Grecia nu e o victima! Si nici Emil Boc un erou (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Iunie 2015, ora 19:05
8961 citiri
Grecia nu e o victima! Si nici Emil Boc un erou (Opinii)
Fotomontaj Ziare.com

Observ in spatiul public cel putin doua teme cu tuse manipulatoare pornind de la situatia din Grecia.

Pe de-o parte, o incercare de victimizare a guvernarii Boc care, prin masurile de austeritate impuse, ar fi salvat Romania de o soarta similara cu a marelui bolnav de acum, pe de alta parte, o incriminare a finantatorilor de toate felurile care ar fi impins cinic si chiar intentionat Grecia in situatia de acum. Ambele sunt, cred, incorecte.

Am fost printre cei care au sustinut necesitatea dureroaselor masuri de austeritate. Ba chiar cred ca, daca taierea temporara a pensiilor nu ar fi fost blocata, efectele acestor masuri, inclusiv asupra pensionarilor, ar fi fost mai usor de limitat, inclusiv sub aspectul duratei, decat majorarea de TVA.

Guvernul Boc si Traian Basescu nu cred ca au gresit atunci cand au decis aceste masuri si raman la parerea ca nu pentru ele au platit pretul electoral cel mare. Problemele au fost inainte si dupa.

In anul 2009, marele guvern PDL-PSD putea in mod realist sa anticipeze venirea crizei si multi economisti au explicat atunci de ce era practic imposibil sa fim ocoliti. Si, totusi, Guvernul Boc s-a comportat ca si cum in mod miraculos furtuna avea sa treaca pe deasupra, pe langa, fara sa ne atinga. De aceea, in 2009, an electoral prezidential greu, masuri esentiale nu au fost luate.

Si am sa va spun o dezvaluire de culise care mi-a fost relatata din prea multe surse independente pentru a nu o crede. Va aduceti aminte de retragerea intempestiva a lui Theodor Stolojan dupa desemnarea ca premier in urma alegerilor din 2008. Ei bine, se pare ca aceasta retragere a fost determinata tocmai de faptul ca dl Stolojan, constient de furtuna perfecta care urmeaza, a propus in programul de guvernare un plan de masuri guvernamentale severe care sa corecteze ce se putea corecta pana la impactul cu criza.

Era vorba despre inghetari de venituri, despre restructurari de companii si sectoare. Planul a fost respins si de PDL, si de PSD, ambele cu gandul la alegerile de la sfarsitul anului, iar Theodor Stolojan nu a fost dispus sa-si asume cursul direct catre iceberg. Dl Boc si l-a asumat, iar aceasta mi se pare o prima mare culpa.

Iar masurile de austeritate, odata luate, nu au fost insotite de masuri de restructurare complexe, de o anticoruptie la sange care sa opreasca toate drenarile de bani publici pe care le vedem acum in dosarele DNA. Nu au fost insotite de o combatere feroce a evaziunii pe toate palierele ei, in primul rand la nivelul marii criminalitati.

Si, in timp ce populatia suporta inevitabile masuri de austeritate, morisca evaziunii, a coruptiei si clientelismului au continuat sa macine la fel. Aceasta a fost problema, asta a sanctionat poporul in 2012. Ca a sarit din lac in put e alta poveste.

Cat despre faptul ca bietii greci ar fi fost impinsi spre faliment fara voia si vina lor, cred ca explicatia a dat-o deja profesorul Daniel Daianu, membru in CA al BNR, intr-un interviu acordat Ziare.com: in zona euro "tarile mai putin dezvoltate sunt net primitoare de capital. Vine capital nu numai prin investitii directe, ci si prin indatorare, capital care nu in mod obligatoriu se duce in afaceri bune, profitabile pentru economie.

In timp, indatorarea si orientarea rea a resurselor importate duc la dezechilibre. Iar ele sunt favorizate intr-o euroarie puternic integrata financiar. Firmele se indatoreaza in strainatate. Aceasta s-a vazut si in Irlanda, in Spania, in Portugalia. Grecia, cu un stat clientelizat, s-a indatorat enorm".

Cu alte cuvinte, daca Grecia nu era in eurozona, probabil ca nu reusea sa se indatoreze atat de tare pentru ca interveneau niste mecanisme de preventie ale creditorilor. Asa insa, usile au fost larg deschise si in spatele lor stateau mesele incarcate cu bunatati. Intrebarea este ce faci tu, ca stat responsabil, dai buzna pe toate aceste usi deschise si inghiti pana cand iti pocneste stomacul sau iti faci intai analizele, vezi cat poti lua, ce poti lua fara riscul de a te imbolnavi grav?

Poate Grecia nu ajungea aici daca niste conducatori responsabili sau daca macar poporul se intreba de unde pot fi platite cele 14 pensii, cele 14 salarii pe an cu care ii ademeneau politiceinii lor, daca isi puneau problema cum e posibil ca in tara lor pensia medie sa fie mai mare decat in Germania. Ca doar din maslini nu culeg bani.

De la nivel micro la nivel macro traim intr-o lume plina de tentatii. Bancherul, cofetarul, carciumarul sau ce-o fi el isi face treaba tentandu-te cat de mult si de abil poate. Cum faci fata tentatiei, cu cata responsabilitate si cata chibzuinta, aceasta e marea intrebare. Dar nu e vina nimanui daca sari calul. E doar vina ta, persoana sau popor si tot tu platesti consecintele.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Grecia faliment, #Grecia datorii externe, #Boc basescu masuri austeritate, #Boc Basescu taieri pensii salarii , #Grecia