Paradoxuri europene: Angela Merkel, amagirea si dezamagirea

Duminica, 06 Martie 2011, ora 23:20
1944 citiri
Paradoxuri europene: Angela Merkel, amagirea si dezamagirea
Deutsche Welle

Euforia alegerii primei femei cancelar din istoria Germaniei a trecut. Merkel nu a efectuat reforme majore si mai mult conduce decat sa execute, crede Cora Sthephan, pana de curand sustinator al cancelarului german.

Nemultumirile publicistului Cora Stephan fata de regimul Merkel si-au facut loc in cartea "Angela Merkel. Amagirea".

Ajunge!, si-a spus Cora Stephan inaintea alegerilor parlamentare din Germania anului 2005. O adusesera la saturatie promisiunile desarte ale social-democratilor si verzilor. Asa ca doamna Cora si-a dat votul Angelei Merkel, "o femeie care vorbeste intr-un limbaj clar si are un program curajos de reforme.

O femeie care, deja, nu mai reprezinta cultura provinciala a generatiei amenintate din '68, ci apare mai degraba ca o floare crescuta in ermetica RDG. Pretuieste, intr-adevar, libertatea", credea Cora Stephan la momentul anului 2005. Iata, cum s-au schimbata radical parerile publicistului german prezentate de Deutsche Welle

In sfarsit, ceva diferit?

Ea dorea sa devina "cancelareasa", nu cancelar. Asta era bine, in sfarsit ceva diferit. Parea iesita din tiparele discursurilor politicianiste fara orizont, dorind sa se debaraseze de tot gunoiul ideologic de dinainte.

Numai ca totul a fost, dupa cum spune si titlul cartii, amagire. Reformatoarea darza s-a transformat in "mama Merkel", dupa cum o numeste autoarea. "Mama Merkel", care gestioneaza extrem de indecis.

Cu o aparenta manie, autoarea radiografiaza toate zonele importante de la politica, pensii si datorii publice, pana la reforme si politica europeana. Punand cap la cap toate promisiunile doamnei cancelar, constatam ca nimic nu a fost indeplinit.

Merkel a condus pana acum sub nivelul cerut unui asemenea post, iar in loc sa puna in practica adevarate reforme in domeniul social, al pensiilor, al fiscalitatii ea s-a pierdut in teme de importanta internationala pe care dansa le considera vitale, cum ar fi de exemplu incalzirea globala.

Nu a reusit sa ofere Europei o viziune clara, asumandu-si in schimb o tacere tactica, neajutorata chiar.

Pariul gresit

In politica Angelei Merkel nu poate fi detectata o linie clara: "Am fost dezamagita, deoarece l-a inceput mi-am spus: poate ca doamna Merkel va conduce tara in mod diferit de cei de dinaintea ei. Este independenta, nu prezinta o loialitate neconditionata fata de un partid politic. Am investit in ea toate sperantele mele. De aici si dezamagirea mea crunta", a completat printre altele publicistul german.

Cora Stephan a decis sa scrie aceasta carte despre Angela Merkel dupa ce aceasta a vorbit despre cartea lui Tino Sarrazin, care invinovatea populatia de origine turca din Germania dovedind ca nu e capabila sa se integreze intr-o societate occidentala si implicit reduce sansele de integrare a Turciei in UE.

Pe fondul acestor dezbateri, Merkel a sustinut ca volumul lui Sarrazin nu este foarte util, dar a recunoscut ca nu a citit cartea. Tocmai aceasta declaratie a Angelei Merkel a infuriat-o pe Cora Stephan deoarece, in opinia acesteia, declaratiile lui Sarrazin si referirile sale la integrarea Turciei au fost facute fara prejudecati fiind un fel de semnal de alarma preliminar.

Ce va spune Merkel?

Cartea lui Stephan merita citita chiar daca ideile sale nu vor fi impartasite de toata lumea. Aceasta carte este o provocare. O va citi si cancelarul? Purtatorul de cuvant al Guvernului german si-a exprimat deja o opinie: "cancelarul nu a citit cartea si nici nu are in intentie sa faca acest lucru".

Un pic mai tarziu, de la editura care a scos carte pe piata au anuntat ca Guvernul a solicitat o copie a cartii. Imprevizibila femeie, nu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Germania Angela Merkel, #Angela Merkel cancelar Germania, #reforme Germania, #reforme Angela Merkel , #Germania