Relatiile germano-turce traverseaza o criza fara precedent

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 18:20
4356 citiri
Relatiile germano-turce traverseaza o criza fara precedent
Foto: Arhiva Hepta.ro

De la presedinte la ministru de Externe, politicienii germani devin tot mai critici la adresa Turciei. La Berlin se vorbeste despre posibile reactii dure. In rastimp, Ankara da semnale timide de cedare.

Dupa alte arestari ale unor cetateni germani in Turcia, criticile politicienilor germani la adresa presedintelui Tayyip Recep Erdogan si a politicii sale au ajuns la paroxism. "Atat de negative ca azi nu au fost niciodata relatiile cu Turcia", a declarat Kristian Brakel, expert in cadrul Societatii Germane pentru Politica Externa (DGAP). Totusi in opinia sa, "e de mirare ca reactiile mai intense abia acum isi fac aparitia".

Citeste si Erdogan sustine ca Turcia nu se teme de amenintarile Germaniei

Colegul sau din cadrul Fundatiei Stiinta si Politica (SWP), Gunter Seufert, e si el de parere ca relatiile cu Ankara au intrat intr-o noua faza. "Palpitant in privinta acestei dezbateri este faptul ca intre timp toate partidele germane critica Turcia si astfel aceste critici au devenit mai pregnante".

Recent si presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat clar nemultumit de evolutiile din Turcia. Pentru el e "o chestiune de respect fata de propria persoana" sa dea Turciei "semnale de oprire" pe fundalul incalcarii drepturilor omului si a mijloacelor antidemocratice folosite acolo. Anterior, seful diplomatiei de la Berlin, Sigmar Gabriel, anuntase deja o "reajustare" a politicii germane fata de Turcia. Din ea face parte si recomandarea de a evita calatoriile in tara de la Bosfor, adresata de Ministerul de Externe de la Berlin turistilor germani.

Retorica aprinsa...

In plus, se zvoneste ca in curand nu vor mai exista garantii oficiale pentru asigurarea afacerilor pe care le deruleaza companiile germane in Turcia. Pentru a supune Ankara unor presiuni suplimentare, se discuta de asemenea despre stoparea creditelor pentru investitii si a ajutoarelor economice.

In opinia deputatei Sevim Dagdelen, membra a Partidului Stangii (Die Linke), experta in relatii internationale, avertismentele guvernului federal nu sunt suficiente. "Simple efecte sonore nu-l vor impresiona pe despotul si rapitorul de ostatici turc", considera ea, cerand actiuni concrete, mergand pana la suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Expertul SWP Seufert crede insa ca si numai amenintarile ar putea avea efect. "Recomandarea Ministerului de Externe de a evita calatoriile in Turcia nu este un avertisment propriu-zis, dar influenteaza rezervarile facute de turistii germani. La fel cum stoparea garantiilor si creditelor pentru economie ar putea estompa apetitul pentru afaceri cu Turcia".

Un prim semn ca Ankara este dispusa sa dea inapoi ar putea fi retragerea listei adresate de guvernul turc Interpolului, care cuprindea 700 de companii germane acuzate ca sprijina terorismul. De asemenea, Seufert a declarat ca-si poate inchipui aparitia unor semnale pozitive in controversatul proces intentat unor ziaristi ai cotidianului Cumhuriyet. "Daca acestia vor fi eliberati, inseamna cu Turcia nu este, macar in aceasta chestiune, interesata de o escaladare".

...sau resemnare

"Gata cu gluma, a venit vremea ca guvernul de la Berlin sa ia o atitudine clara", afirma Ozcan Mutlu, deputat ecologist in Bundestag. Dar chiar daca este total de acord cu criticile formulate la adresa Turciei, el nu crede ca acestea au fost rostite la momentul potrivit. "Cred ca, intre timp, a devenit prea tarziu", a spus el. Nemultumit este Mutlu mai ales de pozitia Angelei Merkel. Aceasta a fost in ultimele 18 luni de cinci ori in Turcia si nu a vorbit niciodata de incalcarea drepturilor omului si a libertatii de exprimare si nici nu s-a intalnit cu reprezentanti ai opozitiei. "Ankara interpreteaza asta ca pe o slabiciune", a avertizat Mutlu.

Vezi si Erdogan avertizeaza Germania: Sa nu se amestece in afacerile noastre interne

Nici expertul DGAP Brakel nu isi mai face sperante. "Guvernul turc a inaintat deja foarte mult pe acest drum si nu cred ca ar mai putea efectua viraje". Sansele au fost deja irosite. Chair daca in ultima vreme vreme cel mai important atu al turcilor in controversele cu vecinii sai europeni, in speta amenintarea ca va denunta intelegerea cu UE vizandu-i pe refugiati, punand in miscare numerosi migranti spre Europa prin Marea Egee, si-a pierdut din pregnanta. O astfel de perspectiva a devenit mai degraba improbabila. De aceea, Bruxellesul si Berlinul ar putea discuta cu Ankara cu mai multa incredere in capacitatile proprii, sustine deputatul Mutlu. "Ankara are nevoie de noi, nu viceversa", a subliniat el.

Autor: Heiner Kiesel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#relatii Turcia Germania, #relatii tensionate Turcia Germania , #Germania