Guvernul german, aproape de prabusire

Marti, 15 Iunie 2010, ora 10:07
2112 citiri
Guvernul german, aproape de prabusire
Foto: Reuters

Coalitia de centru dreapta a cancelarului german Angela Merkel pare aproape sa se prabuseasca, fiind slabita de neintelegerile si luptele interne pe marginea masurilor de austeritate.

La mai putin de opt luni de cand a fost investit, majoritatea germanilor sunt de parere ca noul guvern condus de Angela Merkel nu isi va duce mandatul la bun sfarsit. 53% din cei care au raspuns unui sondaj sunt de parere ca acesta va cadea, scrie The Guardian.

"Ori gasim o solutie la Berlin, ori coalitia se va sfarsi", a declarat Jorg-Uwe Hahn, unul dintre liderii aliatilor cu care crestin-democratii au facut guvernul. Si Renate Kunast, liderul Verzilor din opozitie, a afirmat ca "expresia 'alegeri noi' este in capul si inima tuturor celor care gandesc intr-un mod politic responsabil".

In weekend, Merkel le-a cerut membrilor cabinetului sa ingroape securea razboiului dupa o saptamana in care acestia incepusera sa se numeasca intre ei "porci salbatici" si "amatori".

Dar cele mai multe critici sunt indreptate chiar spre Angela Merkel. Editia din aceasta saptamana a revistei Der Spiegel o numeste Trummerfrau, referindu-se la femeile care au curatat ruinele Germaniei dupa al Doilea Razboi Mondial. Jurnalistii germani au ilustrat-o la prezidiul unui guvern in ruine, iar pe prima pagina a revistei scrie doar "Stop".

Criticata in tara si in strainatate pentru criza monedei euro, cea mai mare problema a ei este pachetul de austeritate prin care ar trebui sa taie 80 de miliarde de euro din cheltuieli in urmatorii patru ani. Chiar si ministrii din partidul ei sunt de parere ca reducerile de cheltuieli creeaza dezechilibre sociale, in timp ce 80% din germani cred ca sunt nedrepte, iar 67% cer marirea taxelor pentru bogati, masura careia Merkel i se opune.

Masurile de austeritate luate de Angela Merkel au atras si criticile Frantei. Nicolas Sarkozy a acuzat Germania ca provoaca o tensiune ce sufoca economica, in loc sa o stimuleze.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Germania guvern coalitie, #Germania masuri austeritate, #Angela Merkel critici, #Germania guvern cade , #Germania