Tensiuni diplomatice intre Berlin si Ankara: Germania isi retrage militarii dintr-o baza turca

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 18:30
4844 citiri
Tensiuni diplomatice intre Berlin si Ankara: Germania isi retrage militarii dintr-o baza turca
Foto: US Air Force

Guvernul german a decis miercuri retragerea trupelor Bundeswehr (armata germana) de la baza aeriana de la Incirlik, din sud-estul Turciei, dupa un diferend diplomatic intre cele doua tari.

Dupa trei luni de tensiuni cu Turcia, ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a confirmat miercuri intr-o scurta aparitie in fata presei planurile de a-i transfera la o baza din Iordania pe cei aproximativ 260 de militari germani desfasurati la Incirlik.

Trupe germane sunt stationate la Incirlik, baza situata in apropierea granitei cu Siria, ca parte a luptei impotriva gruparii teroriste Statul Islamic, dar Turcia a interzis parlamentarilor germani sa viziteze baza, informeaza DPA si EFE.

Cel mai probabil relocarea trupelor va avea loc in cursul acestei luni, dar ministrul german trebuie sa gestioneze modul in care va fi suplinita absenta acestora in contextul participarii Germaniei la coalitia condusa de SUA impotriva Statului Islamic.

Relocarea celor 260 de militari germani si a echipamentelor militare, inclusiv a avioanelor de recunoastere de tip Tornado, la baza aeriana din Iordania va dura circa doua luni, noteaza DPA. Baza din Iordania se afla la Al Azraq si aici sunt deja desfasurate trupe americane, belgiene si olandeze.

Retragerea trupelor germane de la Incirlik nu presupune o iesire totala a militarilor germani din Turcia, deoarece mai exista un mic contingent de militari germani la baza NATO din Konya, noteaza EFE.

Luni, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, precizase, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau german, Sigmar Gabriel, ca vizitele parlamentarilor germani "sunt posibile in prezent la baza NATO din Konya, nu la Incirlik".

Contactele parlamentarilor de la Berlin cu militarii germani aflati in misiune in Turcia au constituit o sursa de tensiune in relatiile bilaterale. Ankara nu si-a schimbat punctul de vedere: baza aeriana de la Incirlik - utilizata de NATO, inclusiv de aviatia americana - apartine Turciei, care este singura in masura sa ia decizii legate de acest obiectiv militar.

Gabriel reafirmase luni pozitia tarii sale, potrivit careia, conform Constitutiei Germaniei, fortele armate sunt controlate de Parlament, prin urmare parlamentarii trebuie sa poata vizita trupele stationate in strainatate. Ministrul german de Externe insistase ca refuzul Ankarei de a permite vizitele la Incirlik nu permite alte optiuni: "Regret, desi va cer intelegere, deoarece din motive de politica interna va trebui sa ne mutam militarii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tensiuni Germania Turcia baza militara, #Germania retrage militari baza turca, #trupe germane Turcia NATO , #Germania