Ziare.com

Paradox german: Estul a ajuns la populatia din 1905, Vestul si-a dublat numarul de locuitori

Joi, 13 Iunie 2019, ora 13:37

   

Paradox german: Estul a ajuns la populatia din 1905, Vestul si-a dublat numarul de locuitori
La aproape 30 de ani de la reunificarea Germaniei, populatia in fostele landuri est-comuniste a ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat dupa 1905.

In acelasi timp, tot mai multi oameni traiesc in vestul Germaniei, care a urmat un model economic postbelic capitalist si efectiv a subsumat estul in sistemul sau dupa caderea Zidul Berlinului in anii '90.

"Impactul durabil al diviziunii postbelice a Germaniei este ceva subestimat de publicul larg chiar si astazi", a declarat miercuri autorul unui studiu recent, Felix Roesel, de la Institutul Ifo pentru Cercetare Economica, citat de DPA.

Studiul estimeaza ca 13,6 milioane de persoane traiesc in estul Germaniei in 2019, acelasi numar ca in 1905. Aceasta in timp ce in vestul Germaniei populatia s-a dublat la peste 68 de milioane de persoane, comparativ cu 32,6 milioane la inceputul secolului XX.

"In timp ce veniturile si rata somajului in Est si Vest devin incet, incet convergente, cifrele privind populatia difera din ce in ce mai mult", a notat Roesel.

Diferenta legata de populatie decurge din exodul masiv al est-germanilor spre Vest dupa divizarea Germaniei in 1949 si inainte de constructia zidului ce a separat Vestul, adica Republica Federala Germania, de Est, Republica Democrata Germana (RDG), in 1961.

Germania de Vest a inregistrat de asemenea aflux mai mare de muncitori migranti in anii 1960 si inceputul anilor '70, iar dupa caderea Zidului Berlinului si reunificare multi oameni au parasit Estul, a mai notat Roesel.

Inainte de divizarea Germaniei cu aproape 70 de ani in urma, evolutia densitatii populatiei in est si vest era aproape identica, arata studiul.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Germania populatie record
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3807 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Diferenta legata de populatie decurge din exodul masiv al

est-germanilor spre Vest dupa divizarea Germaniei in 1949 si inainte de constructia zidului" - e mai complicat. Sigur, 3 milioane de est-germani au emigrat in Republica Federală pană in 1961. Dar acolo se stabiliseră deja 10 milioane de refugiați germani din Polonia, Cehia, Ungaria, Iugoslavia, Prusia Orientală - de aici provine in principal creșterea mult mai mare a populației din Germania Federală https://en.wikipedia.org/wiki/Flight_and_expulsion_of_Germans_(1944%E2%80%931950)#Condition_of_the_expellees_after_arriving_in_post-war_Germany

 

Ce s-o mai lungim, ce s-o mai mototolim, adevarul este simplu:

cu stomacul gol, cui ii mai arde de facut copii?
Sa faci copii care sa devina sclavii comunismului?
Daca va uitati bine, acelasi fenomen demografic este curent in toate tarile din fostul Est comunist. Si continua si astazi. Romania este un exemplu pe care cred ca-l cunoasteti. Nu mai intru in detalii. Va mai amintiti legea anti-avort a lui Ceausescu? Dupa scurta generatie a decreteilor, natalitatea a scazut dramatic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor