Criza in Grecia: Rata sinuciderilor si depresiei, in crestere alarmanta

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Iunie 2011, ora 10:59
2206 citiri
Criza in Grecia: Rata sinuciderilor si depresiei, in crestere alarmanta

In vreme ce statele europene au dureri de cap numai gandindu-se la banii pe care vor trebui sa ii aloce revenirii economice a Greciei, elenii se deprima tot mai accentuat si ii ingrijoreaza pe psihologi cu ganduri de sinucidere.

Psihiatrii sustin ca actuala criza economica prin care trece tara a dus la o crestere cu 25-30% a numarului de pacienti care cauta ajutorul lor, scrie Time.

"Se constata o crestere a numarului de pacienti care sufera de conditii psihiatrice minore: anxietate, atacuri de panica si depresie. Daca in septembrie 2010 oamenii asteptau doua saptamani pentru o consultatie, acum termenul s-a prelungit la doua luni si jumatate", spune Dimitris Ploumidis, seful unui centru de sanatate mentala din Atena.

Inainte de inceperea crizei, Grecia se mandrea ca se afla la coada listei privind rata sinuciderilor in tarile Europei, cu 2,8 cazuri la fiecare 100.000 de cetateni. Insa aceasta situatie este pe cale sa se schimbe, cred expertii. Potrivit statisticilor, rata sinuciderilor in Grecia a crescut, in 2009, cu 18% comparativ cu 2007, si cifra ar putea sa fie inca si mai alarmanta pentru 2010.

Majoritatea sinucigasilor provin din Atena sau insula Creta, unde mai multi afacerisiti s-au sinucis sub presiunea problemelor financiare.

"Dorinta de sinucidere are intotdeauna mai mult de o singura cauza, insa multi din cei care vin la noi pentru ajutor aveau o viata buna si acum au dificultati financiare", spune Aris Violatzis, psihiatrul ONG-ului Klimaka. Violatzis crede ca nu numai prezentul ii apasa pe greci, ci si viitorul: "Identitatea greceasca a suferit o lovitura extraordinara. Oamenilor le e rusine. Intreaga lume crede ca grecii sunt trisori si oaia neagra a Europei. Este foarte greu de acceptat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenționare de călătorie pentru Grecia. Transportul public, afectat de grevă. Se anunță perturbări majore
Atenţionare de călătorie pentru Grecia emisă de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care anunță că miercuri, 16 aprilie, vor avea loc greve în sectorul transportului public. Conform...
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris
VIDEO
Cine e ”Marea Preoteasă”, actrița care a aprins flacăra olimpică. Traseul către Paris VIDEO
Flacăra Olimpică a fost aprinsă, marţi, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, s-a ridicat un nou pod între Jocurile Antice...
#Grecia, #criza economica Grecia, #grecia sinucideri , #Grecia