Atena, iar dupa-amiaza, presedintele german a vizitat monumentul din orasul Lingiades, anunta Deutsche Welle.

In octombrie 1943, soldatii germani au distrus in intregime Lingiades, sat aflat in nord-vestul Greciei, ucigand 90 de civili. Motivul acestui masacru a fost asasinarea unui comandant german.

"Cu rusine si durere cer iertare familiilor victimelor in numele Germaniei... Ma inchin in fata victimelor acestei crime monstruoase", a spus Gauck, dupa ce a lasat o coroana la momumentul ridicat in memoria victimelor. "Vom face tot ceea ce este posibil ca ceea ce s-a intamplat sa nu fie uitat", a adaugat presedintele german, spunand ca este vorba despre un act brutal si injust.

Presedintele Greciei, Karolos Papoulias, a onorat alaturi de Gauck victimele din Lingiades. Liderul german s-a deplasat apoi in orasul invecinat Ioannina pentru a se intalni cu reprezentantii comunitatii evreiesti. Aceasta comunitate pretinde ca ar fi platit echivalentul a 45 milioane de euro fortelor naziste in 1942 pentru a asigura eliberarea a 10.000 de barbati evrei condamnati la munca fortata.

Miercuri, presedintele german a vorbit de datoria morala a Germaniei fata de Grecia, pentru victimele terorii naziste. A propus infiintarea unui "Fond al Viitorului" care sa le aduca aminte germanilor de trecutul lor, insa a refuzat sa dea detalii despre suma care va fi adunata sau despre finantatori.

Gauck: Germania nu va mai plati bani grecilor care au supravietuit celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Datoriile Germaniei fata de Grecia ca urmare a atrocitatilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial au fost analizate in timpul vizitei lui Gauck in Grecia. Acesta a spus ca Germania nu va mai plati alti bani Atenei, referindu-se la pretentiile financiare ale unor grupuri din Grecia reprezentand victime ale razboiului.

Anul trecut, cateva grupuri de greci care cuprindeau supravietuitori ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial au cerut 162 miliarde de euro, echivalentul a jumatate din datoria totala a Greciei.

Berlinul neaga ca ar mai datora alte sume Greciei. In 1960, guvernul german a platit 60 de milioane de euro Greciei. Grecia a considerat aceasta suma ca o plata initiala si a cerut ca restul banilor sa fie achitati dupa reunificarea Germaniei, in 1990.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Germania victime Grecia, #victime Grecia Razboi Mondial, #presedinte german vizita Grecia, #Germania bani Grecia , #Germania
Comentarii
Poza IN HOC SIGNO VINCES
IN HOC SIGNO VINCES
rank 2
Poza grob
grob
rank 5
Bani? Nu. Nu, nu, banii trimiteti-i la Tel Aviv....