Un reputat jurnalist german isi critica dur conationalii si pe liderii europeni

Miercuri, 24 August 2011, ora 10:47
1977 citiri
Un reputat jurnalist german isi critica dur conationalii si pe liderii europeni
spiegel

Germanii joaca in Europa rolul celor care le stiu pe toate, aruncand vina pentru toate relele pe altii, fie ca sunt greci, spanioli sau italieni. In ce sens ar trebui sa se schimbe Germania si ai sai cetateni?, se intreaba analistul Roland Nelles, jurnalist la Der Spiegel.

Timp de multi ani, noi, germanii, pur si simplu nu ne-am interesat de Europa. Ce semnau la Bruxelles Kohl, Schroeder si ceilalti, ce decizii erau acelea, pe care aproape nimeni nu le intelegea - toate acestea nu-i atingeau in niciun fel pe germani. Asa isi incepe comentariul jurnalistul sus-mentionat, citat de Deutsche Welle.

Stilul taios si acid la adresa germanilor inspira si urmatoarele randuri, in care jurnalistul vorbeste la persoana intai parca pentru a accentua si vina proprie pe care o poarta in calitate de cetatean german.

"Noi am permis grecilor sa scape mult prea usor, odata ce au incalcat Pactul de Stabilitate, noi am permis instalarea unui Parlament european ai carui membri nu au cuvant mai puternic decat al unui banal functionar statal.

Noi nu ne obosim sa ne prezentam la alegerile europarlamentare, iar cand auzim cuvantul UE la televizor, il inchidem", isi continua tirada jurnalistul.

"Am esuat in calitate de cetateni ai Europei. Dar acestea se pot schimba, chiar deodata. Pentru aceasta este nevoie de un referendum pan-european. Ar trebui sa continue totul ca si pana acum? Vrem mai multa Europa? Da sau nu? Ne dorim un Parlament european ales direct? Un Parlament real? Vrem, intr-un final, politicieni europeni, care pot fi trasi la raspundere cand vreunul calca stramb?

Din moment ce am aflat insemnatatea cuvantului "eurobond", este vremea sa ne oprim din dezbaterile economice si sa trecem la treaba. Cei care isi doresc, intr-adevar, o moneda unica europeana sa faca un pas inainte si sa vorbeasca despre o uniune politica europeana. Un "guvern economic" care se reuneste doar de doua ori pe an si eventual cand vreo tara are nevoie de bani este un foc de paie.

Politicienilor le lipseste un angajament total, iar jumatatile de masura vor acutiza actuala criza", conchide jurnalistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Roland Nelles, #comentariu Roland Nelles, #criza UE datorii , #Germania