Editorial: Grecia din visele romanilor

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 10:30
2228 citiri
Editorial: Grecia din visele romanilor
Foto: AFP

Dupa cum creste numarul utilizatorilor de ragaz pentru a se scalda intr-o telenovela cu functiune psihologica de tunel sapat pe sub viata tot mai chinuita, asa se azvarle romanimea in bratul altora de cate ori isi imagineaza ca ar putea gasi vreo asemanare. Dupa modelul "sarbii, ce popor nemaipomenit!".

Nu, nici vorba sa ma apuc sa-mi discreditez neamul. Dar n-am sa cad nici in extrema de-a considera ca toata lumea ne-a vrut pielea, ca altii sunt de vina pentru nenorocirile noastre, care suntem destepti si harnici, cinstiti si saraci. Doar saraci. Atribut care antreneaza mecanisme care au, pana la urma, o singura consecinta buna de pus in tabele: frustrarea.

La televizor s-a dat, insa, revolta grecilor, si ce bine ne-a prins! Din momentul primelor sticlute cu gaz trimise de manifestantii din Atena spre vitrine si chioscuri de ziare, au inceput sa curga telefoanele. "Vezi ca grecii dau iar foc!" Vedeam. "Ce vana au, domne, astia nu se astampara!" Au vana, da. "Bai, vezi ca i-au incoltit pe scutieri!" I-au. "I-au dat foc la unu. N-au plan de eschiva, n-au strategie!" Au turism. "Adevarati baietii aia! N-au nicio treaba" Nici altii.

"Noi nu iesim, bai, ca e frig, sau ce pana mea?" E tare frig, de aia le-a urat Basescu romanilor tarie. "Au iesit in strada ca n-au cum sa dea banii inapoi si nici nu vor sa vanda insule. Noi nu mai avem ce sa vindem". Ba da, niste sare. "Si curent!" Si.

M-am bucurat. Oameni fericiti priveau la televizor si-si imaginau ca grecii le trag chilotii peste fata guvernantilor lor incercand sa-i razbune si pe confratii din alte tari. Sa piara clasa asupritoare, gandeau romanii, strangand pumnul de cate ori un scutier lasat in urma inhala fum prin masca. Ce satisfactie, ce mandru simtamant! Ce Plevna, ce Podul Inalt, ce mama naibii?

Grecii, ca brazii, au iesit la tavaleala si le-au promis autoritatilor o iarna lunga. Si, vorba presedintelui nostru, Romania n-a cerut decat un ajutor cat o maslina, nu ca altii, carora le-a explodat deficitul in nas atat de tare incat le-a dat idei contribuabililor sa-si ceara lumea inapoi.

Nu stiu daca grecii o vor obtine, dar stiu ca e caldut in viata altora, ce bine ca o descoperim uneori! Noi nu avem una, si nici ganduri sa o faurim. Am pierdut dorinta pe drum si fara libidou nu se nasc copii. Doar basici.

Desigur ca nu avem cum sa ne opunem austeritatii cu pieptul gol, cu zicale si vise. Habar nu am daca ar trebui sa o facem, iar sondajul recent care spune ca o groaza de romani isi doresc alegeri anticipate mi se pare o abureala.

Dar n-am sa ma impac niciodata cu gandul ca murim de foame cu ogoarele nelucrate si preferam sa gasim de lucru la negru decat sa ne asociem si sa smulgem niste bani europeni nerambursabili. Daca asta e tot ce putem, atunci sa stam la televizor. Cand isi vor reveni altii, poate ne trag dupa ei. Hei rup!

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#proteste violente Grecia, #lupte strada Grecia , #Grecia