Da sau Nu! Cat de mult vor suferi grecii dupa un referendum istoric? (Opinii)

Sambata, 04 Iulie 2015, ora 12:46
3947 citiri
Da sau Nu! Cat de mult vor suferi grecii dupa un referendum istoric? (Opinii)

Rezultatul va decide doar cat de grea va fi povara Greciei si cum va fi purtata de cetateni.

Sondajele publicate vineri aratau ca societatea elena este polarizata intre Da si Nu, dar cei care vor sa accepte planul de austeritate propus de institutiile financiare si vor sa ramana in zona Euro i-au intrecut cu putin (sondajele sunt in marja de eroare) pe populistii sustinatori ai Guvernului Tsipras. Dar ce se va intampla in Grecia dupa referendumul de duminica?

In cazul in care sustinatorii planului de austeritate si ai pastrarii monedei Euro castiga, adica votantii "DA", atunci, Guvernul Syriza se va prabusi. Exista multe sanse ca premierul Tsipras si ministrul de Finante Varoufakis sa demisioneze imediat.

Cel mai probabil, in cazul unei victorii a sustinatorilor monedei unice, Banca Centrala Europeana va acorda un ajutor financiar de urgenta bancilor grecesti, cu conditia acceptarii planului de reforma. Dar va fi o problema, cine va negocia cu reprezentantii troicii, cei care au aruncat in aer toate negocierile, au dat foc tarii si au pierdut referendumul sau un nou guvern?

Formarea unui nou Executiv inseamna alegeri anticipate, campanie elctorala. Deci, cel putin o luna, o luna si jumatate. Ce se va intampla cu economia Greciei in toata aceasta perioada si cine va guverna tara? Solutia e in Parlament, unde se poate forma o noua coalitie sau o alianta de uniune nationala pentru depasirea socului economic. Dar va fi mai usor pentru ca, in acest caz, Grecia va primi asistenta financiara de la creditori si de la institutiile europene. Nu va fi lasata sa se prabuseasca.

Cu toate acestea, nu va fi simplu. Socul din aceasta saptamana va produce efecte pe termen lung, investitorii speriati vor pleca din Atena si se vor gandi de doua ori inainte sa se intoarca. Austeritatea nu va fi usoara, iar statul elen va stagna din punct de vedere economic. In opinia mea, ii va lua aproape un deceniu ca sa-si revina. Ma gandesc aici si la cat i-a luat Romaniei sa devina functionala dupa anii tulburi 1989, 1990. Exact zece ani pana la primele semne de normalitate.

In cazul in care sustinatorii lui Tsipras si ai Syrizei castiga, adica votantii "NU", atunci, cel mai probabil, situatia de acum se va prelungi. Bancile vor ramane fara bani, Bloomberg anunta ca in conturile instututiilor financiare elene se mai afla doar 500 de milioane de euro.

Guvernul Tsipras va trece bancile falimentare in proprietatea statului si va incepe tiparirea unei monede alternative chiar daca euro va mai putea circula pe piata. Cererea mare de moneda europeana va duce rapid la adoptarea platilor salariilor publice si a pensiilor in noua moneda care se va devaloriza rapid in raport cu euro. Inflatia va fi la fel de galopanta ca in Romania anilor '90 daca isi mai aminteste cineva. Valoarea reala a salariilor si a pensiilor se va prabusi, iar, in medie, fiecare grec va pierde un sfert din tot ce are, conform expertilor financiari.

Saracia se va instala brusc, iar socul va fi mult mai mare decat cel resimtit de romanii in 1990. Noi veneam din comunism, unde am fost foarte saraci. Nici macar bunicii nostri nu prinsesera o perioada lunga de prosperitate. Aproape nimeni nu stia, in Romania acelor ani, ce inseamna sa traiesti bine. Intr-o Grecie obisnuita cu cateva decenii de bunastare, oamenii vor suferi mult mai mult.

In opinia mea, in ambele situatii Alexis Tsipras nu va rezista la putere. Iar haosul pe care l-a generat in putinele luni in care a fost la putere va marca pentru multa vreme politica europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#referendum criza Grecia, #consecinte referendum Grecia, #plan salvare Grecia , #Grecia