Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Doliu national in Grecia dupa inundatiile catastrofale. Autoritatile, sub tirul acuzatiilor

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 15:12
4204 citiri
Doliu national in Grecia dupa inundatiile catastrofale. Autoritatile, sub tirul acuzatiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Grecia se afla joi in "doliu national" in urma inundatiilor care au ucis cel putin 15 oameni in apropiere de Atena, prezentate ca o "catastrofa anuntata" de catre presa si oameni de stiinta, care acuza decenii de urbanism salbatic.

Potrivit pompierilor, 5 persoane erau in in continuare date disparute, iar 12 ranite, la o zi dupa ce un torent de noroi a devastat zona respectiva - localitatile Nea Peramos, Mandra si Megara, la aproximativ 50 de kilometri vest de Atena, relateaza AFP.

Ingrijorarile autoritatilor erau alimentate de reluarea ploilor torentiale in toata regiunea capitalei, care urmeaza sa continue cel putin pana in weekend, potrivit serviciilor de meteorologie.

"Problema noastra acum este sa facem fata torentelor, dintre care unul continua sa curga cu moloz in centrul orasului Mandra. Exista acum o furtuna, operatiunile sunt dificile", a declarat pentru AFP un reprezentant al Protectiei Civile.

El a imputat amploarea bilantului uman orei la care noroiul a luat-o la vale, de pe Muntele Patera, care strajuieste Mandra. "Era devreme, iar oamenii erau in masini sa se duca la serviciu atunci cand a avut loc drama".

"Razbunare sangeroasa a naturii", "Torentul responsabilitatilor", "catastrofa nenaturala" - cotidienele acuzau nerespectarea regulilor de amenajare a teritoriului, cronica in Grecia de decenii.

Ca un tsunami

Premierul Alexis Tsipras a reactionat, miercuri seara, decretand un "doliu national", o masura simbolica.

Armata si-a deschis taberele sa gazduiasca persoane ramase fara adapost.

Descoperite miercuri toata ziua, in cursul operatiunilor de salvare, majoritatea inecate, unele victime au fost blocate in domiciliu, ca doi octogenari care locuiau la subsoluri.

Corpurile a doi barbati - intre care un camionagiu in varsta de 47 de ani luat de apa in timp ce incerca sa iasa din vehiculul blocat in apa - au fost tarate pana la mare, unde politia portuara le-a recuperat.

Torentul de noroi "a venit ca un tsunami", a declarat un comerciant, al carui magazin a fost in intregime devastat, geamurile i-au fost sparte si usile fortate.

"Strazile noastre sunt complet distruse (...). O mie de locuinte au fost inundate, o treime din oras", a declarat pentru postul public de televiziune ERT viceprimarul din Nea Peramos, Stavros Fotiou.

Peste 100 de pompieri erau mobilizati in continuare la fata locului joi, incercand sa pompeze apa si noroiul care continuau sa inunde locuinte si axe rutiere si sa restabileasca alimentarea cu electricitate si apa, perturbate de miercuri.

Pana "sa reusim sa stabilizam situatia este de dorit sa nu mai fie victime", a declarat pentru ERT un purtator de cuvant al Guvernului.

Caz didactic

In opinia geologului Dimitris Papanikolaou, "dezastrul era anuntat", in contextul in care amenajarile urbane in zona au blocat cursul apelor, in pofida unor imperative de mediu.

"La universitate am facut din Mandra un caz didactic in privinta riscurilor de inundatii", a declarat geologul pentru agentia greaca semioficiala de presa Ana, denuntand o "interventie umana caracterizata de o ignoranta si indiferenta criminale".

Ecologul Mihalis Petrakis a pus in discutie despadurirea varfurilor din jurul Atenei, prin incendii vara, imputate, la randul lor unor speculatii imobiliare salbatice.

El a subliniat riscul repetarii unor asemenea drame ca urmare a modificarilor climatice.

Potrivit ERT, vulnerabilitatea Atenei si regiunii sale la inundatii a fost deja atestata de mai multe dezastre, cel mai grav soldat cu 40 de morti in 1961.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#inundatii morti Grecia , #Grecia