De ce protesteaza grecii?

Joi, 06 Mai 2010, ora 09:53
4981 citiri
De ce protesteaza grecii?

Grecia este patria democratiei si a protestelor anti-sistem. Grecii au o adevarata cultura a protestului. De sute de ani, cetatenii greci pun la cale revolte impotriva sistemului politic.

Se poate intampla oricand: un grup de cetateni, fie el format din doctori, studenti, prostituate sau lucratori la caile ferate, isi lasa slujba pentru a protesta pe strazi. Blocheaza centru Capitalei si isi striga la portavoce doleantele, ciocnindu-se, pentru buna masura, cu politistii.

Potrivit unor statistici ale politiei elene, Atena are parte de doua proteste pe zi - si sunt rare ocaziile cand ceva nu este incendiat, distrus sau bombardat cu cocktailuri Molotov.

De cateva saptamani, grecii protesteaza violent, paralizand intreaga tara, fata de ceea ce considera a fi masuri prea dure de depasire a crizei. Cu toate ca toata lumea este de acord ca taierile de tot felul sunt esentiale pentru evitarea colapsului tarii, oamenii continua sa iasa in strada.

Cum se face ca grecii continua sa protesteze chiar si atunci cand este limpede ca nu au sanse de castig? Ce ii face pe eleni sa paralizeze toata tara, in mod frecvent si chiar si in fata certitudinii ca nu vor avea sanse de castig?

Protestul este atat de inradacinat in psihicul grecului, incat natiunea care a dat nastere democratiei poate fi considerata si tara protestelor - insotite de violenta sau nu.

Nu este deci demirare ca cea mai importanta zi din calendarul national este "Oxi", adica Ziua "Nu", ce momemoreaza ziua de 28 octombrie 1940, cand liderul grec Ioannis Metaxas a folosit acest cuvant pentru a da replica ultimatului lui Mussolini de a permite Italiei sa invadeze Grecia.

Sentimentul de impotrivire civica poate fi regasit inca si mai in urma pe firul istoriei, cand calugaritele preferau sa se arunce in gol din manastirile din munti decat sa se supuna invadatorilor otomani ai Greciei.

O posibila explicatie a incapatanarii cu care grecii se impotrivesc sistemului politic a oferit-o fostul diplomat american Brady Kiesling, pentru CSMonitor, explicand ca "grecii privesc foarte sceptic autoritatea. Ei cred ca este in cel mai bun interes al societatii sa existe mici grupuri care sa puna in permanenta sub semnul intrebarii statul".

O alta parte a explicatiei este instoria recenta a tarii. Prima fisura in regimul militar a intervenit in noiembrie 1973, cand protestele sangeroase de la Politehnica din Atena au condus la caderea liderului juntei si ascensiunea altuia, al carui regim a fost rasturnat peste un an, conducand la reinstaurarea democratiei.

De atunci, protestele in Grecia moderna au avut legitimitate si ideologie de stanga. Dupa caderea sistemului opresiv al dictaturii militare, grecii nu au mai acceptat niciun fel de limite impuse protestelor - iar universitatile si campusurile au devenit "off limits" pentru autoritati, conducand la dezvoltarea in liniste a spiritului rebel.

Protestul a devenit un drept de sange al grecului.

Ramane intrebarea daca mania protestatara a stangii va da inapoi in fata dificultatilor economice cu care se confrunta in prezent Grecia. Este imposibil de prevazut ce directie o vor lua protestele.

Cu toate acestea, avand in vedere protectia legala de care se bucura protestatarii si rezistenta acerba a grecilor la orice schimbare care le-ar ameninta drepturile castigate in ultimele decenii, nu este greu de banuit ca pe eleni ii asteapta o perioada de tulburari sociale.

A.I.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Grecia proteste criza economica, #Grecia violente , #Grecia