Cat de "macedon" e Alexandru cel Mare?

Luni, 20 Iunie 2011, ora 10:53
12542 citiri
Cat de "macedon" e Alexandru cel Mare?
Foto: DW

O noua statuie macedoneana i-a infuriat la culme pe greci. Monumentul cu pricina il prezinta pe legendarul Alexandru cel Mare, calare pe nu mai putin celebrul sau partener, Bucefal. De la 30 de metri inaltime, pare ca Alexandru va indica poporului sau drumul catre un viitor luminos.

Dar cine e poporul sau? Aceasta revendicare a eroului antic de catre Macedonia a starnit un val de resentimente acerbe in tara vecina, Grecia. Aici, Alexandru este considerat macedonean, dar si cel mai mare grec al tuturor timpurilor.

Disputa in jurul acestuia este cu atat mai absurda, cu cat nici Filip Macedon, nici fiul sau Alexandru nu sunt stramosi directi ai macedonilor slavi de astazi. Acelasi lucru este valabil si pentru greci. Acest fapt nu le-a impiedicat pe cele doua tari, vreme de 20 de ani, sa mentina viu un conflict, folosindu-se de toate mijloacele diplomatice posibile, scrie Deutsche Welle.

Pana acum, masurarea fortelor, sub supravegherea atenta a trimisului special al ONU, indica un avantaj clar pentru Atena, care a revendicat drepturile exclusive asupra numelui Macedonia, datorita provinciei sale din nord cu acelasi nume. Atena suspecteaza Macedonia de pretentii teritoriale, cu toate ca asemenea vorbe nu au fost rostite pana acum.

Grecia a trebuit sa accepte conditiile internationale si sa-si ajute vecina pe drumul integrarii in UE si NATO, dar a obtinut o victoie partiala in acest razboi absurd: un nume pentru fosta republica iugoslava, pe care macedonenii il considera umilitor. Fosta Republica Iugoslava a Macedonei, actualul nume al tarii, provoaca manie si resentimente in randul populatiei si nu numai. Nici Guvernul nu sta degeaba.

Skopje se razbuna cu junghiuri lente, dar constante: au dat numele lui Alexandru cel Mare unui aeroport si unei autogari. In cadrul proiectului, "Skopje 2014", a fost proiectat monumentul mai sus amintit, care va fi inconjurat de patru lei de bronz si de cativa soldati din acelasi material masiv, cu inaltimi de trei metri.

Pretul total al megalomanicului proiect se va ridca la 5 milioane de euro. Unii sugereaza ca ar fi nevoie de o suma dubla pentru finalizare. "Costul si dimensiunea monumentului sunt invers proportionale cu adevarul istoric", a tunat glasul purtatorului de cuvant al guvernului grec.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Alexandru Macedon Grecia, #Macedonia Grecia Alexandru, #Grecia Macedonia Alexandru Macedon , #Grecia