Germania si Olanda testeaza un sistem comun antiracheta

Marti, 09 August 2016, ora 08:46
2478 citiri
Germania si Olanda testeaza un sistem comun antiracheta
Foto: Facebook/Michael Gschossmann

Germania si Olanda vor testa, in luna octombrie, operatiunile comune ale sistemelor lor de aparare antiracheta si antiaeriana Patriot, in ceea ce ar putea reprezenta un model pentru desfasurari multilaterale de aparare in Polonia sau tarile baltice, in urmatorii ani.

Generalul Michael Gschossmann (foto) a explicat pentru Reuters ca noua abordare ar putea ajuta NATO sa linisteasca tarile baltice si Polonia, care solicita mai multe masuri de aparare, dupa ce Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea.

Testul din octombrie va valida un nou concept pentru operatiuni de aparare antiaeriana si antiracheta dezvoltat de Germania si Olanda in ultimii ani - primul de acest fel din Europa, a spus generalul Gschossmann, comandantul unitatilor terestre ale Aviatiei germane.

Peste 40 de interceptori vor fi lansati in timp unui exercitiu la o baza NATO din Creta. La exercitiu vor lua parte 300 de militari germani, 100 olandezi, 10 americani si un distrugator american Aegis.

Dupa test, oficiali din armata germana si din cea olandeza intentioneaza sa declare operationala Forta Operationala Bilaterala pentru Aparare Aeriana si Antiracheta.

Cele doua tari o vor pune la dispozitia NATO, pentru misiuni viitoare.

Americanii au testat, in premiera, scutul antiracheta din Europa (Video)

Oficialii din tarile baltice au salutat desfasurarea unei baterii de rachete Patriot in estul Europei in cadrul unei serii de exercitii, vara aceasta, dar valoarea simbolica ar fi mai mare daca mai multe tari ar fi implicate, a explicat generalul.

"Am putea (...) transmite un semnal politic daca am lua o forta operationala mixta, cu sisteme Patriot germane, olandeze si americane - o capacitate pur defensiva - si am desfasura-o undeva in Polonia sau in tarile baltice", a adaugat el.

Germania si Olanda au semnat in ianuarie un acord pentru cooperare in domeniul apararii aeriene si antiracheta - proiectul APOLLO - ce se inscrie intr-o serie de pasi pentru a apropia fortele navale si terestre ale celor doua tari.

Statele baltice se tem de Rusia lui Putin - Sunt pregatite sa lupte cu "omuletii verzi"

Letonia, Lituania si Estonia se tem de o agresiune rusa, in cazul in care relatiile Moscovei cu alianta militara se vor deteriora si mai mult.

Scutul antiracheta: Rusia ar putea instala rachete de ultima generatie la Kaliningrad si in Crimeea

Statele baltice sunt legate de restul NATO numai printr-o fasie ingusta de pamant, intre Belarus, stat aliat al Rusiei, si Kaliningrad, enclava rusa puternic militarizata.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Germania Olanda antiracheta Rusia , #Germania