Alegeri in Grecia - Syriza: Plata totala a datoriilor, nerealista. Pica Grecia, pica si Europa

Autor: Ana Ilie
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 19:14
10090 citiri
Alegeri in Grecia - Syriza: Plata totala a datoriilor, nerealista. Pica Grecia, pica si Europa
Foto: Socialist Network

Alexis Tsipras, liderul formatiunii de stanga Syriza, care a castigat alegerile de duminica din Grecia si formeaza noul Guvern al tarii, a declarat ca isi doreste o negociere, nu o confruntare, cu creditorii Greciei.

Cu toate acestea, un reprezentant al Syriza a declarat, pentru BBC, ca sunt nerealiste asteptarile ca Grecia sa isi plateasca datoriile in totalitate.

"Nimeni nu crede ca datoria Greciei este sustenabila", a declarat Euclid Tsakalotos.

"Nu am intalnit niciun economist care sa spuna cu toata sinceritatea ca Grecia va plati datoria in totalitate. Nu se poate face asta", a continuat Tsakalotos.

Acesta este de parere ca depinde de liderii europeni sa arate ca vor sa lucreze cu Syriza.

"Va fi o Europa foarte amuzanta si foarte periculoasa, cu forte politice centrifuge, daca ei semnaleaza ca dupa un vot democratic nu sunt interesati sa vorbeasca cu noul Guvern. Va fi semnalul ca aceasta este o Europa care nu poate integra schimbarea democratica si nu poate integra schimbarea sociala", a avertizat reprezentantul Syriza.

Tsakalotos a admis totusi ca ar fi "cel mai negru cosmar al meu daca zona euro se prabuseste din cauza ca va cadea Grecia. Si daca Grecia cade si este indepartata din zona euro, zona euro se va prabusi. Am spus de la inceput ca zona euro este in pericol, euro este in pericol, dar nu din partea Syriza...este un pericol in masurile de austeritate".

Syriza isi doreste sa renegocieze datoria de 240 de miliarde de euro a tarii, suma imprumutata de creditori internationali pentru ca Grecia sa evite falimentul.

Creditorii europeni au avertizat insa noul Guvern elen ca trebuie sa isi respecte angajamentele luate fata de cei care au imprumutat acesti bani.

Alegeri in Grecia: Aliati-surpriza pentru Syriza

Syriza va face echipa pentru un nou Guvern cu un mic partid de dreapta, Grecii Independenti, cu care are in comun opozitia la politicile economice ale Europei.

Syriza, victorie zdrobitoare in Grecia - "Copilul crizei europene" a intors politica cu susul in jos

Sprijinul gruparii de dreapta permite Syriza sa formeze Guvernul, dupa victoria inregistrata duminica la urne. In pofida faptului ca a iesit pe primul loc, partidul a ratat la limita majoritatea absoluta.

Alegeri in Grecia: Cum isi poate asigura Syriza majoritatea absoluta

Partidul grec antiausteritate Syriza a obtinut o victorie clara in fata partidului conservator aflat la putere, duminica.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Grecia plata datorii Syriza, #Syriza datorii plata , #Grecia