Ziare.com

Ministru german, catre Romania: In UE trebuie sa respectam statul de drept

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:22

   

Ministru german, catre Romania: In UE trebuie sa respectam statul de drept
Ministrul federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat, intr-un mesaj transmis joi seara, in contextul aniversarii Tratatului de prietenie cu Romania, ca in cadrul UE trebuie respectate valori precum statul de drept, separarea puterilor in stat si stabilitatea sociala si economica.

El a facut referire - intr-un mesaj transmis joi seara, cu ocazia concertului de la Ateneul Roman dedicat implinirii a 20 de ani de la incheierea Tratatului de prietenie dintre cele doua tari - la importanta respectarii in cadrul UE a unor valori precum "libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor in stat si stabilitatea sociala si economica".

"Dialogul deschis si constructiv, una dintre valorile comune ale Europei, constituie o caracteristica deosebita a acestui parteneriat. In cadrul Uniunii Europene ne angajam cu totii, impreuna, pentru valori precum libertatea de exprimare, statul de drept, separarea puterilor in stat si stabilitatea sociala si economica", a spus Westerwelle.

Legaturi stranse, datorita minoritatii germane

De asemenea, ministrul german a aratat ca "nivelul fara precedent de astazi al conexiunilor culturale, economice si politice se datoreaza si Tratatului de prietenie si va creste de la an la an".

"Germania si Romania sunt in mod traditional unite de legaturi stranse - tocmai datorita minoritatii germane din Romania. Cele doua state au convenit prin Tratatul de prietenie cooperarea in plan politic, economic si cultural, acesta reprezentand, impreuna cu Constitutia Romaniei, fundamentul statutului juridic al minoritatii germane din Romania. Guvernul federal este foarte recunoscator pentru protectia exemplara de care se bucura minoritatea germana in Romania", a mai afirmat ministrul de la Berlin.

Prezent la eveniment, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a apreciat si el traditia cooperarii dintre cele doua tari si a punctat ca, "in ultimii ani, Republica Federala Germania a devenit cel mai important partener comercial al tarii noastre".

"Investitiile realizate de firme germane in economia romaneasca au creat peste 250 mii de locuri de munca si au adus prosperitate economica pentru cetatenii Romaniei. Republica Federala Germania ne este un partener privilegiat si in cadrul Uniunii Europene, impartasim pozitii similare care vizeaza consolidarea si a rolului UE ca actor global. De asemenea, cooperam strans pentru concretizarea unor proiecte importante in format regional", a spus Corlatean.

La concertul aniversar organizat la Ateneu de MAE si Ambasada Germaniei au mai fost prezenti ambasadorul Andreas von Mettenheim, secretarul de stat in Ministerul federal de interne, Christoph Bergner, care este si copresedintele Comisiei mixte guvernamentale romano-germane pentru probleme ale etnicilor germani din Romania, precum si presedintele Parlamentului landului Bavaria, Barbara Stamm.

Potrivit MAE roman, Corlatean a avut discutii cu cei doi oficiali din Germania in care s-a pus accent "pe aderarea Romaniei la spatiul Schengen si cooperarea intre autoritati pentru sprijinirea minoritatii germane din Romania si a comunitatii romane din Germania".

Tratatul dintre Romania si Germania privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa a fost semnat la 21 aprilie 1992.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1678 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Actualul guvern condus de Ponta habar nu are ce este acela un stat

... de drept. N-au avut curiozitatea sa sa informeze despre devenirea Romaniei de dupa 1 ian 2007...

 

rusofilii USL o sa-si dea acordul , dar nu o sa respecte nimic !

asa au invatat la Moscova !

 

Statu de Drepți !

La asta Băse se pricepe .De rusofoni mai ușurel,că Marinaru de la cine a invățat tehnica ? Cind era la Anvers primea ordine de la americani sau de la cozile de topor rusificate. Mă mir cum de nu vă e rușine să vă dați ceia ce nu sunteți,adică liberali !

Ei...Na !

Iar se amestecă nemții in borșu romanesc ? Dacă acum ne dă lecții,de ce nu o face la Cotroceni,de unde ......a inceput așazisul indemn la Stau de Drepți in fața Ocidentului . Băse a fost primu care a incălcat 8 ani acest deziderat ! UE a văzut că Ponta face pe el in fața lor,și acum PLUSEAZĂ !

 

mai deunazi puscariabilii din senat....

i-au dat o mostra de stat de drept prin nerespectarea unei decizii a ICCJustitie.Puslamalele astea cred ca pe europeni ii prostesti cu o bere si doi mititei.Daca ar suferi numai aia 7,4 milioane, dar mai sunt vreo 10 mil. care nu au nici o vina.Deci votati dragi romani....

 

numai sa se uite putin la Justitia din Romania

si sa vezi reactii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor