Prostitutie: Germania - "bordelul Europei"?

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 19:48
26542 citiri
Prostitutie: Germania - "bordelul Europei"?
Foto: DW

Germania are o legislatie deosebit de permisiva privind prostitutia. Multi activisti pentru drepturile femeilor solicita o lege dupa model suedez, care interzice cumpararea serviciilor sexuale.

Sandra Norak a lucrat ca prostituata timp de sase ani. Cand era la liceu, a cunoscut un barbat prin internet care i-a promis marea iubire. Pe atunci, in 2008, fata inca minora avea probleme grave acasa, a abandonat scoala si s-a mutat in apartamentul barbatului care a impins-o, apoi, spre prostitutie. Sandra Norak (al carei nume a fost schimbat de redactie) a fost victima asa-numitei "metode loverboy", cand femeia e obligata sa se prostitueze de propriul partener, care pretinde ca o iubeste.

Barbatul a adus-o intr-un asa-numit "bordel cu flat rate", unde clientul plateste o suma fixa la intrare pentru un numar nelimitat de prostituate si servicii sexuale. Tanara isi aminteste ca avea intre 400-500 de "clienti" in doar patru saptamani. "La un moment dat, ai impresia ca nu mai esti o fiinta umana care are sentimente, e comparabil cu distrugerea propriei identitati", spune Sandra Norak, participanta la Congresul mondial impotriva exploatarii sexuale a femeilor si fetelor, care se desfasoara in aceste zile in orasul german Mainz, sub egida organizatiei umanitare CAP.

"Barbatii cumpara putere"

De cand a reusit sa scape din acest mediu, Sandra Norak lupta impotriva prostitutiei. "Trebuie sa acceptam ca prostitutia nu-i altceva decat un act de violenta, ea lezeaza demnitatea umana", a declarat tanara de 29 de ani in dialog cu DW. Participantii la congres sunt de aceeasi parere: la prostitutie se ajunge in urma unor necazuri grave, iar totul duce spre exploatarea sexuala a femeii. "Barbatii nu cumpara sexualitate, ci putere", spune renumita feminista germana Alice Schwarzer, fondatoarea revistei EMMA, in cadrul congresului. "Traim intr-o tara in care prostitutia e acceptata social".

Participantii au redactat o declaratie comuna in care solicita ca Germania sa introduca modelul nordic, adoptat recent si de Franta si Irlanda. De aproape 20 de ani, legislatia Suediei interzice cumpararea serviciilor sexuale.

Nu-i acelasi lucru ca scoaterea in afara legii a prostitutiei: conform modelului nordic, clientul comite un act ilegal, nu prostituata. E greu de spus daca legislatia suedeza a ingradit, intr-adevar, prostitutia. Unii experti spun ca aceasta s-a "mutat" doar de pe strada in apartamentele private si in internet. Exista insa si studii care arata ca "piata" serviciilor sexuale din Suedia s-a diminuat.

Din 2002, exista o lege a prostitutiei in Germania, introdusa cu scopul de a apara drepturile prostituatelor si de a legaliza serviciile sexuale. 15 ani mai tarziu, s-a introdus legea protectiei prostitutiei, menita sa le apere pe aceste femei de violenta si constrangere. Bordelurile au nevoie de un permis de functionare, prostituatele trebuie inregistrate. Germania are in continuare una dintre cele mai permisive legislatii privind prostitutia, motiv pentru care criticii acestor legi o numesc "bordelul Europei". Intre 80 si 90 la suta dintre prostituate vin din strainatate, multe lucreaza in conditii inumane si sunt victime ale traficului de persoane.

Guvernul federal considera insa ca o interdictie de cumparare a serviciilor sexuale nu e calea cea mai buna. O astfel de solutie ar insemna ca prostituatele "sunt impinse in ilegalitate, lipsite de aparare in fata pericolelor si riscurilor acestei meserii", a declarat un purtator de cuvant al ministerului federal pentru familie in urma cu cateva zile.

Pozitii divergente

Din perspectiva participantilor la congresul de la Mainz, acest argument e la fel de cinic ca cel potrivit caruia multe femei se prostitueaza de bunavoie. "De 34 de ani ma ocup de femei exploatate in acest fel", spune Lea Ackermann, fondatoarea ascociatiei "Solidarity With Women in Distress" (SOLWODI), in dialog cu DW. "Astazi pot sa spun: nicio singura femeie nu face asa ceva din dorinta proprie". Gerhard Trabert, fondatorul organizatiei "Armut und Gesundheit in Deutschland", subliniaza ca multe femei se prostitueaza din saracie.

La congres nu a fost invitat nimeni din partea asociatiilor pentru drepturile prostituatelor, deplange Simone Wiegratz, directoarea organizatiei de consiliere Hydra. Pe de alta parte, ea spune ca oricum nu s-ar fi dus la acest eveniment, pentru ca pozitiile divergente sunt cunoscute de la bun inceput.

Asociatii ca Hydra si BUFAS vor ca prestarea de servicii sexuale sa beneficieze de drepturi egale ca orice alta munca. In cazul unei interdictii de cumparare a acestor servicii, femeile respective n-ar mai avea posibilitatea sa se apere, pentru ca ar ajunge in ilegalitate.

In plus, Simone Wiegratz nu e de acord cu conceptia ca nicio femeie nu se prostitueaza de bunavoie. Pe de alta parte, ea e de parere ca unele femei nu se gandesc suficient la consecintele unei astfel de decizii. In cadrul consilierii, prostituatele sunt intrebate mereu din ce motive au ales aceasta munca. Dar nu se poate spune ca toate femeile care se prostitueaza sufera, e de parere Simone Wiegratz: "Unele fac fata foarte bine, au un fel de detasare interioara care le ajuta sa treaca prin viata".

Dupa toate experientele prin care a trecut, Sandra Norak nu poate fi de acord cu aceasta conceptie: "Prostitutia le afecteaza pe femei. Pentru nici una dintre cele pe care le-am vazut nu a fost ceva suportabil". Astazi, Sandra Norak studiaza dreptul si spune ca se simte "destul de bine" - dar nu poate sa uite prin ce a trecut.

Rahel Klein

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prostitutie Germania bordel Europa , #Germania