Vreme extrema in toata Europa: atentionare de calatorie pentru Grecia, Serbia, Norvegia si Slovenia

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:02
7702 citiri
Vreme extrema in toata Europa: atentionare de calatorie pentru Grecia, Serbia, Norvegia si Slovenia
Foto: Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marti, mai multe atentionari de calatorie cu privire la tari ca Grecia, Serbia, Slovenia si Norvegia.

Multe drumuri au fost inchise, sute de persoane, inclusiv copii, au fost blocate in zapada in masini si trenuri in Europa, afectata puternic de ninsori si rafale de vant. In Franta, s-au inregistrat primele decese provocate de frig.

MAE informeaza cetatenii care se deplaseaza pe teritoriul Greciei ca, la data de 30 decembrie, Autoritatea Meteorologica Elena a emis un comunicat privind inrautatirea starii meteorologice de pe teritoriul acestei tari.

Astfel, potrivit unui comunicat al MAE remis Ziare.com, se anunta caderi masive de zapada atat in zonele de munte dar si de campie, in special in Nordul si Estul Greciei, furtuni puternice in Marea Egee si scaderi mari ale temperaturii.

Caderi abundente de zapada vor avea loc in cursul acestei zile in regiunea Macedoniei si Thraciei, in insulele din Nord-Estul Marii Egee, in Regiunea Thessalia, Grecia Centrala si de Est, inclusiv in Provincia Attica, in insulele Sporade, in Insula Evia si in Peninsula Peloponez.

De asemenea, se vor inregistra vant si furtuni foarte puternice in Marea Egee, in special in insulele Ciclade, Dodecanez, dar si in Creta, acestea avand tendinta de intensificare in cursul noptii.

Prognoza pentru data de 31 decembrie anunta continuarea si chiar accentuarea acestor fenomene meteo, care se vor diminua incepand cu ziua de joi, 1 ianuarie.

Se vor mentine, insa, temperaturile scazute in zona de nord.

Pana in prezent, autoritatile elene nu au instituit un cod de avertizare.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa consulte atat pagina de Internet mae.ro, cat si site-urile de specialitate, pentru informatii de calatorie actualizate.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarile de a fi consultate informatiile oferite prin intermediul aplicatiei pe telefonul mobil si tableta "Calatoreste in siguranta", a serviciului de alerta prin SMS aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!" si prin consultarea "Ghidului de calatorie pentru sarbatorile de iarna 2014" disponibil pe intreaga perioada a sarbatorilor.

Atentionare de calatorie pentru Serbia: cod rosu de temperaturi foarte scazute

Ministerul Afacerilor Externe a emis, marti, si o atentionare de calatorie pentru Serbia, avertizand romanii care se afla sau se deplaseaza pe teritoriul acestei tari ca a fost anuntat cod rosu de temperaturi foarte scazute (pana la -20 grade Celsius).

Pentru ultima zi a anului, 31 decembrie, se anunta cod rosu pentru nordul si vestul Serbiei si cod portocaliu pentru restul Serbiei, se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Pentru 1 ianuarie 2015, codul rosu de temperaturi scazute se va extinde si in partea estica si centrala a Serbiei, in vreme ce pentru restul teritoriului se preconizeaza cod portocaliu de temperaturi scazute.

Avertizare meteorologica extrema pentru Norvegia

MAE informeaza si ca Institutul National de Meteorologie din Norvegia a emis la data de 30 decembrie 2014 o avertizare meteorologica extrema valabila in mod special pentru zilele de marti, 30 decembrie 2014 si miercuri 31 decembrie 2014.

Prognoza meteo se refera la precipitatii abundente care pot duce la inundatii extinse in regiunile Namdalen, Helgeland, Saltfjellet si Sor Salten.

Temperaturi foarte scazute si risc de avalansa in Slovenia

MAE mai anunta, marti, ca Agentia de Mediu din Slovenia mentine atentionarea de temperaturi foarte scazute si vant puternic, pentru zilele de la inceputul anului 2015.

Circulatia pe autostrazile si drumurile nationale si judetene din Slovenia, in special in regiunile de la frontiera cu Italia si Ungaria, va fi ingreunata din cauza poleiului si a vantului. Traficul va fi lent, vizibilitatea redusa si vor fi inregistrate numeroase blocaje in trafic.

Exista pericolul de avalanse in munti.

In Muntenegru, orasul-port Herceg Novi, vantul puternic a reusit sa impinga un feribot pe tarm.

Ninsori si rafale puternice de vant au provocat haos in nordul Bulgariei, unde au fost inchise drumuri, iar traficul a fost perturbat, multe drumuri fiind inchise in nord-vestul tarii. Locuiorii au fost indemnati sa nu pelce la drum daca nu este necesar in regiunile Pleven, Vrata, Montana, Vidin si Loveci.

Primarul din Loveci, Mincio Kazandzhiev, a declarat stare de urgenta in zona din cauza rafalelor de vant, ninsorii si nametilor.

Ninsorile si frigul afecteaza si Croatia si Makarska Riviera, pe coasta Adriaticii, unde rafalele de vant au atins intre 90 si, izolat, 160 de kilometri pe ora.

Foarte frig este si in Bosnia-Hertegovina, iar in Republica Moldova zeci de masini au ramas blocate pe drumuri din cauza viscolului. Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, 26 de localitati din 11 raioane nu aveau curent electric.

Romania, in zapada: Un om a murit inghetat. Avertizare de ger de marti pana vineri - LIVE

In sudul tarii, stratul de zapada atinge 2,5 metri, iar multe drumuri sunt blocate.

Si in Germania, peste 500 de pasageri au ramas blocati timp de mai multe ore, luni dupa-amiaza, intr-un tren, in Saxonia-Anhalt. Trenul, care circula pe ruta Stuttgart-Berlin, s-a oprit pe sine si a stationat timp de patru ore. Pasagerii nu au putut parasi vagoanele, deoarece trenul a ramas blocat in camp.

In Franta s-au inregistrat deja cinci decese de sambata, din cauza frigului, fiind vorba despre persoane fara adapost.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#avertizare vreme rea Grecia, #furtuni zapada Grecia, #frig Grecia, #avertizare calatorie Grecia, #avertizare vreme Norvegia, #avertizare calatorie Serbia , #Grecia