Adrian Vasilescu: Grecia nu va iesi din zona euro

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 11:17
2538 citiri

Grecia nu va iesi din zona euro, indiferent de rezultatul alegerilor de duminica, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit spuselor sale, toate partidele politice din Grecia, inclusiv Syriza, au inteles ca trebuie sa ramana in zona euro, in ciuda diverselor zvonuri care sperie populatia, a spus Vasilescu, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

"Circula tot felul de zvonuri, inclusiv ca vor fi nationalizati bani, deci depozitele bancare. Nu stiu cine le lanseaza si ce interese sunt, dar cert este ca daca auzi aceste zvonuri iti iei masuri. Pe greci ii va costa aceasta degringolada si aceasta perioada de confuzie interna. Dar ajutorul european va continua cu siguranta", a spus Vasilescu.

Oficialul bancii centrale este de parere ca Grecia este tara care a beneficiat cel mai mult de pe urma intrarii in zona euro, beneficiind de fonduri imense, din care au facut investitii in infrastructura si turism.

Vasilescu a asigurat ca banca nationala este foarte atenta la situatia bancilor care au capital elen din Romania si nu exista riscuri pentru depozitele de aici, mai ales ca sunt garantate de stat.

"Aceste banci sunt autorizate si supravegheate de banca centrala. Imediat ce Nicu Cinteza (seful supravegherii din BNR) a vazut ca nivelul capitalurilor intr-o banca sau alta a scazut un pic, da telefon la Atena si discuta cu actionarii de acolo: 'aduceti capital in plus pentru ca nivelul vostru este putin in scadere'", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Astfel, chiar daca in Europa solvabilitatea aprobata este de 8%, in Romania se impune 10%, insa nivelul realizat este de 12%, iar bancile grecesti au aproape 3 la suta peste medie, deoarece au fost monitorizate mai atent. "De cate ori au fost usoare scaderi de nivel au fost chemati cu capital. Azi li s-a spus, a doua zi au venit cu banii", a confirmat Vasilescu.

In plus, oficialul BNR a spus ca doar o "panica nejustificata" ar putea afecta Romania, iar banca centrala este pregatita cu mai multe scenarii, astfel incat sa nu fie afectate bancile, indiferent de ce se intampla pe plan international.

De asemenea, Vasilescu a confirmat faptul ca BNR va folosi "intregul instrumentar" astfel incat sa nu se ajunga la un curs de 5 lei/euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Adrian Vasilescu Grecia zona euro, #alegeri Grecia, #iesire Grecia zona euro , #Grecia