Atac armat la Munchen, soldat cu 10 morti. Criminalul s-a sinucis. Avea 18 ani si era german de origine iraniana

Sambata, 23 Iulie 2016, ora 04:05
70087 citiri
Atac armat la Munchen, soldat cu 10 morti. Criminalul s-a sinucis. Avea 18 ani si era german de origine iraniana
Foto: Twitter/Timm Kraeft

9 oameni au fost ucisi intr-un mall din Munchen, Germania, dupa ce un barbat a deschis focul, vineri seara.

Alte 21 de persoane, printre care se afla si copii si adolescenti, au fost ranite. Trei dintre ele au rani grave care le pun viata in pericol.

Ulterior, criminalul s-a sinucis. Politia a anuntat ca atacatorul avea 18 ani si era german de origine iraniana. El locuia de multi ani in Munchen si nu avea antecedente penale.

Momentan nu exista informatii potrivit carora atacatorul ar fi avut legaturi cu Statul Islamic insa investigatiile continua.

Initial s-a crezut ca sunt 3 atacatori pentru ca au fost vazuti doi barbati fugind cu o masina si au fost auzite focuri de arma langa o statie de metrou. Apoi s-a constatat ca atacatorul din mall a actionat singur.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor

03:46 - Printre raniti se afla si copii si adolescenti, a spus seful Politiei. Trei dintre ei au rani grave care le pun viata in pericol.

03:37 - Hubertus Andra a declarat ca momentan nu exista informatii potrivit carora atacatorul avea legaturi cu Statul Islamic insa investigatiile continua.

03:34 - Intrebat cate focuri s-au tras si ce tip de arma a folosit atacatorul, Hubertus Andra, seful Politiei, a spus ca ancheta este in desfasurare si nu poate da detalii. El a precizat ca numele victimelor nu vor fi facute publice pana cand nu vor fi anuntate familiile.

03:31 - Criminalul din mall locuia de multi ani in Munchen si nu avea antecedente penale. Momentan nu se stie de ce a deschis focul si a ucis 9 oameni.

03:29 - Seful Politiei a subliniat ca initial s-a crezut ca sunt 3 atacatori pentru ca au fost vazuti doi barbati fugind cu o masina. Apoi s-a constatat ca atacatorul din mall a actionat singur.

03:24 - Atacatorul avea 18 ani si era german de origine iraniana, a anuntat seful Politiei din Minchen intr-o conferinta de presa. El a mai spus ca sunt 10 morti, inclusiv criminalul, si 21 de raniti.

03:15 - Transportul in comun a fost reluat in Munchen.

03:02 - Politia din Munchen face din nou apel la populatie sa nu mai posteze pe Internet imagini cu victimele atacului. "Aveti respect pentru familiile care sufera", se arata in mesaj.

02:39 - Atacatorul din mall s-a sinucis, a anuntat Politia, precizand ca nu mai exista si alti suspecti. Informatiile vin dupa ce anterior autoritatile au afirmat ca sunt mai multi atacatori.

02:22 - Continua sa creasca bilantul victimelor. Politia a anuntat ca acum sunt 10 morti.

02:03 - Politia germana a gasit un vehicul care apartine atacatorilor. Este vorba de un Ford Focus gri.

01:59 - Austria a trimis o unitate din fortele speciale Cobra pentru a ajuta fortele de ordine germane dupa atacul de la Munchen si a desfasurat militari la granita cu Germania.

01:40 - Politia a anuntat ca cel putin 10 persoane au fost ranite in atac.

01:28 - Transportul public ramane in continuare suspendat.

01:20 - Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a spus ca momentan motivele atacului armat nu sunt clare.

01:15 - Politia foloseste un robot pentru a investiga un rucsac de culoare rosie care se pare ca apartine celei de-a noua victime, informeaza postul public de radio bavarez.

01:08 - Politistii au cerut oamenilor care au imagini ce ar putea sa ajute la prinderea atacatorilor sa nu le posteze pe Internet ci sa le trimita lor.

00:55 - Potrivit unor surse, 20 de persoane au fost ranite. Unele dintre ele sunt in stare grava.

00:42 - O fata in varsta de 15 ani s-ar afla printre persoanele decedate, anunta presa locala. Informatia nu a fost insa confirmata oficial.

00:40 - Politistii spun ca nu stiu in acest moment daca atacatorii se mai afla in Munchen sau in imprejurimi si au precizat ca circa 100 de oameni au fost martori la atacul din mall.

00:35 - Consiliul National de Securitate german, condus de cancelarul Angela Merkel, se va reuni sambata pentru a discuta despre atacurile de la Munchen.

00:31 - Al noualea cadavru, despre care se crede ca este al unuia dintre atacatori, a fost gasit la aproximativ un kilometru distanta de mall.

00:23 - Un ziar musulman din Germania, Islamische Zeitung, a anuntat pe Twitter ca moscheile din Munchen vor ramane deschise in aceasta noapte pentru oricine are nevoie de refugiu.

00:14 - Un martor a povestit la postul de televiziune NTV ca unul dintre atacatorii din mall era imbracat ca Mos Craciun si purta ochelari de soare. Informatia nu a fost insa confirmata.

00:07 - Reteaua de socializare Facebook a activat functia Safety Check, astfel incat oamenii din zona isi pot anunta prietenii si rudele ca sunt in siguranta.

00:05 - Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, si-a intrerupt concediul pe care il petrecea in Statele Unite pentru a se intoarce la Berlin.

00:01 - Intrebat daca se poate vorbi despre un atac terorist, purtatorul de cuvant al Politiei a spus: "Daca un om intra intr-un centru comercial cu un pistol in mana si omoara atatea persoane, se poate presupune ca este vorba despre un act terorist".

23:58 - In continuare nu exista informatii despre numarul ranitilor.

23:53 - Presedintele Klaus Iohannis a postat un mesaj in limba engleza pe Twitter in care isi exprima solidaritatea cu Germania. De asemenea, el spune ca gandurile sale sunt alaturi de familiile victimelor si ranitilor oribilului atac din Munchen.

23:50 - Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat ca este "profund socat si intristat" de atacul armat de la Munchen.

23:47 - Mall-ul unde a avut loc atacul este verificat in continuare de politisti.

23:40 - Bilantul victimelor creste. Politia precizeaza ca 9 persoane au murit. Se crede insa ca a noua persoana decedata este unul dintre atacatori.

23:30 - Purtatorul de cuvant al Politiei din Munchen a anuntat ca numarul mortilor a ajuns la 8.

23:19 - Printre raniti se afla si copii. Ei au fost transportati la spital, unii dintre ei avand rani grave.

23:05 - Politia din Munchen afirma ca in acest moment nu exista indicii care sa confirme ca Statul Islamic se afla in spatele atacurilor.

22:56 - Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani aflati in Munchen sa nu paraseasca locurile in care se afla si sa evite orice deplasari care nu sunt strict necesare, in special in locurile aglomerate. Pentru asistenta consulara sunt disponibile numerele de telefon +49 89 553307 si +49 1602087789.

22:51 - Focus anunta ca un agresor s-ar fi sinucis si un altul ar fi fost arestat. Informatia nu a fost insa confirmata oficial.

22:46 - Taximetristii din Munchen au fost avertizati sa nu ia in masina pasageri. Politistii cred ca atacatorii ar putea scapa din haosul creat pozand in cetateni panicati si inocenti.

Totodata, soferii au fost rugati sa nu mai circule pe strazile de langa Munchen, pentru ca politia sa se poata deplasa cu viteza dintr-un loc in altul.

22:44 - Cluburile de noapte vor ramane inchise vineri.

22:42 - Ministrul de Interne ceh, Milan Chovanec, a anuntat ca se vor spori masurile de securitate la granita cu Germania, pentru cazul in care atacatorii ar incerca sa paraseasca tara, informeaza BBC.

22:39 - Politia germana a confirmat faptul ca s-au tras focuri de arma si pe strada Hanauer, situata in apropiere de mall. Tot aceasta a confirmat ca in acest moment numarul mortilor este de sase.

22:36 - Politisti din Austria vor ajunge in Munchen pentru a ajuta la prinderea atacatorilor.

22:29 - La auzul focurilor de arma, oamenii aflati intr-un local din apropiere au spart pur si simplu geamul si au iesit.

Pe tocul ferestrei se poate vedea o amprenta insangerata.

22:23 - Incep sa apara pe Internet imagini si inregistrari din timpul atacului. Poate fi vazut inclusiv unul dintre cei care au deschis focul.

22:15 - In urma cu exact cinci ani, pe 22 iulie, extremistul Anders Behring Breivik lansa atacuri teroriste in care mureau 77 de oameni.

22:13 - Presedintele american a asigurat Germania de tot sprijinul SUA, adaugand: "Nu stim inca exact ce se intampla acolo, dar in mod clar inimile noastre sunt alaturi de cei care ar putea fi raniti".

22:08 - Au aparut imagini in care apare mall-ul si se aud impuscaturi. Autenticitatea acestora nu a fost insa confirmata pana in acest moment.

21:59 - Imagini din timpul atacului de la mall au fost distribuite pe canalele online ale Statului Islamic.

21:56 - Una dintre persoanele care a deschis focul la mall a strigat "Scheib Auslander" ("afuristii de straini", traducere aproximativa), o insulta cel mai probabil la adresa imigrantilor, informeaza Bild.

Intr-o inregistrare in care pare sa fie filmat unul dintre atacatori, se aude glasul acestuia, care striga: "Sunt german".

21:51 - Intreg transportul public din Munchen a fost suspendat.

21:47 - Cancelarul german Angela Merkel a convocat o celula de criza, anunta Euronews.

21:46 - Pe retelele sociale, cei care vor sa ofere adapost temporar celor prinsi de impuscaturi in strada folosesc hashtagurile #offentur si #opendoor.

21:43 - Autoritatile de la Munchen au declarat starea de urgenta.

21:39 - Mai multe spitale din Munchen au cerut angajatilor sa vina de acasa.

21:36 - Televiziunea publica germana anunta ca 6 persoane au murit.

21:30 - Ministrul german al Justitiei, Heiko Maas, declara pentru Bild inainte de incidentele de vineri seara ca "nu e niciun motiv de panica, dar ca este clar ca Germania ramane o posibila tinta" a teroristilor.

21:27 - Politia din Munchen suspecteaza faptul ca ar fi vorba despre un atac terorist.

21:25 - Martorii spun ca cel putin trei persoane au deschis focul la mall.

21:18 - Politia din Munchen a declarat ca la Stachus (Karlsplatz) nu s-au tras focuri de arma, fiind vorba despre o alarma falsa, arata Mirror.

21:14 - Gara centrala din Munchen a fost evacuata. Toate trenurile care se indreaptau spre Munchen au fost oprite.

21:08 - Incep sa apara pe retelele sociale postari cu asa-zise fotografii din mall. In realitate, e vorba de fotografii din alte locuri ale lumii.

21:02 - Pana in acest moment nu a fost facuta nicio arestare, a transmis un purtator de cuvant al politiei din Munchen.

20:55 - Au fost auzite impuscaturi si la statia de metrou Odeonplatz, aflata la circa 7 km de mall.

20:53 - Politia germana avertizeaza oamenii sa evite locurile publice aglomerate.

20:50 - Primul atac armat a fost la un fast-food McDonald's din mall, a declarat un purtator de cuvant al politiei.

20:48 - Au aparut si primele informatii oficiale in legatura cu victimele. Ministrul de Interne bavarez anunta ca sunt cel putin trei morti.

20:45 - Politia a cerut oamenilor sa nu publice imagini cu operatiunea care se afla in plina desfasurare, pentru a nu-i ajuta pe atacatori.

20:38 - MAE a reactionat dupa atacul de vineri seara. Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, se arata ca se incearca obtinerea informatiilor legate de circumstantele atacului si cetatenia victimelor.

20:36 - Elicopterele politiei survoleaza zona.

20:33 - Politia e de parere ca la mall ar fi fost mai multi atacatori, arata Sky News.

20:26 - Au fost auzite impuscaturi si la circa 5 km distanta de zona incercuita, in centrul orasului, langa statia de metrou Stachus.

20:25 - Multi angajati ai mall-ului inca se ascund.

20:23 - Incep sa iasa la iveala primele detalii legate de atac. Politia a fost anuntata telefonic, la ora locala 18.00, fiind informata ca un barbat a deschis focul intr-un magazin din mall.

20:20 - Circulatia metroului a fost oprita, la fel si cea de la suprafata, in zona. Oamenii au fost sfatuiti sa nu iasa din case.

20:17 - Pana in acest moment nu se cunosc motivele din spatele atacului si nimic nu indica faptul ca Statul Islamic ar avea vreo implicare, relateaza The Guardian.

20:13 - Conform ziarului german Abendzeitung, ar fi fost ucise 15 persoane.

20:11 - Mallul este in prezent evacuat.

20:03 - Cotidianul german Suddeutsche Zeitung noteaza, citand surse din Politie, ca mai multe persoane au murit.

19:57 - Atacatorul pare sa fie un barbat, care a intrat intr-un magazin de parfumuri si a inceput sa traga la intamplare, dupa care a fugit inspre o statie de metrou.

19:55 - Inregistrari facute de martori oculari arata oameni fugind din zona panicati.

19:54 - Imagini postate online arata cel putin un cadavru pe caldaram.

19:52 - Intreaga zona a fost incercuita de masini ale politiei. Incidentele au loc la OEZ, cel mai mare centru comercial din Bavaria, situat la circa 2,5 km de stadionul formatiei Bayern Munchen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#impuscaturi mall Munchen, #morti mall Munchen, #impuscaturi OEZ Munchen , #Germania