Curajul grecilor in fata golanilor Europei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 14:52
12745 citiri
Curajul grecilor in fata golanilor Europei (Opinii)
Foto: AP

Cand o idee intra in capul oamenilor nu o mai scoti de acolo nici cu o revolutie. Ceva asemanator se intampla astazi in cazul Greciei. Toata lumea e convinsa ca elenii sunt niste ticalosi pe care altruistii harnici si onesti din toata Europa vor sa-i salveze, iar ei nu si nu.

Ideea provine de la politicieni, care au doar interese. De altfel, de fiecare data cand aud un politician judecand un popor, stiu dinainte ca acolo ceva este gresit. Cand politicienii isi judeca propria natiune, ori pe alta, acolo e vorba doar de propriile interese, in niciun caz despre adevar.

Astazi toata lumea judeca Grecia si nesimtirea de care da dovada premierul elen de a se gandi sa supuna planul de salvare adoptat la Bruxelles unui referendum national. Sa nu va ganditi ca Papandreou ar fi vreun erou, precum regele spartanilor Leonidas care a tinut piept uriasei armate persane a lui Xerxes. Dar premierul grec stie prea bine ce inseamna furia poporului sau.

Grecii nu mai vor sa se lase pacaliti, chiar daca asta le da apa la moara tuturor celor care isi dau cu parerea despre soarta lor, desi nu inteleg nimic si nici nu au timp sa judece cu propria minte.

Cat de usor e sa judeci la gramada un popor. Cea mai usoara si tembela poezie. "Niste pigs. Lenesi, corupti, invatati sa traiasca din munca germanilor si a francezilor, o mana de golani", isi spun cei care astazi nu vor sa piarda ce au investit in Grecia.

Urmasii lui Socrate sunt astazi damnati, pentru ca o mana de politicieni autohtoni au condus prost tara, iar alti cativa smecheri mondiali, bancheri sau finantisti, s-au lacomit si au vrut sa castige tot mai mult de pe urma imprumuturilor catre Grecia. Cu totii si-au calculat gresit viitorul. Ghinion. Pentru ei.

Ma intreb sincer daca cineva chiar poate sa creada ca strazile Atenei sunt luate cu asalt de milioane de greci doar pentru ca sunt ei puturosi si nu vor sa munceasca, imaginandu-si ca pot sta degeaba o viata si sa trudeasca pentru ei restul Europei. Ori poate pentru ca se considera furati, inselati, pacaliti si mintiti de generatii intregi de politicieni?

Ganditi cu propria minte si renuntati la cliseele pe care o mana de oameni au tot interesul sa vi le bage in cap. Iar pentru ca grecii le-au demonstrat guvernantilor ce inseamna puterea protestului, astazi Papandreou nu mai indrazneste sa isi asume doar el o decizie atat de importanta.

Pentru ca la asta se reduce. Un om sau cel mult o mana de indivizi ajung sa decida in numele a milioane si milioane de persoane, judecandu-le dupa propriile limite si prostii cu care s-au indoctrinat sau pe care se amagesc ca le detin in exclusivitate.

Adevaruri de doi bani ale unor panicati, care intamplator au ajuns sa conduca lumea si care habar n-au cum sa mai iasa din spirala propriilor erori. Daca Franta si Germania au ajuns la un asemenea acord, daca bancile au renuntat atat de usor la sute de miliarde, nu va intrebati daca nu cumva poarta o vina pentru prabusirea Greciei?

Poate ca de asta si sunt dispuse sa renunte la atat de mult, tocmai pentru ca se simt responsabile pentru multe si repetate prostii. Au investit, s-au lacomit la fel de mult ca politicienii greci si elenii care s-au bucurat ca nivelul lor de trai creste de la an la an, fara sa se intrebe daca si este sustinut de o economie reala. Dar oare nu a cazut victima acestui pacat intreaga lume?

Prabusirea economiei Americii si a lumii intregi, daca va fi sa fie, are la origine acelasi pacat al lacomiei. Si iluzia ca putem trai cu totii in epoca de aur a democratizarii luxului.

Este Papandreou un populist? Evident. Este premierul grec demagog? Asta nu isi mai permite. De asta se gandeste la referendum. Dar, pentru toti sensibilii si panicatii lumii, el doar se gandeste si vorbeste despre faliment. Nimeni nu ne-a asigurat ca se va si intampla asa ceva. Nimeni nu cunoaste intrebarile posibilului referendum, asa cum inca nu se cunosc exact termenii planului de salvare a Greciei.

Acum toti lasii pamantului, toti profitorii si nefericitii crizei, incompetenti sau doar corupti, politicieni de peste tot si-au dat mana si tremura la gandul ca grecii s-ar putea sa aleaga altceva decat sa accepte ce ei vor sa le bage cu forta pe gat. Planul lor minunat de salvare s-ar putea sa fie mai otravit decat propriul faliment.

Sa-i urmarim pe greci, s-ar putea sa avem ce invata inca. Chiar daca cei mai multi au ratat lectia de acum 2.500 de ani, se pare ca elenii inca mai au ceva de spus lumii.

Sa vedem cine are mai mult curaj si cine se simte mai vinovat. Daca grecii aleg falimentul si iesirea din euro, granzii Europei (prea harnicii nemti si prea corectii francezi) vor avea curajul sa-i lase in pace? Tind sa cred ca nu.

PS: Elena Udrea i-a numit pe protestatarii greci "niste golani". Oare cum ii considera pe cei doi-trei speriati care mai indraznesc sa protesteze in Romania? Drogati? Cel mai probabil, intre doua sedinte foto si o sedinta la coafor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Grecia referendum, #Papandreou premier Grecia referendum, #Grecia faliment, #Grecia incapacitate de plata , #Grecia