De ce trebuie sa salvam Grecia? (Opinii)

Sambata, 30 Mai 2015, ora 08:38
5280 citiri
De ce trebuie sa salvam Grecia? (Opinii)
Foto: feelgrafix.com

Grecia are sanse sa intre in faliment. Christine Lagarde, sefa FMI, a anuntat ca, daca guvernul elen nu ajunge la o intelegere cu creditorii internationali, printre care si FMI, exista o posibilitate sa paraseasca zona euro.

Dar de ce s-a ajuns aici? In opinia mea, Grecia nu merita sa treaca prin aceasta situatie. Asupra ei s-au coborat mai multi demoni, iar cetatenii sunt victimele visului la fericire vesnica promis de Uniunea Europeana. Un vis care s-a transformat in cosmar.

In urma cu cinci ani am vizitat Atena, iar decaderea orasului (strazi intregi pe care comerciantii trasesera obloanele pravaliilor, oamenii strazii impachetati in cartoane si proteste eterne in fata Parlamentului) m-a facut sa ma gandesc ca locuitorii celei mai frumoase tari din lume nu meritau o astfel de situatie.

Ne-am obisnuit sa dam vina pe greci, sa spunem ca sunt lenesi, ca au trait din ajutoare si pe datorie, dar nu oamenii simpli au fost de vina, ci clasa politica, dupa parerea mea una la fel de corupta precum cea din Romania, la care s-a adaugat si nepasarea marilor economii ale Europei care au avut o atat de mare incredere in moneda unica, incat au crezut ca o uniune imperfecta poate aduce bunastarea pentru totdeauna. S-a dovedit a fi fals.

Grecia n-ar fi ajuns in aceasta situatie fara ajutorul Germaniei. Nemtii au fost si mai sunt cei mai mari investitori in economia greaca. De la Bruxelles, niciun oficial nu a vrut sa recunoasca faptul ca Grecia nu e pregatita sa adere la euro, dar compromisul politic a generat un compromis economic care a afectat 11 milioane de oameni. Si a meritat?

Astazi, intreaga clasa politica greaca a fost rasa de cetateni, iar tara e condusa de un partid de extrema stanga, ai carui lideri trebuie sa negocieze cu dusmanii - FMI si BCE, Syriza venind la putere atacand institutiile financiare si planul de austeritate.

Astazi, expresia de tragedie greaca are intreaga acoperire. Cetatenii Atenei au trait o lunga perioada de bunastare in care au fost convinsi de propriii lideri ca succesul material tine doar de soarele care mangaie insulele.

Turistii si investitorii vor fi atrasi mereu de frumusetea tarii. Oamenii nu mai trebuie sa munceasca, ci doar sa astepte un ajutor de la stat, o slujba publica din care e imposibil sa fie concediati sau o afacere cu statul si tot viitorul e aranjat.

Din pacate, acest miraj a fost incurajat de liderii politici care aveau nevoie de Grecia in uniunea monetara, desi au fost voci lucide care au spus ca nu e pregatita. Dar cine sa-i ia pe analisti si jurnalisti in seama?

Nu cred ca grecii sunt mai lenesi in comparatie cu germanii sau olandezii sau orice alta natiune luata la gramada. Sa nu uitam ca Germania, la randul ei, in timpul guvernarii lui Gerhard Schroder, SPD, a trecut prin somaj cronic asociat cu o lunga stagnare economica. E adevarat ca aceasta criza a anilor '90 a fost provocata de costurile ridicate ale reunificarii.

Angela Merkel a relansat economia prin incurajarea muncii, dar atata vreme cat le-a fost greu, germanii s-au folosit de Grecia ca de o piata de desfacere fara a pune presiune pe clasa politica sa se reformeze.

In opinia mea, marele blestem al Greciei e situatia ei actuala din punct de vedere politic. Presiunea opiniei publice, in loc sa reformeze societatea, oferind o sansa unui partid de centru-dreapta, a adus Siryza la putere, intorcand spatele Uniunii Europene.

Dar vorba unui prieten grec, "sa nu uitam ca noi in anii '50 am avut razboi civil pentru ca comunistii greci doreau sa ne transformam in republica sovietica, asta in timp ce toate celelalte tari luptau sa scape de Armata Rosie."

In cateva zile vom sti ce vor decide creditorii, dar, pana la urma, iesirea dintr-o criza sau alta depinde de decizia politica a cetatenilor. Din pacate, grecii si romanii seamana foarte mult din acest punct de vedere. Avem tendinta sa alegem calea usoara, sa alegem magia care, de fapt, nu exista.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Grecia faliment, #Grecia bani creditori, #Grecia colaps , #Grecia