Intoarcerea legii pumnului: Violenta izbucneste din randurile celor carora le merge bine

Luni, 24 Iulie 2017, ora 21:06
8787 citiri
Intoarcerea legii pumnului: Violenta izbucneste din randurile celor carora le merge bine
Foto: Hepta.ro

La Hamburg si Schondorf, politistii au fost atacati in special de oameni tineri. Motivul? Nu se tem deloc de consecinte, este de parere jurnalistul german Kersten Knipp.

Provincia ofera uneori perspective profunde asupra societatii. Evident, ea este diferita de o metropola, fapt usor de observat daca ne gandim la mica localitate Schorndorf si la marele oras Hamburg.

In orasul hanseatic, unde acum doua saptamani s-a desfasurat summitul G20, inca mai exista o dilema neelucidata: au avut violentele petrecute aici un substrat etnic?

Au fost autorii actelor de vandalism din zona Schanzenviertel eroi ai rezistentei, luptatori pentru libertate care au incercat, cu ultimele mijloace - fizice, se intelege - sa combata puterea capitalului si suferinta intregii lumi?

Ca nici nu poate fi vorba despre asa ceva ne arata evenimentele petrecute in oraselul Schorndorf in timpul unui festival organizat de autoritatile locale. Printre cei care au aruncat cu sticle in politisti s-au numarat o multime de liceeni.

Oameni tineri, infierbantati de alcool, despre care putem presupune ca provin din familii apartinand clasei de mijloc. Asadar, persoane nu tocmai lipsite de perspective in viata. Se pare ca violenta izbucneste din randurile celor carora le merge bine. Sau poate ea se produce cu precadere in aceasta categorie sociala.

Pierderea normelor

Aceasta observatie contrazice incercarea din ce in ce mai insistenta de a explica violenta, ba chiar de a o legitima, prin invocarea necesitatii ca statul sa se ingrijeasca de bunastarea cetatenilor. Numai dupa aceea acestia vor accepta statul, fiind dispusi sa renunte la violenta. Aceasta teza pica dupa violentele clasei de mijloc din Schorndorf.

In schimb, prinde contur o alta presupunere: violentele sunt posibile pentru ca autorii lor nu se tem de consecinte. Pentru ca, de cele mai multe ori, urmarile ori nu exista, ori sunt blande. Este suficient sa observam ce se inampla la sfarsitul saptamanii cu ocazia meciurilor de fotbal din Bundesliga. Statul renunta sa impuna cu fermitate norme si standarde de civilizatie.

Realitatea cotidiana

Urmarile acestei situatii sunt ingrijoratoare, in special cand fac parte din realitatea cotidiana a unor locuri mai putin spectaculoase. Valabilitatea normelor este din ce in ce mai putin luata in considerare, ceea ce ii determina pe alti oameni sa simta ca drepturile si integritatea lor incep sa nu mai conteze.

Eu insumi locuiesc intr-un cartier foarte indragit din Koln, unde lumea se aduna cu placere in fata barurilor, ocupand trotuarul. Cine vrea sa inainteze, trebuie sa ocoleasca trotuarul si sa mearga pe strada. La fel se intampla si atunci cand pe trotuar se plimba un grup de trei-patru persoane. Daca nu vrei sa intri in coliziune cu acestea, trebuie sa ocolesti grupul.

Faptul ca exista oameni si dincolo de propriul tau orizont, pare sa fie un gand pe cale de disparitie, o idee care nu mai este defel de la sine inteleasa. Discernamantul si gandirea complexa pierd teren. Alte persoane sunt percepute doar ca un accesoriu al propriei existente.

La Hamburg si la Schorndorf am avut doua situatii extreme. In ambele cazuri, victimele au fost politistii. Ei au fost atacati dupa modelul vazut in jocurile video de catre generatia din care fac parte batausii. Pentru acestia din urma, politistii sunt personaje care trebuie atacate. Iar faptele multora dintre atacatori raman fara consecinte. La fel ca intr-un joc video.

Odata cu pierderea controlului, se pierd si normele. Gandul ca statul trebuie sa intervina mai dur din punct de vedere juridic pentru a reafirma valabilitatea normelor nu este, deci, absurd. Altfel riscam sa ajungem din nou la legea pumnului.

Kersten Knipp, comentariu pentru Deutsche Welle

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#violente Germania , #Germania