Cinci motive pentru care Grecia ar putea parasi zona euro anul viitor

Duminica, 22 Februarie 2015, ora 05:57
5417 citiri
Cinci motive pentru care Grecia ar putea parasi zona euro anul viitor
Foto: Hepta.ro

Dupa ce Grecia pare sa fi ajuns la o intelegere cu creditorii internationali in ceea ce priveste acordul de asistenta financiara, cea mai importanta intrebare este daca statul elen ar putea iesi sau nu din zona euro.

Cunoscutul economist american Tyler Cowen, care a vorbit despre soarta Greciei si in timpul vizitei sale de la Bucuresti, din 2012, a prezentat cinci motive pentru care elenii ar putea parasi blocul euro anul viitor, chiar daca oficialii greci si cei de la Bruxelles vor ajunge sa cada de acord pe planul de reforme pe care urmeaza sa il prezinte luni premierul grec Alexis Tsipras.

Cowen a scris, pe blogul personal, ca nimeni nu poate stii cu siguranta daca Grecia va iesi sau nu din zona euro, insa cu cat sunt oficialii eleni mai aproape de o intelegere cu Uniunea Europeana, cu atat vor fi mai increzatori sa joace dur si sa ceara noi concesii.

Grecia, soarta incerta in zona euro. Merkel e optimista, Tsipras vorbeste de santaj

O mica schimbare poate crea o ampla miscare in directia opusa, avertizeaza economistul, notand cinci motive pentru care grecii ar putea face un pas in afara zonei euro.

Primul argument este legat de prabusirea fiscala a economiei grecesti. "Nu sunt sigur ca aceasta poate fi reparata, iar expresia 'stat esuat' imi tot vine in minte. Impulsul nu pare a fi unul pozitiv", a mentionat el.

"In al doilea rand, nu cred ca partidul Syriza - pe care l-am numit 'Oamenii nu prea seriosi' - are o strategie de negociere prea coerenta. Mi-am format aceasta opinie dupa ce am consultat istoria, unde am observat ca, destul de des, lideri aflati in situatii critice pur si simplu habar nu au ce fac. In niciun caz nu este o regula generala, insa se intampla mai des decat presa ne incurajeaza sa credem", a explicat expertul.

Al treilea motiv se refera la faptul ca oamenii au tendinta sa creada ca situatiile care dureaza de mai mult de zece sau 15 ani sunt, in realitate, permanente. Asa se intampla si in ceea ce priveste Grecia in zona euro, sustine specialistul, care arata ca Europa asa cum o stim nu este fara de sfarsit, iar anul viitor s-ar putea ca ceva sa se schimbe.

In al patrulea rand, Cowen sugereaza ca institutiile care crediteaza Grecia ar putea considera ca, daca fac compromisuri in acest sens, vor crea un precedent si vor fi nevoite sa faca si mai multe concesii si alte locuri, cum ar fi in Spania, fata de partidul extremist Podemos.

"In al cincilea rand, este greu sa vezi Grecia ca pe un teritoriu cu adevarat sigur pentru urmatorii ani, chiar daca se ajunge la un acord avantajos", a subliniat economistul.

Grecia, intelegere cu UE

Ministrii de Finante din zona euro au acceptat, vineri seara, extinderea programului de finantare pentru Grecia, pe o perioada de patru luni, in schimbul unei liste de reforme care trebuie prezentata pana luni si aprobata de creditori. Apoi, tarile din zona euro se vor pronunta asupra tuturor acestor masuri.

Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi. Greul abia incepe

Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi - luni trebuie sa prezinte o lista de reforme

Cum interpreteaza premierul grec acordul cu creditorii: Am renuntat la austeritate si la troica

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Grecia zona euro, #Grecia iesire zona euro, #Grecia Europa, #criza Grecia , #Grecia