Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandalul de spionaj: Germania se gandeste la un Internet numai al ei

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 11:11
3968 citiri
Scandalul de spionaj: Germania se gandeste la un Internet numai al ei

Pe masura ce scandalul interceptarilor liderilor unor tari ca Germania sau Franta de catre americani escaladeaza, compania de telecomunicatii de stat din Germania, Deutsche Telekom, cere ca toate companiile de profil din tara sa se uneasca pentru a crea o retea de Internet proprie.

Aceasta masura ar fi luata pentru a bloca accesul serviciilor straine la informatiile transmise de nemti, scrie Reuters.

Eficacitatea unei astfel de solutii nu este inca foarte clara. Exista temeri ca un astfel de sistem ar anula scopul Internetului si progresul sau. Tari ca Iranul sau China lucreaza cu astfel de sisteme de restrictionare dar ingradesc mult libertatea utilizatorului care, spre exemplu, nu poate accesa retele sociale precum Facebook, Twitter sau chiar Google pentru ca sunt gazduite de servere din alte state.

"Daca mai multe state s-ar izola in ceea ce priveste comunicarea online, acest lucru ar afecta exact acele atribute care au facut din Internet o sursa de crestere economica", a declarat Dan Kaminsky, specialist american in probleme de securitate.

Serviciu de e-mail criptat in Germania

Deutsche Telekom a facut deja primul pas in sustinerea ideii sale, inca din luna august, atunci cand a lansat serviciul "E-mail fabricat in Germania", un serviciu care cripteaza mesajele trimise si functioneaza doar cu servere locale.

Spionajul este un subiect sensibil in Germania. Este vorba despre unul dintre statele cu cele mai stricte legi cu privire la securitatea informatiilor. Aceste legi au venit ca replica la trecutul marcat de Stasi, serviciul secret si politia politica a fostei Republicii Democrate Germane.

Ideea Internetului de tip national a creat o dezbatere de amploare de Germania. Unii experti sustin ca deja traficul de date din Germania se afla in proportie de 90% in interiorul granitelor tarii, altii sustin ca ar fi prea scump sa se bazeze totul pe serverele locale.

Merkel, interceptata de SUA - Sefii spionajului german se duc la Washington

Desi Deutsche Telekom se pozitioneaza acum ca o companie care duce o lupta impotriva spionajului, in 2008, un manager de securitate angajat la aceasta firma a fost condamnat la trei ani de inchisoare dupa ce s-a descoperit ca intercepta telefoanele date intre membrii managementului companiei, membrii board-ului precum si telefoanele reporterilor de business.

Merkel, interceptata de NSA

Aceste discutii au loc in contextul in care insusi cancelarul german Angela Merkel ar fi fost urmarita de Agentia Nationala pentru Securitate (NSA), prin intermediul telefonului mobil. Sefii serviciilor germane de informatii, atat interne cat si externe, vor lua parte la discutii cu Casa Alba si NSA pentru a lamuri aceasta situatie delicata.

Liderii UE, despre scandalul de spionaj: Neincrederea ar putea afecta lupta contra terorismului

In urma scandalului, Franta si Germania au insistat ca noi reguli privind supravegherea sa fie convenite cu partenerii americani anul acesta. Presedintele francez Francois Hollande a aratat ca "la mijloc este pastrarea relatiilor noastre cu Statele Unite", pentru ca "increderea trebuie restabilita si intarita".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Germania Internet propriu retea spionaj, #scandal spionaj Germania, #retea Internet Germania , #Germania