Este Putin papusarul Greciei?

Joi, 09 Iulie 2015, ora 12:44
11565 citiri
Este Putin papusarul Greciei?
Foto: Kremlin

Pe masura ce grecii se indeparteaza de Uniunea Europeana, Kremlinul este pregatit sa profite la maximum, unele zvonuri sugerand ca Vladimir Putin este deja cel care ia deciziile la Atena.

Respingerea categorica a planului de salvare al creditorilor de catre o majoritate puternica a grecilor a socat Bruxelles-ul si nu numai, scrie John R. Schindler, intr-un articol pentru Daily Beast.

Criza in Grecia: Care sunt implicatiile pentru Rusia si SUA

61 la suta dintre grecii veniti la urne nu vor sa auda de "reparatiile" pe care Uniunea Europeana le-ar face pentru salvarea sistemului lor fiscal ajuns in colaps.

Cum va evolua situatia de acum incolo este intrebarea pe care si-o pune o lume intreaga. Daca Atena nu va veni cat mai curand cu un plan financiar revizuit si mai ales realist, expulzarea din zona euro pare iminenta. Daca multi se tem pentru ca acest lucru va provoca instabilitate financiara pentru Europa, exista o tara care pare sa savureze aceasta criza.

Legaturile stranse dintre Grecia lui Tsipras si Rusia lui Putin

Aceasta tara este Rusia. N-ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni care a fost atent in ultima perioada la eforturile sustinute ale lui Vladimir Putin de a submina UE si NATO ca Moscova este gata sa profite politic cat de mult poate de prabusirea financiara a Greciei.

In dimineata de dupa referendum, premierul grec Alexis Tsipras a vorbit cu Putin, cu o zi inainte ca liderul de la Atena sa discute cu presedintele american Barack Obama.

Salveaza Rusia Grecia din criza? Anuntul facut de la Moscova

De asemenea, legaturile stranse dintre Atena si Moscova nu sunt o noutate si nici un secret. Dupa ce a ajuns premier, primul contact al lui Tsipras pe linia de politica externa a fost cu ambasadorul Moscovei, nu cu partenerii UE si NATO.

In plus, partidul de guvernare al Greciei, Syriza, impartaseste mare parte a viziunilor lui Putin despre lume, inclusiv cele anti-americane si anti-NATO. Si chiar daca orientarea politica de extrema stanga ar trebui sa faca din Syriza un partener improbabil pentru Kremlinul conservator, chiar traditionalist al lui Putin, valorile antioccidentale comune par sa fie de ajuns.

Legaturile stranse ale Syrizei cu Moscova exista la mai multe niveluri si nu sunt o noutate, iar armonia ideologica a fost acompaniata de afacerile profitabile din culise.

Ingrijorarile NATO referitoare la Grecia

Deloc surprinzator, avand in vedere criza politica si financiara din Grecia, sentimentele anti-UE si anti-americane sunt profunde in randul elenilor, pana la un grad negasit in orice alta tara NATO, iar ingrijorarile devin tot mai mari ca Atena cade pe orbita Moscovei.

La sediul NATO, reprezentantii greci sunt priviti cu o suspiciune tot mai crescuta, iar multi din interiorul Aliantei se tem ca informatiile impartasite cu Grecia ajung la Moscova.

Alexis Tsipras vede Rusia drept "un port mai sigur": Europa nu mai e buricul Pamantului

Este insa prematur de sugerat ca Grecia ar putea efectiv sa paraseasca NATO, si mai putin probabil Uniunea Europeana, din moment ce Atena obtine beneficii considerabile din ambele parteneriate, insa trebuie sa ne intrebam serios pe cine simpatizeaza cu adevarat elenii. In plus, Grecia si Rusia impart o credinta ortodoxa comuna.

Grecia, alaturi de Rusia in jocul spionarilor

Implicarea serviciilor de informatii ruse in tumultul de astazi din Grecia joaca un rol important, cu toate ca este un subiect rareori discutat deschis. Grecia a fost mult timp un loc de joaca pentru spionii Kremlinului. In timpul Razboiului Rece, agentii KGB au lucrat in Grecia fara nicio grija ca ar putea fi prinsi sau pedepsiti, iar spionii sovietici s-au infiltrat foarte adanc in politica si societate, mai arata sursa citata.

Grecia a semnat o controversata intelegere cu Rusia pentru un gazoduct

Sub conducerea lui Vladimir Putin, astfel de legaturi acoperite au fost restabilite, iar activitatile serviciilor secrete rusesti in Grecia de astazi se bucura de un grad de deschidere pe care nu l-au avut niciodata in vremurile sovietice. De cand Syriza a ajuns la putere, contingentul deja semnificativ de ofiteri rusi din serviciile secrete care opereaza in Atena sub acoperiri oficiale (de obicei ca diplomati) s-a intarit, potrivit oficialilor de securitate occidentali.

Intalnirile prietenesti dintre oficialii greci si reprezentantii serviciului militar de informatii al Rusiei, detectate de agentia de informatii a NATO, au fost subiect de discutii si de ingrijorari la Bruxelles, Washington si nu numai.

Grecia a spus NU Europei: Premierul elen, consultari cu presedintele rus Vladimir Putin

Si nu e ca si cum Syriza a ascuns toate acestea. Ministrul Apararii, Panos Kammenos, a semnat un memorandum de intelegere intre Institutul pentru Studii Geopolitice din Atena si institutia omoloaga din Moscova, Institutul Rus pentru Studii Strategice (RISI), la scurt timp dupa o vizita in capitala rusa.

Cu toate acestea, RISI nu este un think tank obisnuit, fiind condus de Leonid Resetnikov, un ofiter KGB de cariera, care este totodata directorul de analiza al Serviciului de Informatii Externe al Rusiei (SVR), un fel de ONG care functioneaza ca imagine publica a vastului aparat de informatii al lui Putin. Oficial, RISI nu se afla sub aripa SVR, fiind trecut sub tutela administratiei prezidentiale, insa niciun serviciu de informatii occidental nu accepta ca adevarat acest lucru.

De asemenea, si premierul Tsipras a vizitat sediul RISI, intarind astfel faptul ca unul dintre cele mai importante parteneriate ale Greciei, tara membra NATO si UE, este cu Serviciul de Informatii Externe al lui Putin. Actualele evaluari guvernamentale care vin de la Atena "arata ca si cum ar fi scrise de SVR - ceea ce probabil ca asa e", a acuzat un oficial european din domeniul serviciilor de informatii.

"Am avut intotdeauna indoielile noastre in legatura cu grecii. Insa situatia de astazi este chiar si mai grava decat a fost in timpul Razboiului Rece. Rusii conduc din umbra spectacolul", mai spune acesta.

Tsipras l-a curtat pe Putin in timp ce grecii alearga sa-si puna la adapost banii

Zvonurile ca banii si influenta Rusiei determina deciziile la Atena - sau cel putin joaca un rol important in luarea lor - nu sunt un secret in cercurile de securitate ale NATO. Faptul ca Putin vrea sa destabilizeze legaturile si asa tot mai slabe ale Greciei cu UE si NATO se poate vedea cu ochiul liber si pare ca reuseste de minune.

Un fost ofiter CIA, cu experienta in problemele elene, sustine ca grecii "sunt doar teoretic de partea noastra", iar serviciile de informatii americane nu au avut niciodata incredere deplina in greci. Relatiile dintre cele doua parti au suferit ani la randul, iar lucrurile devin din nou neplacute.

Donald Tusk, sfat amical pentru Grecia, cu referire la Putin: Cautati ajutor printre prieteni, nu printre dusmani

"Este ca in trecut cand nu aveam incredere in greci si ei nu aveau incredere in noi. Doar ca acum Putin este in centrul jocului", spune fostul ofiter CIA.

Timpul va stabili daca Moscova poate obtine o victorie strategica din haosul tot mai mare ce domneste in Grecia. Insa mai exista doar mici indoieli ca legaturile foarte putin ascunse ale guvernului Syriza cu Kremlinul, mai ales cu serviciile sale de informatii, dau dureri mari de cap oficialilor NATO si UE deopotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Putin papusar Grecia, #Vladimir Putin Grecia, #relatii Rusia Grecia, #Syriza relatii Kremlin, #servicii informatii Grecia Rusia , #Grecia