Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 06:50
6027 citiri
Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA
Foto: Hepta.ro

Criza din Grecia ar putea avea efecte neasteptate pentru relatiile dintre Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana, este de parere seful Consiliului de Politica Externa si de Aparare al Rusiei, Fiodor Lukianov.

In acest punct al crizei, nimeni nu poate fi sigur de felul in care se va finaliza situatia din Grecia, in parte pentru ca nu este o cauza, ci mai degraba o consecinta si un simptom al unei crize structurale mai adanci, in inima Uniunii Europene, scrie Lukianov, intr-un articol publicat de Russia Direct.

Totusi, devine tot mai evident ca un sfarsit oribil este de preferat unei orori fara sfarsit. La urma urmei, chiar daca Atena si creditorii sai ar fi cazut de acord, acest lucru nu ar fi rezolvat situatia, ci doar ar fi oferit partilor implicate un ragaz de cel mult sase luni, inainte ca patimile sa se reaprinda cu si mai mare intensitate. In orice caz, sustine autorul, zona euro nu se va vindeca fara o mare doza de medicament dureros.

Grecia a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat scadenta catre FMI - ce urmeaza si ce sanse de salvare are

Oricat de ciudat ar parea, in ciuda aversiunilor dintre guvernul grec si liderii zonei euro, o alta amanare este inca posibila. Grecia ramane fara optiuni.

Pentru cancelarul german Angela Merkel, arhitectul-sef al politicii de cinci ani de "salvare" a Atenei, o prabusire ar insemna nu doar o infrangere politica, ci si nevoia imbarcarii intr-o croaziera extrem de riscanta pe valurile reformei europene cu vedere catre integrare, adica spre asumarea unui nivel de responsabilitate de multe ori mai mare decat pana acum.

In orice caz, poate pentru prima oara in istoria sa, proiectul european se confrunta cu o provocare majora interna pentru chiar principiile existentei sale.

Rolul Rusiei si Americii in nesiguranta europeana

In toata aceasta situatie, Rusia nu este un spectator curios. Schimbarile structurale care se petrec in imediata vecinatate a tarii sunt de aceeasi amploare ca acelea de la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90. In plus, Uniunea Europeana inca este cel mai mare partener comercial al Rusiei.

Potrivit lui Lukianov, chiar si relatiile incordate din ultimul an nu au ciobit semnificativ volumul comertului dintre Rusia si tarile europene. Prima concluzie care poate fi trasa este ca traseul de dezvoltare odata predictibil al Uniunii Europene nu mai poate fi luat ca sigur.

Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum

Modelul se va schimba, acompaniat de o ajustare inevitabila in politica - atat regionala, cat si globala. Totusi, va fi dificil de calculat cursul exact, din moment ce sunt multe variabile, unele dintre ele contradictorii. O consecinta neplacuta pentru Moscova ar putea fi un rol mai mare al Statelor Unite in Europa.

Esecul Uniunii Europene ca manager regional alarmeaza Statele Unite, care in ultimul deceniu si-au luat privirea de la Batranul Continent, in speranta desarta ca un continent unit va asigura ordinea drept ceva normal. Nu doar ca acest lucru nu s-a intamplat, exemplul fiind Ucraina, ci acum chiar si evenimentele care odata pareau sigure sunt puse sub semnul intrebarii.

Cum ar s-ar putea implica din nou SUA in afacerile europene

Washingtonul este cu precadere ingrijorat de incapacitatea Bruxellesului de a discuta cu Atena, in legatura cu rolul Greciei in NATO. Data fiind retorica Razboiului Rece, reintrata in relatiile Rusia-SUA, o slabire a lantului apararii colective din sudul Europei este o sincronizare nefericita pentru Casa Alba.

Rezultatul ar putea fi revenirea Statelor Unite la afacerile europene si este de asteptat sa scada disponibilitatea Washingtonului de a delega politica in spatiul post-sovietic partenerilor europeni, iar propria implicare sa creasca.

Grecia, pe buza prapastiei: 5 lucruri esentiale despre criza

Acest lucru ar putea redeschide o divizare care a avut loc in urma cu 30 de ani, poate cu consecinte mai serioase. Atunci, unele tari europene, printre care Germania, Franta si Italia, au convenit sa poarte o politica non-americana in semn de respect fata de Uniunea Sovietica, iar Washingtonul avand incredere in ele. Astazi, insa, Statele Unite incep sa se indoiasca de competenta acestor state.

In zilele urmatoare, este nevoie de precautie, din moment ce investitiile din Grecia sunt in prezent precum un joc de ruleta. Jocul este insa unul in care ruleta poate fi manipulata de crupier si de jucatori insisi.

Discutiile de fond cu Grecia pe cooperarea economica sunt posibile doar odata ce situatia s-a clarificat - in oricare directie. Altfel, nu are niciun sens sa se joace un joc ce poate fi aranjat in orice moment.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#criza Grecia Rusia, #criza Grecia SUA, #implicatii SUA Rusia Grecia, #America criza Grecia , #Grecia