Legea antiterorism din Germania incalca dreptul la intimitate

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 15:25
2762 citiri
Legea antiterorism din Germania incalca dreptul la intimitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala a Germaniei a decis ca unele aspecte ale legii antiterorism, introduse in 2009, sunt neconstitutionale si incalca dreptul la intimitate.

Legea permite Politiei federale (BKA) sa instaleze echipamente de supraveghere in locuinte, sa monitorizeze convorbirile telefonice si sa instaleze programe informatice speciale in computerele suspectilor de terorism, pentru a avea acces la istoricul email-urilor si al mesageriei, relateaza miercuri DPA.

Nemtii spun ca nu se tem de terorism, desi se asteapta la atentate in Germania

Vicepresedintele Curtii, judecatorul Ferdinand Kirchhof, a declarat ca teoretic legea respecta Constitutia, dar a adaugat ca ea a fost folosita de Politie pentru a desfasura "interventii disproportionate" cu cateva ocazii. Legea va trebui sa fie modificata pana in iunie 2018.

Cazul a fost adus in atentia Curtii Constitutionale de un grup de politicieni social-democrati, liberali si ecologisti care sustin ca puterile acordate BKA incalca drepturile individuale la intimitate.

O adolescenta de 15 ani planuia un atac sinucigas in Germania

In 2015 ministrul de Interne german Thomas de Maiziere a aparat legea, afirmand ca ea le-a permis autoritatilor sa dejoace mai multe tentative de atacuri teroriste pe teritoriul Germaniei.

La finalul lunii noiembrie, Germania si-a prelungit legislatia antiterorism pentru inca cinci ani, pana la inceputul anului 2021. Reinnoirea acestui act legislativ inseamna ca serviciile de securitate germane pot folosi pana la inceputul lui 2021 informatii provenind de la banci, companii aeriene si firme de telecomunicatii.

Salah Abdeslam avea documente despre un centru de cercetare nucleara din Germania? Ce spun serviciile UPDATE

Legislatia antiterorism din Germania fusese introdusa dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Pana in prezent, tara nu a fost afectata de un atac jihadist de amploare, spre deosebire de alte tari europene, dar in luna august doi combatanti germani care si-au revendicat apartenenta la gruparea Stat Islamic au amenintat cu comiterea de atentate pe teritoriul german.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#lege antiterorism Germania neconstitutionala, #antiterorism drept intimitate , #Germania