Presedintele Germaniei vrea incetinirea extinderii UE: Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza

Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 18:21
18942 citiri
Presedintele Germaniei vrea incetinirea extinderii UE: Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza
Foto: Wikipedia / extinderea UE in Balcani

Gauck indeamna la o "pauza" in consolidarea UE si avertizeaza ca unii europeni se simt pierduti

Presedintele german Joachim Gauck indeamna Uniunea Europeana sa faca o pauza in calendarul ce vizeaza o consolidare a blocului, avertizeaza ca unii cetateni se simt pierduti in mijlocul acestei schimbari si subliniaza ca Europa ramane un "mare" proiect al pacii, dar are nevoie de o "decelerare", relateaza Deutsche Welle.

Gauck a declarat intr-un interviu acordat Welt am Sonntag ca este ingrijorat ca nu toti cei 508 milioane de cetateni europeni pot sau vor sa tina pasul, dupa decenii de integrare europeana.

El i-a indemnat pe politicieni sa pledeze si pentru un sentiment de apartenenta la proiectul european, pe langa promovarea unei Europe unite si bazate pe pace, libertate, securitate si democratie.

"Ca intreg, ar trebui sa ne gandim la o pauza, in timpul careia sa discutam ce obiectiv vrem sa atingem si cu ce viteza", a declarat Gauck, care a laudat totusi proiectul european.

"Noi am dezvoltat un mare concept al Uniunii Europene, un proiect de pace la care generatii dintre noi nu au indraznit sa viseze", a spus Gauck.

"Insa urmand calea unei Uniuni tot mai stranse, uneori am fost atat de rapizi incat nu toti cetatenii au putut sa tina pasul sau au vrut sa faca acest lucru", a adaugat el.

Presedintele Germaniei, al carui mandat de presedinte, o functie mai degraba simbolica, se incheie in februarie, a subliniat ca "nu toti se simt cetateni ai lumii".

Pe lista statelor candidate pentru aderarea la UE se afla tari ca Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia, insa declaratiile lui Gauck par sa o vizeze pe cea din urma.

Parlamentul European tocmai a votat pentru inghetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, din cauza epurarilor pe care regimul lui Erdogan le-a declansat dupa tentativa esuata de puci de vara aceasta.

In replica, presedintele Turciei a amenintat ca va deschide granitele pentru milioanele de refugiati care vor sa ajunga in UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#extindere Uniunea Europeana, #Germania extindere UE , #Germania
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
N-a reușit ea, încă, Germania de Vest să-nghită gălușca Germaniei de
Poza profesoru
profesoru
rank 3