Germania, sub semnul intrebarii: Cum a fost posibil valul de agresiuni sexuale de Anul Nou, chiar sub ochii Politiei?

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 19:12
10204 citiri
Germania, sub semnul intrebarii: Cum a fost posibil valul de agresiuni sexuale de Anul Nou, chiar sub ochii Politiei?
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Valul fara precedent de agresiuni sexuale din orasul german Koln, comise de circa 1.000 de barbati chiar in ajunul Anului Nou, a creat un sentiment de soc si furie in toata tara, iar acum oamenii asteapta raspunsuri.

Politicienii s-au intrecut in a condamna atacurile, dupa ce peste 100 de femei au depus plangeri la Politie spunand ca au fost agresate sexual - una chiar violata - intr-o piata centrala a orasului, de catre barbati descrisi ca fiind "arabi" sau "nord-africani", se arata intr-o analiza BBC.

Refugiati in Germania: Val fara precedent de agresiuni sexuale comise de 1.000 de barbati

Insa cetatenii nu s-au multumit cu asta si au criticat reactia greoaie a autoritatilor, acuzate chiar ca initial ar fi incercat sa ascunda fenomenul, precum si recomandarile primarului din Koln, Henriette Reker, pentru femei, sfatuite sa adopte un "cod de conduita" si sa stea departe de straini pentru a nu fi violate.

In timp ce plangerile la Politie in Koln si alte orase germane au continuat, nemtii s-au tot intrebat cum a fost posibil sa se intample asa ceva.

Zona este cunoscuta pentru infractiuni

Locuitorii orasului au spus ca zona din jurul Catedralei din Koln si a garii, unde au fost agresate femeile, este cunoscuta ca fiind una periculoasa, unde frecvent au loc furturi.

In piata respectiva, aflata in centrul orasului, se aduna mii de oameni la petrecerile de Revelion, iar combinatia dintre multime, alcool si artificii s-a dovedit a fi problematica pentru autoritati de-a lungul anilor.

Se pare ca multi dintre atacatorii din noaptea dintre ani s-au folosit de o tactica foarte cunoscuta pentru a-si atrage victimele, incercand sa danseze cu ele.

Marturiile cutremuratoare ale unor tinere agresate sexual in Germania: Fetele erau fugarite ca vitele. A fost un cosmar

Desi autoritatile au mai auzit de aceasta strategie, acestea au spus ca numarul agresiunilor sexuale de joi noaptea este "fara precedent".

Se pare ca aproximativ 1.000 de barbati, descrisi drept "arabi" sau "nord-africani" au venit in piata in grupuri, toti cu intentia de a agresa sexual femei. Totusi, oficialii i-au rugat pe oameni sa nu dea vina pe refugiati pentru violentele din Germania.

Politia era acolo, dar nu a oprit atacurile

Martorii au declarat ca politistii din Koln pareau sa fie surprinsi si depasiti de valul de agresiuni. Rainer Wendt, seful Sindicatului Politistilor Germani, a spus ca pur si simplu nu au fost suficient de multi agenti pe strazi in noaptea de Revelion.

Insa seful Politiei din Koln, Wolfgang Albers, l-a contrazis spunand ca autoritatile au fost bine pregatite, cu 70 de ofiteri federali in gara si circa 140 de politisti locali in jurul catedralei si in centrul orasului.

Val fara precedent de agresiuni sexuale in Germania: Politia e de vina (Video)

Indiferent de numarul agentilor trimisi in strada, cert este ca acestia nu au reusit sa opreasca atacurile. Ministrul de Interne Thomas de Maiziere a acuzat Politia ca a asteptat sa primeasca plangeri in loc sa previna violentele.

Intre timp, Albers s-a vazut nevoit sa spuna ca declaratia initiala a Politiei din Koln, care vorbea despre "o atmosfera relaxata" in ajunul Anului Nou, a fost gresita.

Iar la aproape o saptamana de la seria de incidente nu a fost facuta nicio arestare, desi se crede ca in jur de 1.000 de barbati au luat parte la agresiuni.

Irmgard Kopetzky, membra a celulei de criza formate la Primaria Koln, a declarat ca era nevoie de mai multa actiune pentru a proteja femeile.

"Trebuie clarificat cum a fost posibil sa se intample asa ceva cand Politia deja avea atat de multi agenti acolo", a spus ea. "Este crucial ca Politia sa aiba mai mult personal - ceea ce s-a cerut de mult timp -, iar atacatorii sa fie cercetati si pedepsiti", a continuat aceasta.

Agresorii, subiect tabu?

La scurt timp dupa ce in presa a aparut informatia ca atacatorii au fost descrisi a fi barbati arabi sau nord-africani, activistii anti-imigranti au dat incidentul ca exemplu pentru politica defectuoasa a Germaniei in privinta azilantilor.

Val fara precedent de agresiuni sexuale in Germania: Nemtii ies in strada

Unii au sugerat chiar ca mass media germane au ezitat sa relateze pe acest subiect, de teama sa nu declanseze un sentiment de extrema-dreapta in randul populatiei, dupa ce anul trecut au sosit in tara peste un milion de refugiati.

Ministrul de Interne Thomas de Maiziere a avertizat ca suspiciunile nu trebuie sa se indrepte spre imigrantii din Orientul Mijlociu.

"Si daca agresorii ar fi nord-africani, pentru ca exista sugestii in acest sens, asta nu ar trebui sa fie un subiect tabu si oamenii nu ar trebui sa interpreteze in mod rauvoitor acest lucru", a punctat oficialul de la Berlin.

Primarul din Koln a precizat ca "oamenilor care provin din alte culturi" trebuie sa li se "explice mai bine" cum ar trebui sa se comporte in timpul manifestarilor publice.

Totusi, expertii sustin ca violenta sexuala este o problema a persoanelor de orice etnie. Statisticile arata ca majoritatea oamenilor care comit atacuri sexuale in Germania nu sunt imigranti sau nu provin dintr-o astfel de familie. In doua treimi din cazuri, agresorul este un cunoscut al victimei, a spus Kopetzky.

Atitudinea trebuie sa se schimbe

Dupa atacurile din Koln, primarul Reker a fost criticat pentru ca le-a recomandat tinerelor sa adopte un cod de conduita cand merg pe strada, care implica inclusiv sa pastreze o distanta de cel putin o lungime de brat fata de straini.

Val fara precedent de agresiuni sexuale in Germania: Primarul din Koln, sfaturi anti-viol pentru femei

Sfatul a fost ridiculizat pe retele sociale folosindu-se hashtag-ul #einearmlaenge (un brat distanta), iar ministrul german al Justitiei Heiko Maas a atras atenia ca "nu femeile ar trebui trase la raspundere, ci atacatorii".

Pe langa incidentul din Koln, alte femei au fost atacate si in Hamburg si Stuttgart.

Kopetzky a subliniat ca este in mod clar nevoie de o schimbare de atitudine si de o mai mare constientizare publica in legatura cu hartuirea sexuala.

"Grupuri de femei cum e al nostru au facut tot ce au putut timp de multi ani, insa oamenii recunosc problema doar daca sunt afectati personal", a precizat ea.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#agresiuni sexuale Germanie, #femei agresate Germania, #agresiuni sexuale Revelion , #Germania