Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi - luni trebuie sa prezinte o lista de reforme

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 22:39
13408 citiri
Grecia a ajuns la o intelegere cu creditorii externi - luni trebuie sa prezinte o lista de reforme
Foto: Hepta.ro

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit iar, vineri seara, pentru a discuta despre viitorul Greciei, care a cerut o extindere a programului de finantare, fiind in cele din urma convenita pe o perioada de patru luni.

Atena va trebui sa prezinte insa pana luni o lista de reforme ce trebuie aprobate de creditorii ei.

"Institutiile (UE, BCE si FMI) vor da apoi un prim aviz pentru a spune daca acest lucru este suficient ca un punct de plecare pentru a finaliza revizuirea" creditorilor, a declarat zona euro intr-un comunicat.

Apoi, zona euro se va pronunta asupra tuturor acestor masuri.

Aceasta a fost a treia reuniune de acest gen, iar apele pareau tulburi inainte de intalnire, deoarece se parea ca nu se va ajunge nici azi la o concluzie.

Grecia a cerut, joi, in mod oficial, extinderea cu sase luni a actualului program de asistenta, pe care l-a incheiat cu creditorii internationali.

Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea discutiilor la nivel inalt despre Grecia:

22:31 - Conferinta de presa s-a incheiat.

22:30 - Seful FMI, Christine Lagarde, a subliniat ca actualul program de finantare expira in luna martie 2016.

22:28 - Un oficial guvernamental grec a declarat, pentru Reuters, ca intelegerea de vineri da timp tarii pentru a lucra la un nou acord financiar.

22:17 - Euro a crescut usor, la putin timp dupa anuntul privind intelegerea privind Grecia.

22:10 - Presedintele FMI, Christine Lagarde, a precizat ca "a fost un proces laborios, dar in cele din urma constructiv".

22:07 - Sfarsitul lunii aprilie este termenul limita pentru implementarea reformelor cerute.

22:04 - Ministrul olandez de Finante a spus ca Grecia va prezenta o lista de reforme pana luni.

22:02 - Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a spus ca Grecia si-a aratat "angajamentul fara echivoc de a-si onora obligatiile financiare" pe care le are fata de creditori.

21:45 - La Bruxelles urmeaza sa inceapa o conferinta de presa.

21:42 - Reuters transmite ca Grecia si ministrii de Finante din zona euro au ajuns la o intelegere privind extinderea programului de finantare pentru inca patru luni.

21:30 - Aceeasi televiziune transmite ca reprezentantii Spaniei si Portugaliei au incercat sa blocheze intelegerea dintre Grecia si zona euro, avand obiectii puternice.

21:20 - Un post de televiziune elen a confirmat ca Grecia trebuie sa furnizeze o lista de reforme pana luni, urmand un weekend de munca intensiva pentru guvern, relateaza The Guardian.

Printre reforme se numara: combaterea evaziunii fiscale si coruptiei, reformarea administratiei publice disfunctionale a tarii, precum si combaterea crizei umanitare din Grecia - rezultat al celor sase ani de masuri de austeritate UE-FMI.

21:12 - Fum alb la Bruxelles? Un oficial european a precizat ca discutiile s-ar putea termina in jumatate de ora.

21:01 - La Atena, oamenii apropiati de premierul Alexis Tsipras nu au de gand deocamdata sa fie optimisti, precizand ca asteapta sa vada cum se vor termina negocierile.

20:59 - Reuters informeaza ca draft-ul obliga Grecia sa redacteze o scrisoare pana luni, care sa contina toate masurile pe care planuieste sa le adopte.

20:42 - Comisarul european, Pierre Moscovici, prezent la negocieri, a scris pe Twitter ca se fac progrese.

20:26 - Mega TV, un post de televiziune elen, transmite ca acordul despre care se discuta la Bruxelles ar fi pe o perioada de 4 luni, nu 6 luni, si nu ar include masuri de austeritate. In schimb, grecii nu trebuie sa ia masuri unilaterale, cum ar fi cresterea salariului minim.

20:10 - Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a respinsa organizarea unui summit duminica, insa a promis ca, daca va fi nevoie, va convoca liderii UE in timp util.

19:58 - Reuters informeaza ca Jeroen Dijsselbloem le prezinta celorlalti ministri ce contine draft-ul intelegerii.

19:55 - Insa portalul de stiri Newsit.gr sustine ca Berlinul nu are de gand sa fie de acord astazi cu propunerile elenilor si are in plan sa amane discutiile pentru saptamana viitoare.

19:47 - Un oficial elen a precizat ca exista pe masa un draft al acordului, in baza caruia au loc dezbaterile.

19:42 - Discutiile au inceput la Bruxelles.

19:10 - Premierul elen, Alexis Tsipras, i-a cerut presedintelui Consiliului European Donald Tusk sa convoace duminica un summit cu liderii UE, in cazul in care discutiile de astazi nu ajung la nicio concluzie.

19:00 - Oficialii greci au negat ca ar fi trimis o scrisoare de intentie gresita. Ei sustin ca e vorba de un scenariu fabulos si ca a venit din partea unor oameni cu o imaginatie foarte bogata

18:45 - Summit-ul trebuie sa inceapa din moment in moment.

18:40 - Grecia ar fi trimis scrisoarea de intentie gresita Bruxelles-ului, arata o sursa a cotidianului german Bild. Tsipras, Juncker si Dijsselbloem au redactat impreuna, miercuri, un document, in care se cerea prelungirea actualului program de finantare.

Insa in mainile liderilor europeni ar fi ajuns alta varianta, in care nu era inclusa partea in care se arata ca Grecia va accepta conditiile. Tsipras i-ar fi spus ulterior cancelarului german ca a fost vorba de o eroare administrativa.

Grecia, abandonata de Europa? Anuntul ingrijorator venit din partea BCE

18:37 - Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finante, care conduce reuniunea de azi, a spus ca situatia e cam complicata, insa exista destul motive pentru a fi optimist, cu toate ca discutiile vor fi dificile.

18:32 - Hans Joerg Schelling, ministrul austriac de Finante, a mentionat ca trebuie lamurite multe aspecte legate de cererea Greciei pentru extinderea programului de finantare.

Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual

18:28 - La intalnire au ajuns si seful Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, dar si Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene. Cei doi nu au dat declaratii.

18:25 - Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a ajuns la summit. La intrare, el a dezvaluit cuvantul-cheie al discutiilor: incredere.

18:21 - Ministrul de Finante elen, Yanis Varoufakis (foto), a ajuns la Bruxelles, unde au loc discutiile si a precizat ca Guvernul din care face parte a facut progrese mari in ceea ce priveste cererile incluse in programul de finantare.

18:20 - Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au tinut o conferinta de presa comuna, in care au insistat asupra faptului ca Grecia va ramane in zona euro.

18:15 - Ministrul de Finante din Malta, Edward Scicluna, considera ca Germania e pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro.

18:12 - Inainte de a ajunge la discutii, premierul grec Alexis Tsipras a spus ca e o decizie istorica ce va decide soarta Europei.

18:00 - Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) se pregatesc deja de iesirea Greciei din zona euro, se arata intr-un articol publicat de Der Spiegel, potrivt caruia institutia are pe masa diverse scenarii despre cum ar putea uniunea monetara sa reziste fara statul elen.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Grecia ministri Finante zona euro, #Grecia iesire zona euro, #Grecia acord zona euro, #Grecia intelegere program finantare , #Grecia
Comentarii
Poza MeAgain
MeAgain
rank 5
Poza MeAgain
MeAgain
rank 5
"Discutii cruciale intre Grecia si creditorii sai"