Mister in jurul detinatorului de opere de arta confiscate de nazisti - a murit sau a disparut?

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 23:21
4876 citiri
Mister in jurul detinatorului de opere de arta confiscate de nazisti - a murit sau a disparut?
Apartamentul din Munchen unde au fost descoperite operele de 1 miliard de euro. Foto: dailymail.co.uk

Tablouri necunoscute, printre care si un Marc Chagall, se numara printre sutele de opere descoperite in Germania in apartamentul unui octogenar din Munchen, au anuntat autoritatile germane, recunoscand faptul ca unele dintre panzele gasite fusesera confiscate de nazisti, scrie La Libre Belgique.

Anchetatorii se intreaba acum daca proprietarul apartamentului mai traieste. Ultimul contact cu Cornelius Gurlitt, care ar avea acum 79 de ani, dateaza din septembrie 2010, de atunci acesta disparand misterios.

In total, este vorba despre 1.406 desene, acuarele, litografii sau tablouri care au fost gasite in apartamentul lui Gurlitt, fiul unui mare colectionar de arta Hildebrand Gurlitt, care a colaborat cu nazistii, ajutandu-i sa duca in strainatate operele furate de la evrei, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, procurorul general al Parchetului din Augsburg.

Hildebrand Gurlitt ar fi lucrat la comanda ministrului Propagandei, Joseph Goebbels, noteaza cotidianul Bild.

La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, Hildebrand Gurlitt (decedat in 1956) ar fi declarat ca toata colectia sa a ars in timpul bombardamentului Dresdei. Vaduva lui Hildebrand Gurlitt avea sa sustina acelasi lucru cativa ani mai tarziu, cand familia colectionarului evreu Henri Hinrichsen s-a interesat despre soarta unui tablou semnat de Carl Spitzweg, cumparat la pret de nimic de Gurlitt pentru Goebbels, scrie Deutsche Welle. Ceea ce se pare ca nu este adevarat.

Omul in casa caruia politia a gasit cele peste 1.400 de opere de arta nu avea nici cont in banca, nici asigurare de sanatate, nici macar pensie. Traia la limita legii in statul german. Nu era inregistrat in orasul Munchen, iar autoritatile germane nu stiu unde se afla acesta, a anuntat magistratul Reinhard Nemetz, de la Parchetul din Augsburg. Nici macar nu se spune daca exista indicii daca mai este sau nu in viata.

In septembrie 2010, vamesii germani au prins un barbat cu parul alb intr-un Intercity intre Zurich si Munchen, scrie La Libre Belgique. In buzunar, acesta avea 9.000 de euro cash, in bancnote de 500 de euro, un pic sub suma minima de 10.000 de euro pe care ar fi trebuit sa o declare la vama, scrie sursa citata.

Atunci, barbatul a prezentat un pasaport austriac pe numele de Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, nascut la 28 decembrie 1933 la Hamburg, si pretindea ca locuieste la Salzburg, in Austria.

Politia a fost intrigata de personajul cu pricina si a descoperit mai tarziu ca acesta locuia de fapt in Schwabing, un cartier elegant din Munchen, unde detinea un apartament.

In acest apartament, politia a descoperit, la 28 februarie 2012, circa 1.400 de tablouri si acuarele apartinand mai multor mari maestri, provenind ori din bunuri confiscate de nazisti de la evrei in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, ori din expozitii cu "arta degenerata" (Entartete Kunst) pe care le organiza regimul hitlerist.

Nu exista nicio fotografie de-a lui Cornelius Gurlitt despre care sa aiba cunostita presa.

Barbatul a reusit sa se "topeasca" in societatea germana, fara a fi identificat in vreun fel, traind gratie vanzarii unuia sau altuia dintre tablourile pe care le avea in posesie.

Accident cu 5 morți pe o autostradă din Germania, după ce un autobuz s-a răsturnat în afara carosabilului FOTO/VIDEO
Accident cu 5 morți pe o autostradă din Germania, după ce un autobuz s-a răsturnat în afara carosabilului FOTO/VIDEO
Poliția germană anunță că cel puţin cinci persoane au murit, iar altele sunt rănite după ce un autocar cu 53 de pasageri a făcut accident şi s-a răsturnat pe autostradă, în apropiere...
Carambol uriaș, cu 40 de mașini implicate, pe o autostradă din Germania. Zeci de răniți și doi morți
Carambol uriaș, cu 40 de mașini implicate, pe o autostradă din Germania. Zeci de răniți și doi morți
Circa 40 de mașini au fost implicate într-o serie de trei accidente în masă, pe autostrada A3, lângă Würzburg, Germania, duminică, 24 martie. 27 de persoane au fost rănite, iar doi oameni...
#Germania, #nazisti, #Arta, #evrei, #Holocaust , #Germania